Ботев Пловдив се класира за 1/2-финалите в турнира за Купата на България, след като надигра Левски с 2:0 в реванша. „Сините“ спечелиха първия мач с 3:1 преди седмица, но Луис Педро и Феребори Доре донесоха нова радост на феновете си Пловдив. И двата гола паднаха след почивката, като и Левски на два пъти успя да разпечата вратата на Адам Стаховяк, но попаденията на Рафаел Бастос бяха отменени заради засади. Така има голяма вероятност "сините" да останат без трофей навръх вековния си юбилей, като Купата беше най-големият им шанс за позитивен завършек на тежкия сезон.

ВИДЕО ОТ ДВУБОЯ - ТУК!

Двубоят на базата в Коматево не предложи взривоопасно начало, каквото очакваха феновете на домакините. „Жълто-черните“ определено опитаха да пресират от първата минута и да окажат натиск, но и те, и Левски бъркаха прекалено често, за да вземе който и да е от двата отбора надмощие.

Битката по терена се измерваше преди всичко във физическите сблъсъци, които скоро започнаха да зачестяват и загрубяват. Първо Пламен Крумов атакува остро Веселин Минев, а след това Феребори Доре стъпи върху бедрото на Орлин Старокин. Излезлият с капитанската лента на „сините“ футболист бе изнесен на носилка с разкървавено бедро, заради което бе сменен принудително в 24-ата минута.

Едва в 33-ата минута дойде и първата реалност опасност в мача. Кристовао Рамос и Рикардо Нунеш взаимодействаха добре отляво по атаката на Левски, след което крайният защитник центрира точно към Цветан Генков на близката греда. Таранът на „сините“ стреля от движение с левия крак, а Адам Стаховяк отрази с крак.

ВИДЕО: Ботев срина мечтите на Левски в Коматево

източник: Георги Димитров

Три минути по-късно Кевин Бру овладя една отбита топка и веднага реши да стреля по диагонала от ъгъла на наказателното поле. Кълбото обаче прелетя на сантиметри покрай долния десен ъгъл.

В 39-ата минута Ботев стигна до реална възможност за гол, след като Мариян Огнянов овладя подаване на Христов, дошло отдясно. Бившият играч на Левски с пета остави за Юнес Хамза, който пък веднага подаде към непокрития Александру Куртеан. Халфът на Ботев не сполучи със спирането на топката и тя бе изчистена далеч от вратата.

Минутка преди края Ларсен Туре отправи впечатляващ удар от въздуха. От около 25 метра французинът изпрати мощно воле към вратата, което премина на половин метър в аут покрай левия стълб зад Стаховяк. Точно преди почивката остър въздушен сблъсък между вратаря на Ботев и Генков породи спречкване между футболистите, а Томаш Иршак замахна заплашително с глава към нападателя на Левски. Станислав Тодоров обаче реши да не прибягва до картоните.

Станимир Стоилов реши да рискува още на почивката и вкара в игра Луис Педро, който е голмайстор на тима за Купата. Решението му даде резултат и Ботев започна по-настървено, а и голът не закъсня. В 50-ата минута Аймен Белаид сбърка фатално в опитите си да гардира една топка до аутлинията срещу Юнес Хамза, а „деветката“ на домакините я отмъкна и веднага с пас по тревата намери нахлулия в пеналта Йордан Христов. От трудна позиция капитанът на Ботев някак успя да матира отбраната в синьо, която само изгледа как Луис Педро отбеляза с мощен шут при далечната греда.

Холандецът можеше само след 3 минути да се превърне в герой, след като бе изведен очи в очи с Блажевич под остър ъгъл. Крилото опита да стреля под гредата, но вратарят на Левски спаси, а топката рикошира в краката на Педро и излезе в аут.

Левски успя да стигне до изравнителен гол в 66-ата минута, който обаче бе отменен заради засада. Рафаел Бастос изпълни фаул отляво и създаде разбъркване във вратарското поле на Стаховяк. Топката бе изчистена, но Нунеш я върна обратно около дузпата, където след рикошет в Белаид Бастос разстреля стража, но страничният съдия маркира засада на бразилеца.

Ботев не се повлия от спорната ситуация и в 72-ата минута Луис Педро участва в изработването на втория гол. Холандецът се спусна отляво и леко преодоля Пламен Крумов, за да устреми към наказателното поле. Там той подаде към Хамза, който от границата веднага чукна към Доре, за да може конгоанецът от 7 метра да стреля безпощадно за 2:0.

В 80-ата минута втори гол на Левски бе отменен заради засада. Пламен Крумов центрира към резервата Димитър Макриев в наказателното поле, а той с глава отклони към далечната греда. Там Бастос с атрактивно воле намери горния ляв ъгъл, но бе с няколко метра зад последния защитник в жълто-черно.

ВИДЕО: Ботев срина мечтите на Левски в Коматево

източник: Георги Димитров

До края на двубоя футболистите на Станимир Стоилов успешно се справиха със задачата си да затворят играта, като най-интересният момент беше спречкване между Бастос, Анисе и Станислав Ангелов край тъчлинията. То обаче завърши само с жълти картони за последните двама.

По този начин с общ резултат 3:3 и повече попадения на чужд терен "канарчетата" продължават полета си за Купата, където днес ще стане ясен втория полуфиналист след сблъсъка между Черноморец и Локомотив София.