Старши треньорът на Левски Стойчо Стоев даде пресконференция преди първия си официален мач начело на „сините“. В събота Левски приема Хасково от 17 часа в първи двубой между двата тима за Купата на България, а Стоев призна, че има тръпка преди първия си мач като наставник на „сините“.

Той сподели, че иска Левски да побеждава с офанзивен футбол и отново да бъде хегемон в България, но призна, че за да се стигне до там, предстои дълъг път.

“Чувства се желание, леко напрежение преди започване на първенството, което е съвсем естествено, почти 3 месеца не сме играли официални мачове”, започна Стоев. “Надявам се да има и достатъчно хора, за да се създаде една добра атмосфера за футбол и след края на мача да сме доволни.”

“Нормално е да има някаква тръпка, досега все съм бил от другата страна Сега съм вече треньор на един голям клуб и е нормално и в мен да има известна доза желание за изява, отборът ми да покаже наистина добър футбол, който да развива във времето, за да дойде този момент, в който да бъде един от хегемоните в България.”

“Във футбола няма невъзможни неща. Нормално е всеки треньор да се опитва да приповдигне самочувствие на своя отбор. Нормално е да има разлика между Хасково и Левски. Това са нормални неща, друг е въпросът, дали ние ще позволим това нещо.”

“Нормално е самочувствието да е накърнено и то във времето, защото Левски от много време не съумява да е този отбор, който му се иска. Иначе мисля, че футболистите през тези 40 дни, в които работихме, разбраха моите изисквания, стремят се да ги прилагат на терена. На мен ми е ясно, че не може да стане за 40 дни. Искам да виждам нещо позитивно и ново във всеки мач.”

На въпрос, дали новият нападател Лукаш Гикевич ще играе срещу Хасково, наставникът на „сините“ отговори: “По принцип още като дойдох в края на декември, моето желание, имах нужда не само от централен нападател, и други футболисти. Някои успяхме, някои не, знаете, че нашето финансово състояние не е толкова цветущо. Това, което привлякохме, на този етап е добро. По-скоро игрово не е в това състояние, последният месец почти не е играл, тъй като вече беше решил, че ще се раздели с АЕЛ. Ние имахме близо месец преговори. Пропуснал е игрови ритъм, но в течение на времето ще бъде в това състояние, което искаме.”

Относно състоянието на Валери Домовчийски, Стоев коментира: “Валери, аз съм доволен от неговото представяне, почти всички футболисти се стараха. Валери наистина това старание, което проявяваше, може би му помогна да вкара и доста голове в тези контроли. Надявам се да продължи в същия дух.

“Сезонът не е малък, бих казал, че в тези 3 месеца е ясно, че ще се натрупа умора, всеки ще получи шанс. За себе си знам кой ще започне утре, надявам се наистина да се представят добре.”

“Където съм бил треньор, никога не съм търсил резултат. За мен, аз специално си имам други виждания, търсим на фона на тази игра, която се стремим да показваме, да имаме някаква реализация. Ако футболистите наистина успеят утре да играят на едно ниво, което загатнаха в някои от мачовете в Турция, ще им се отдаде да е по-спорно на терена.”

“Два мача са, може да се реши в един мач всичко, но може и в два. Идеята и желанието ми е без значение от противника да се стремим да побеждаваме и то с офанзивен футбол. Аз не обичам във футбола да се лъжа, а да се надигравам и евентуално в това надиграване да успея.”

“Не е толкова лесно. И на мен ми се иска веднага да променя много неща, които и на мен не ми харесват. Във футбола за съжаление не се получава така. Работим в тази насока. Когато играеш офанзивен футбол, най-важното е да знаеш как да се защитаваш. Все още имаме слабости, надявам се да намаляват с времето.”

“С най-лесните съперници е трудно. Предпочитах да започнем с по-труден съперник. Няма да подценим Хасково, те имат своите достойнства. Не бих казал, че Хасково ще дойде като загубил отбор. Мачът може да си го направим лесен само ние.”

“Тепърва тръгваме да създаваме нещо, да се надяваме, че ще е хубаво и добро и с времето да изградим един стойностен отбор, да има добра физиономия и хората да са доволни. Естествено, това всичкото е свързано и с резултати. “

На въпрос, какви заглавия иска да види след мача с Хасково, Стоев сподели: “Близо 8 месеца не си купувам вестници. Още преди Лига Европа, когато постигах големи успехи. И тогава не си купувах вестници. Каквото и да пише лошо или добро, винаги ме уведомяват. Искам да са доволни хората. С един мач чудеса няма да направим. Отборът ще се надгражда докато стигне ниво Европа.”

“Аз се убедих и в Лудогорец. Тук е приятно, побеждаваш, взимаш купата, но после в Европа какво правиш? Затова искам да се изгради отбора и после евентуално ако играе в Европа, да не отпада в първия кръг.”

“Има конкуренция на вратарския пост, слабости имат и двамата вратари. Вратарският пост е един пост, който постоянно е под прожекторите. Една грешка при един халф може да не се види. Работата, която вършеха двамата вратари в Турция, е добро началото. Ще дойде момент, в който надявам се, на който и вратар да се спра, да не сгреша.”

“Можем да върнем феновете само с добра игра. Това е нашата основна задача. С труда си да върнем тези хора на стадиона”, допълни Стоев.

Мачът Левски - Хасково можете да гледате директно по Diema Sport и Gong Play, а развитието на срещата можете да следите чрез Gong.bg и Дарик радио.