Легендата на немския футбол Франц Бекенбауер посети днес България. Вицепрезидентът на ГФС и президент на Байерн изнесе лекция в НСА на тема „202 дни до Световното първенство в ЮАР”. На лекцията присъства управленския елит на България, въпреки че Боби Михайлов не влезе в залата, но бе забелязан преди това пред НСА. По средата на лекцията Бекенбауер потърси с поглед Михайлов и като не го намери каза: „А, къде е Боби? Сигурно търси нови футболисти за националния отбор”, след което студентите избухнаха в смях. С най-много аплодисменти при представянето си обаче бе удостоен Димитър Пенев, който също присъстваше в залата. На лекцията бяха спортният министър Свилен Нейков, Стефка Костадинова, заместник министърът на спорта Лазар Каменов, вицепрезидентите на БФС Йордан Лечков и Михаил Касабов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, Петър Попангелов и областният управител Красимир Живков. Също така имаше представители и на германското посолство.

Първо Франц Бекенбауер официално откри фенклуб на Байерн в България, чийто председател ще е Михаил Касабов, а негов заместник Петър Попангелов.

„Южна Африка направи първи успешен тест за Световното първенство, като организира Купата на Конфедерациите. За това получи много добра оценка. Едно от нещата, които домакините трябва да прецизират е сигурността на гостите и участниците на първенството”, каза Бекенбауер. Той предупреди всички, които желаят да наблюдават мачовете да не забравят дългите панталони и балтоните си, тъй като през ноща температурите падат под 0 градуса.

По-голямата част от лекцията бе изнесена от Хорст Шмидт, който е консултант на ФИФА за Световното първенство. Той разкри, че един от най-големите проблеми пред ЮАР е бил осигуряването на достатъчно електроенергия. За целта на всеки стадион са изградени големи генератори. „Проектите на стадионите отговарят на 100% на европейските стадиони. Най-малкият стадион е с 40000 места. Радващото е, че на първенството се класираха всички големи сили с изключение да кажем на Русия и хайде, и на България”, каза Шмит. Той разкри, че най-евтините билети за местните жители са с цена от 25 долара, но и това се оказва скъпо за тях. В същото време се разбра, че базите на повечето отбори ще бъдат в близост до Йоханесбург, тъй като там надморската височина е най-голяма. Шмидт допълни още, че около Световното първенство са открити още 415000 работни места.