Жребият за 1/16-финалите в Купата на България за 2017/2018 създаде достатъчно интересни двубои, без значение, че по правилник нямаше право да противопоставя един срещу друг отбори от елита. По тази причина носителят на трофея Ботев Пловдив ще стартира защитата си срещу Локомотив Горна Оряховица, а Левски и ЦСКА ще гостуват съответно на Ботев Гълъбово и Несебър. Шампионът на страната Лудогорец пък ще премери сили с Оборище Панагюрище.

Един от найинтригуващите двубои се очертава да бъде този между временния лидер във Втора лига Локомотив София и старозагорския Верея. Страсти няма да липсват и под тепетата, където местните Марица и Локомотив ще кръстосат саби.

Мачовете ще се изиграят на 19, 20 и 21 септември, като тепърва предстои уточняването на програмата с началните часове.

32-ата отбора, които стигнаха дотук бяха разпределени в две урни. В първата урна попаднаха 14-те тима от Първа лига, както и двата от Втора, заели най-предни места в класирането през миналия сезон – Созопол и Царско село.

Съперниците им бяха избрани сред тимовете от другата урна, където се намираха трите представители, излъчени от зоналните съвети, и другите 13 тима от Втора Лига. По силата на регламента елиминациите ще се играят в един мач, а при равенство се предвиждат продължения и изпълнения на дузпи. Във всеки мач домакин е тимът от втора урна.

Купа на България 2017/2018, 1/16-финали:

Нефтохимик - Царско село

Несебър - ЦСКА

Марица Пловдив - Локомотив Пловдив 

Представител Зона Север - Берое

Черноморец Балчик - Славия 

Представител Зона Югоизток - Дунав

Монтана - Черно море

Представител Зона Югозапад - Септември София

Ботев Враца - Пирин Благоевград

Ботев Гълъбово - Левски

Литекс - Витоша Бистрица

Локомотив Горна Оряховица - Ботев Пловдив

Оборище Панагюрище - Лудогорец

Локомотив София - Верея

Струмска слава - Созопол

Поморие - Етър