Футболният треньор и анализатор Александър Станков беше гост в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT, където говори по темата национален отбор и как могат да бъдат решени проблемите, което да се случи в бъдеще.

"Няма човек, който да обича футбола, да е бил в добро настроение след тези поражения, трябва да бъдем оптимисти. Проблемът е от доста дълго време, свикнали сме ако сме постигнали нещо позитивно хвалим, ако не се получават нещата почваме да хулим", коментира Станков.

"Трябва да се обединим, всички имаме вина, трябва да имаме стратегия, дългосрочна, искаме да правим таратор без краставици, без кисело мляко. Трябва всички съвместно, заедно държава, БФС, Премиерът се е заел, вярвам на този човек, надявам се, да се случат нещата, да се подкрепи ДЮШ. Най-добре е да си отгледаме краставиците, млякото, трябва си време и след това се получават нещата. Клубовете си гледат собствения двор, не става така, генерално трябва да се реши проблема, да има правила, които да се спазват. В Китай намалиха драстично чужденците, в Трета лига, реши се проблемът с младите футболисти, задължително трябва да играят 3-ма млади футболсти до 23 години, те разчитат да ги развият, има много начини и методи", коментира Станков.

"Отборите от 3-ото ниво на нашия футбол да имат 3-ма възрастни над 23 години, и само млади футболисти да играят, могат да се направят тези неща, стига да има желание. Желанието с моженето вървят ръка за ръка. С общи усилия трябва да се превъзмогне този проблем, младите трябва да се възпитават от рано какво представлява националния отбор. Сега по-лесно се влиза в националния отбор, с 2-3 мача се влиза в отбора, преди се влизаше с много постоянство", добави още той.

"На фона на общо показаното, не искам да правя паралел между селекционерите, но в предните мачове в Лигата на нациите, ние сме на такъв хал, че ако националния отбор не покаже желание и битка, ние нямаме никакъв шанс срещу нито един отбор, имаше много тичане в първите два мача, сега в тези два мача не се получи, ако си отдаден на самия двубой то си проличава, в тези два мача липсваше себераздаване, дори да загубим щяха да са други нещата. Оказва си роля, където нещата са на по-друго ниво, по-добро самочувствие, оказват си роля тези неща, класата на играчите на Косово си пролича. Ние бързаме, кои са Косово, това са школувани футболисти, попаднали в отлични европейски отбори, тези неща не са случайни", добави още Станков.

"Клубовете са институциите, където са играчите, но БФС, държавата трябва да работят заедно, всички трябва да носят отговорността, футболният съюз може да сложи канони, може да задължи клубовете да си подобрят школите, може клуб, който не развива школата да не вземе лиценз, може да се ограничи присъствието на чужденците, политиката на клубовете трябва да се промени. В Локомотив Пловдив ще играят в Европа, един чужденец, ако дойде при едно отпадане в първия кръг, той после срещу кой ще играе, срещу Верея. Поне по един български играч да се вкарва от школата. Във всеки един клуб има по един талант като Минчев от Черно море, Илиан Илиев го налага, той трупа мачове и прави впечатление, ако всеки един клуб го прави ще станат различни нещата. Но, нито един отбор не го прави", добави още той.

"Трябва да имаме търпение към Минчев, как да станат така нещата, ако беше вкарал голове щяхме вече да го продаваме в Ливърпул, бързо се палим, и бързо гаснем, не става така. Пожелавам на Балъков да има нерви и търпение да изгради отбор, срещу Англия може да направим добър мач, трябва да сме позитивни и оптимисти. Убеден съм, че Красимир Балъков ще се справи, той е такъв характер, не се предава лесно и ще постигне целите си".