„Да работиш за национален отбор на своята страна е чест и гордост. Независимо с коя гарнитура”, заяви специално за Голлиния и Gong.bg новият наставник на националният отбор на България до 19 години Аян Садъков. „Да водя трикольорите безспорно е стъпка напред в моето развитие като треньор. Това може би е и едно признание за моите качества и работа. Но да водиш национален отбор е и голяма отговорност”, добави легендата на Локомотив Пловдив.

Утре младите „лъвчета” летят за Порто, където ще участват в силен четиристранен турнир с връстниците си от Португалия, Русия и Грузия. На 14-ти април излизаме срещу Русия 1 ден по-късно играем с домакините, а на 17-ти срещаме Грузия.

„В Португалия ни предстоят мачове с много силни отбори – домакините, Русия и Грузия. Желанието ми е моите футболисти да покажат добър футбол и ако е възможно да победим. Не очаквайте обаче, ако загубим, да правим трагедии. И от загубите трябва да се извличат поуки. Познавате руския футбол – силов, бърз, на ръба на грубостта. Португалците са бързи и технични, а грузинците са представители на руската школа. Не забравяйте, че руснаци и португалци ще играят на европейските финали през месец май”, коментира съперниците и очакванията си от надпреварата Садъков.

„Това, че другите отбори ще бъдат с футболисти по-големи от нашите е плюс от една страна. Ако момчетата се изявят добре, ще видят, че дяволът не е толкова черен. За мен лично името не играе. Например в Черна гора, много се говореше за Йоветич.Той наистина е голямо име, но срещу нашите младежи игра само 10 минути. През останалото време не беше на ниво. Имаше 3-ма – 4-ма, които се изявиха доста по добре от него”, каза още националният селекционер на юношите до 19 години.

„До евроквалификацията през октомври времето както е много, така е и малко. Ще работим с група от 25 – 28 футболисти, но вратите на националния отбор са отворени за всеки. Ако някой се представи добре, естествено че ще бъде повикан. И разбира се ако някой понижи нивото си ще отпадне от състава. До квалификацията ще се изиграят поне 4-5 мача и всичко си зависи от момчетата”, разкри плановете си до октомври бившият наставник на Локомотив Пловдив.

„Предполагам, че момчетата осъзнават, какво е това да носиш националната фланелка. Аз няма да съм първият, който им го е казал. Тяхната, а и нашата, на треньорите задача е постепенно да се изкачат до младежкия, а после ако могат и до представителния тим на България. Това по принцип е и нашата цел”, завърши рекордьорът по участия за всички национални отбори на България.