Отборът на Берое Стара Загора спечели Купата на България след невероятна драма, две продължения и куп пропуснати дузпи. Старозагорци победиха Левски с 6:4, след като двубоят в Ловеч приключи при 3:3 в редовното време. „Сините“ сътвориха невероятно завръщане, след като 75 минути – цялото второ полувреме и двете продължения – игра с човек по-малко.

Купата за беройци е втора за последните три години, след като през 2010 година те я спечелиха на същия стадион срещу втородивизионния Черноморец Поморие. Левски пък за последно бе вдигал трофея през далечната 2007 година.

За решителния двубой и двата отбора се довериха на схеми с един изнесен напред нападател. В лагера на „сините“ тази роля бе отредена за голмайстора в шампионата Базил де Карвальо, докато беройци заложиха на Георги Андонов, тъй като Венцислав Христов не успя да се възстанови от контузията си и остана извън групата за мача. В средата на терена Христо Йовов, Стефан Велев и Владимир Гаджев трябваше да съграждат атаките на Левски, докато тази задача в Берое бе поверена на Мартинс, Елиаш, Лоузейро, Джоман и звездата Каядо.

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg

Първите минути бяха доста равностойни, като атмосферата по трибуните определено повиши заряда и на терена. Още във втората минута Пламен Илиев и Елио Мартинс се сблъскаха лошо, докато вратарят излизаше, за да избие едно центриране отляво, а малко по-късно искри прехвърчаха и между Даниел Димов и Елиаш.

„Сините“ опитаха да задържат по-трайно топката и в 13-ата не бяха много далеч от гола, след като Гари Родригес по чудесен начин се освободи от Веселин Пенев. Крилото се спусна отдясно и центрира във вратарското поле, но Илиян Йорданов и Де Карвальо се разминаха с топката, а Иван Караджов успя да улови в суматохата.

Берое обаче показа изключителна ефективност и откри с първото си чисто положение. В 16-ата минута Пенев разигра със съотборник един тъч вляво от наказателното поле и центрира, а Мартинс умело мина зад гърба на Димов и с глава на близката греда разстреля Илиев. Това сериозно поразклати играчите на Николай Митов и няколко минути по-късно капитанът Йовов доста хазартно загуби топката в своята половина. Той веднага повали Мартинс, за да спре бързата атака, и получи жълт картон.

Постепенно столичани се съвзеха от шока и започнаха по-активно да нападат по крилата. Така в 24-ата минута Гари Родригес почти прелетя покрай Пенев, нахлу в наказателното поле и центрира остро по тревата към вратарското поле. Там Илиян Йорданов мина пред Пламен Крумов и само бутна топката в мрежата – 1:1.

Отгворът на старозагорци обаче бе още по-бърз. Само 4 минути по-късно добра атака отляво стигна до Мартинс, който чукна топката с глава над Йовов и го надбяга по границата на наказателното поле. С второто си докосване халфът шутира към долния ляв ъгъл и отново изведе своя тим напред в резултата.

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg

След още 180 секунди Берое получи две идеални възможност да прати опонента си в нокдаун. Каядо стори по-трудното и финтира Нуно Пинто, но се забави с изстрела и Димов подложи крак. При последвалия корнер Мартин бе оставен съвсем непокрит във вратарското поле, но с глава забоде топката тревата и тя излезе над гредата.

Десет минути преди края нова груба грешка на Левски при изнасянето на топката позволи на трима играчи в зелено да се озоват срещу двама в синьо, но Мартинс реши да играе сам, вместо да подава вляво към Андонов и бе фаулиран.

В самия край на полувремето неуспешно изпълнен корнер за Левски позволи на Каядо да вземе топката и да се понесе в бърза контраатака. Димов и Йовов тръгнаха да го блокират след централната линия и десетката на „сините“ по доста наивен начин изрита португалеца, заради което получи заслужен втори жълт картон.

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg

Добавеното време донесе нова инфарктна ситуация в наказателното поле на столичани, след като Стойчев се измъкна сам на близката греда при един ъглов удар вляво от вратата, но Илиев се справи с техничното му воле.

