Славия победи като домакин Пирин Благоевград с 8:7 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) и се класира за финала за Купата на България. Белите ще играят на финал в турнира за първи път от 15 години насам.

През 1996-а Славия победи Левски в скандален двубой, който бе прекратен, след като Томас Лафчис извади сините от терена и тимът на Стоян Коцев спечели златен дубъл, тъй като в същия сезон триумфира и с титлата.

В спора за отличието през тази година отборът на Емил Велев ще се изправи срещу ЦСКА, победил в сряда с 2:1 Литекс, а двубоят по всяка вероятност ще се играе на Националния стадион Васил Левски в края на май.

В днешния мач в Овча Купел Славия и Пирин започнаха много силно и направиха впечатляващи първи 15 минути, като и пред двете врати имаше няколко интересни ситуации.

В седмата минута Виктор Дениран центрира отляво, в наказателното поле Мартин Кушев бе задържан за фланелката от бранител, но това не бе санкционирано от главния съдия Георги Йорданов.

В 15-ата след центриране от дясно на Димитър Наков, Веселин Стойков се измъкна от защитата на Славия и стреля с глава, но в напречната греда, като това бе най-доброто положение за орлетата преди почивка.

След като националният селекционер Лотар Матеус пристигна на стадион Славия десетина минути след началото на срещата играта се поуспокои, за да се стигне до 43-ата минута, когато бе отсъдена дузпа за домакините, а гостите дълго протестираха срещу съдията.

Николай Божов нахлу в наказателното поле и след шпагат на Митревски падна на земята. Георги Йорданов без да се замисли отсъди дузпа, след което играчите от Благоевград го наобиколиха и повече от минута седяха около рефера, спорейки с него. Претенциите им бяха, че Митревски сложи крака си между топката и крака на Божов и нападателят се спъна в него, като бранителят успя да играе и с кълбото.

От бялата точка Даниел Пеев стреля по земя плътно в десния ъгъл на врата и вкара за 1:0, въпреки че Атанас Аршинков улови ъгъла, като при този резултат дойде почивката.

В началото на второто полувреме Пирин заигра силно и започна да контролира играта на терена.

В 61-ата влезлият току що Антон Карачанаков проби отлично отляво, премина през защитник, нахлу в наказателното поле и подаде към Кацимерски, който отблизо не успя да шутира добре.

В 69-ата минута играчите на Костадин Ангелов поискаха дузпа за игра с ръка в пеналта, но такава не бе отсъдена, а гостите за втори път в срещата наобиколиха рефера Йорданов, за да протестират.

Секунди по-късно обаче Пирин стигна до гол. След ъглов удар защитата на Славия не се намеси добре, топката достигна до Димитър Наков и той от непосредствена близост я прати във вратата на Емил Петров за 1:1 в 70-ата минута.

До края на редовното време играчите на Коце Лаптопа имаха по-добрите положения да стигнат до победата в 90-те минути, но Крум Бибишков и Мирослав Ризов не успяха да вкарат от изгодни ситуации.

Така срещата отиде в продължения. През първите добавени 15 минути не се случи нищо интересно, като видимо топлото време изцеди силите на 22-мата на терена.

През второто продължение темпото не беше особено високо, а най-интересната ситуация бе в 109-ата минута, когато дойде ред и на футболистите на Емил Велев да протестират срещу рефера Георги Йорданов, след като Димитър Коемджиев направи шпагат в наказателното поле срещу Георги Христов, но Йорданов даде знак играта да продължи.

Така 120-те минути приключиха при равенство 1:1 и всичко се реши с дузпи, които бяха изключително оспорвани.

Нито един от двата тима не сгреши при първите 12 дузпи и резултатът стана 7:7. Радослав Димитров-Меси изпусна 13-ата дузпа, като Атанас Аршинков спаси майсторски и даде шанс на Пирин да се класира. Емил Петров обаче спаси удара на Антон Карачанаков и остави Славия в играта. Деян Молдованов вкара 15-ата дузпа и изведе белите напред. Тогава дойде ред на Мирослав Ризов да бие за Пирин. Ризов обаче единствен от 16-те изпълнители не успя да уцели вратата и по земя би в аут.

Така всичко за Пирин свърши, а Славия триумфира и с надежда очаква финала срещу ЦСКА, който може да донесе на състава на Емил Велев първи трофей и класиране за евротурнирите за първи път от 15-ина години насам.