Българският национален отбор по футбол победи с 3:0 Люксембург в мач от квалификационна група G за класиране на Евро 2008. Успехът за „трикольорите” бе резонен, предвид недотам класните футболисти, с които разполагат гостите от държавата-джудже. България вече има 18 точки в група G, и все още има шанс за класиране на еврофиналите. Нашият тим обаче трябва да се надява на грешни стъпки и от страна на другите два претендента за местата, даващи право на участие – Холандия и Румъния.

Димитър Бербатов демонстрира качествата си, като отбеляза две попадения и изработи дузпата за третото, дело на Мартин Петров. Той изравни рекордна на Христо Стоичков от 37 гола за националния отбор. Нападателят на Тотнъм се разписа в рамките на по-малко от 2 минути, в 27-та и 28-та, след асистенции на Стилиян Петров и Ивелин Попов. Само девет минути след началото на второто полувреме Бербо бе спънат за дузпа от Хофман и предостави изпълнението й на Мартин Петров. Крилото на Манчестър Сити не сбърка и сложи крайна головата си суша.

След първия гол на България, националите поздравиха младия татко Валери Божинов, който днес стана баща за първи път.

Гостите от държавата-джудже също не бяха изпаднали в глуха защита и през първите 45 минути организираха няколко сносни атаки. След почивката обаче те съвсем се изгубиха и ограничаваха действията си само в спирането на българските атаки.

Освен попаденията, които реализира, Димитър Бербатов бе в центъра на всичко по-интересно за „трикольорите”. Още през първото полувреме той пропусна шест положения, а през втората част увеличи актива си. В края на срещата Бербо получи неприятен удар в лицето след сблъсък с противников играч, устата му бе разбита лошо, но все пак капитанът намери сили и се върна в игра.

Димитър Пенев пусна в игра Чавдар Янков, Христо Йовов и Мартин Кушев в рамките на 15 минути от 60-та, на мястото съответно на Стилиян Петров, Мартин Петров и Ивелин Попов. Янков и Кушев имаха добри възможности също да огорчат вратаря на гостите Жонатан Жобер, но не бяха достатъчно съсредоточени пред гола.

Българският национален отбор ще стиска палци на Албания, която играе с Холандия. Ако албанците успеят да удържат равен или победят, това може да изкачи България отново на втора позиция в групата.