След паузата първите минути на полувремето бяха доста по-тихи откъм положения, тъй като играта се понакъса с доста нарушения. Малко преди изминаването на час игра Левски получи нелош шанс да се върне в мача, след като Велев с глава изведе Де Карвальо зад отбраната. Там нападателят се пребори със защитник, но шутът му диагонала излезе в аут.

Берое пък изпусна да се възползва от поредна неточност при „сините“ в собствената им половина. Мартинс отне на резервата Кристовао Рамос и опита да изведе Елиаш сам срещу Илиев, ала подаването му бе твърде силно.

Влизането на Рамос се усети в 69-ата минута, когато негово остро центриране се превърна в удар, след като никой не успя да засече топката. Иван Караджов се намеси решително и с една ръка й попречи да влети точно под гредата.

Николай Митов тръгна ва банк в 74-ата минута, като пусна Жоао Силва, който замени пасивния през втората част Йорданов, ала не много по-късно видя как отборът му бе наказан след четвъртата сериозна грешка дълбоко в собствената половина. Ромен Ели позволи на Георги Андонов да му отнеме топката малко пред наказателното поле, капитанът на беройци напредна и с плътен шут по тревата парти кълбото до дясната греда за 3:1.

Левски обаче намери сили за мигновен отговор. Кристовао Рамос изведе Нунон Пинто на добра позиция за центриране отляво, а Гари Родригес догони кълбото в другия край на наказателното поле. Холандецът веднага подаде към Силва, който на метър пред голлинията нямаше как да сбърка.

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg

Берое получи нелоша възможност да реши всичко в 87-ата чрез Елиаш, който с топка в крака си отвори коридор за стрелба в наказателното поле, ала шутира право в тялото на Пламен Илиев. Този пропуск се оказа с ключово значение, защото в следващата атака Жоао Силва се измъкна от Зафиров при поредното центриране в наказателното поле и вляво от вратарското поле с глава свали към връхлитащия от втора позиция Родригес. Холандецът на свой ред с глава насочи към горния десен ъгъл и хвърли в екстаз „сините“ привърженици по трибуните.

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg

Мачът обаче не бе подновен веднага, тъй като един от стюардите на стадиона падна от оградата и за момент загуби съзнание. Това доведе до 5-минутно продължение, в което нови голове не паднаха и двата отбора започнаха да се подготвят за продълженията.

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg

Вече извън рамките на редовното време умората взе своето и темпото на двубоя видимо спадна. Единствената по-сериозна ситуация през първите допълнителни 15 минути дойде, след като Борислав Стойчев лекомислено върна назад към Караджов, а притичалият Родригес не успя да мушне топката покрай вратаря.

Второто продължение започна с добра възможност за Берое, след като центриране на Веселин Пенев намери Ситое непокрит в наказателното поле на 8-9 метра от вратата. Ударът с глава на играча от Мозамбик обаче не затрудни Илиев. Левски отвърна с топовен шут от фаул на Жоао Силва, умело париран от Караджов, преди в 114-ата Елиаш да изведе Ситое сам срещу Илиев. Халфът на Берое се забави със старта си към топката и Пламен Илиев успя да блокира шута му с крак.

Буквално в последната игрова минута на двубоя Жоао Силва получи златен шанс да се превърне в герой за своя тим. Нуно Пинто се измъкна отляво и центрира към непокрития португалец, но неговият удар с глава попадна право в средата на вратата и Караджов спаси.

Въпреки невероятното шоу през 120-те минути футбол истинското зрелище остана при изстрелите от бялата точка. Те започнаха с два идентични пропуска на Саюд и Силва, които стреляха над гредата и равенството се запази. И докато Иво Иванов прекъсна черната поредица с гол за 4:3, Мюлдер продължи и също изпрати кълбото високо над вратата.

Пламен Крумов не остана по-назад при третите дузпи, само за да бъде последван от Стефан Велев, който пък нацели напречната греда.

Борислав Стойчев запази самообладание и със силен шут в центъра на вратата направи 5:3. Станислав Антелов запази интригата, след като прати Караджов в грешната посока, докато насочи топката долу вляво. Елиаш обаче сложи точка на спора с удар до дясната греда.

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg

СНИМКИ: Берое вдигна втора Купа на България с дъх на люляци! Невиждани дузпи решиха финала!

източник: БГНЕС, LAP.bg