Младежкият национален отбор на България записа втора домакинска загуба в трета квалификационна група за Европейското първенство през 2009-а година. „Трикольорите” паднаха с 0:2 от Англия на стадион „Българска армия” в София. Само шест минути бяха необходими на гостите да матират футболистите на Александър Станков с две попадения. Том Хъдълстоун и Марк Ноубъл наказаха младите българи в 26-та и 32-та минути.

Късметът на Валери Домовчийски изневери в днешната среща. Нападателят на Левски пропусна да се разпише на няколко пъти в чуждата мрежа. За сметка на това пък изключително добре се представи българският вратар Николай Михайлов, който в отсъствието на Ивелин Попов, изведе съотборниците си с капитанската лента. Както е известно, футболистът на Литекс е повикан в мъжкия национален отбор от старши треньора Димитър Пенев.

Селекционерът на българските младежи започна със следните единайсет: Михайлов, Бандаловски, Иванов, Ковачев, Фиданин, Орлинов (53. Стоев) , Божинов, Лахчев (66. Дюлгеров) , Димитров, Курдов (61. Мирчев), Домовчийски. Наставникът на „Трите лъва” заложи на Харт, Крейн, А. Тейлър, Ноубъл, Ст. Тейлър (к), Онуоха, Милнър, Хъдълстоун, Дербишайър (82. Муур), Агбонлахор (70. Найтли), Уолкът (55. Муамба).

Евродвубоят на „Българска армия” започна с равностойна игра, но англичаните демонстрираха класата си, реализирайки положенията, които създадоха пред българската врата. В самото начало на срещата двата отбора редуваха атаки към двете врати, но и българската, и английската защита съумяваха да се справят със ситуациите.

Българският страж се отличи с чудесни прояви, спасявайки на няколко пъти опасни изстрели на възпитаниците на Психо.

В 16-та минута Атанас Курдов шутира от границата на наказателното поле, но топката срещна крака на Онуоха. Веднага след това Любомир Божинов стреля от около 35 метра, но ударът му бе неточен. Три минути по-късно Домовчийски бе изведен от Орлин Орлинов в наказателното поле на гостите, нападателят на Левски падна на тревата, като остави съмнения за дузпа, съдията Фреди Фуртел обаче не отсъди такава.

Последваха шест „черни” минути за българския национален тим. В 26-та Хъдълстоун откри головата сметка на „Трите лъва”. Халфът на Тотнъм шутира след пас на Ноубъл, топката тупна пред Михайлов, който я докосна, но въпреки това тя влезе в мрежата на България за 1:0. Малко след това след удар на Милнър топката рикошира в крак на български защитник, но излезе в корнер. В 32-та минута стражът на Твенте извади за втори път кълбото от мрежата си, този път след удар на Марк Ноубъл. Дербишайър намери от границата на наказателното поле полузащитника на Уест Хем, който с елегантен финт преодоля Бандаловски, озова се сам срещу вратаря на „трикольорите” и без проблеми отбеляза за 2:0.

В 36-та минута най-опасният футболист от българския тим в мача – Домовчийски, пропиля невероятен шанс да намали преднината на съперника. Нападателят на шампионите бе изведен от Курдов, успя да излъже Тейлър, стреля силно от границата на пеналта и топката мина на сантиметри от лявата греда на Харт. В последната минута на първата част отново играчът на Левски пропусна да вкара гол след шут от точката на дузпата. Преди това на няколко пъти Михайлов успя да избие опасни удари на Дербишайър и Хъдълстоун.

Втората част на евромача на „Българска армия” започна с лек натиск на „трикольорите”. Поредица от атаки организираха Домовчийски, Курдов и Николай Димитров, но отново не успяха да реализират положенията си. В 49-та минута Ноубъл фаулира нападателя на Байер Леверкузен, който получи контузия и принуди Станков да го изкара от терена в 61-та минута, а на негово място се появи Мирчев. Около 10 минути преди това селекционерът на България изкара и допусналия много грешки през първата част – Орлинов. Тогава в игра се появи футболистът на Пирин Стоев, който дебютира с националната фланелка.

Друга жертва даде националният ни тим в 66-та минута, тогава игрището напусна контузеният Лахчев, смени го Дюлгеров.

Домовчийски записа пореден пропуск 20 минути преди последния съдийски сигнал. След самостоятелен дрибъл нападателят премина двама от защитниците на Англия, шутира от границата на наказателното поле, но топката рикошира в крак на британец и излезе в корнер. След неговото изпълнение Иван Иванов надскочи всички в наказателното поле, стреля с глава, като останаха впечатления за игра с ръка на английски бранител в наказателното поле, но съдията Футрел посочи играта да продължи.

Друга възможност за България дойде в 79-та минута, Домо стреля от пряк свободен удар от дъгата на наказателното поле фронтално срещу Харт, късметът отново липсваше на българския играч, защото коженото кълбо мина пак на сантиметри от гредата на английската врата.

През втората част футболистите на Пиърс пропуснаха на няколко пъти да се разпишат в българската мрежа, като голяма заслуга за неуспеха им имаше Михайлов, който майсторски вардеше вратата си.

Така след втори домакински провал България почти загуби шансовете си за място на финалите на Евро 2009. Нашите паднаха с 1:2 от Черна гора, а на 12-и октомври приемат Португалия. Начело в класирането с пълен актив от 6 точки е Англия. Българите са последни без спечелена точка.