Отборът на Черноморец Поморие ще запише исторически финал за Купата на България, след като на полуфиналите отстрани друг тим от Б група – Калиакра Каварна. „Акулите” записаха успеха след изпълнение на дузпи. Редовните 90 минути приключиха при резултат 1:1, а след двете продължения отборите от втория ешелон не успяха да си отбележат повече голове.

От „руската рулетка” победител излезе съставът, воден от Петър Хубчев, като любопитното е, че гостите от Каварна не успяха да отбележат нито един наказателен удар.

Мачът започна добре за Калиакра. Гостите дори първи стигнаха до попадение, още в 13-та минута. Вратарят на Черноморец Янко Георгиев опита да улови при едно центриране, изпусна топката и сблъска се със съотборник, което му попречи да поправи грешката си. Бранителите не успяха да изчистят топката, тя стигна до Делчо Стоилов, а той отблизо не сгреши за 1:0.

Изравнителното попадение обаче падна още през първото полувреме. В 33-та минута след центриране отляво, Цветан Филипов си спря топката по най-добрия начин на гърди и от точката на дузпата, пазен от двама бранители в бяло, успя да реализира за 1:1.

През втората част видимо съставът от Каварна отпадна физически, но въпреки това създаде няколко добри положения. За сметка на това Черноморец засили оборотите, но и „акулите” не успяха да стигнат до гол.

Една от по-спорните ситуации бе в 77-та минута, когато Костадинов падна в наказателното поле след леко съприкосновение с Бонев, но главният рефер Георги Йорданов не отсъди дузпа в тази ситуация. Малко по-късно, в средата на второто продължение, играчите на Черноморец Поморие отново имаха претенции за нарушение в наказателното поле, но съдията и в тази спорна ситуация остана безмълвен.

И този мач не мина без излишни нерви. Футболисти на двата тима се сбутаха и оформиха меле в 80-та минута, но не се стигна до сериозни сблъсъци.

В 88-та минута обаче Иван Райчев получи втори жълт картон и напусна терена. Това се оказа и един от ключовите моменти в мача, тъй като в двете продължения домакините се възползваха точно от численото си предимство и започнаха да атакуват по-сериозно вратата на съперника, докато съставът на Калиакра се дръпна в глуха защита. Дори и при така създалата се ситуация обаче попадения не паднаха, което доведе мача до изпълнение на дузпи.

Благодарение на трите точни наказателни удара от страна на Цветан Филипов, Любомир Божинов и Георги Костадинов, Черноморец Поморие се класира за финала на турнира за Купата на България. Всички дузпи, изпълнени от играчи на Калиакра пък бяха спасени от вратаря Янко Георгиев, който имаше основна заслуга за успеха на своя тим.

Съперникът на поморийските акули ще стане ясен след края на мача между Чавдар Етрополе и Берое.