В събота отборът на Локомотив Горна Оряховица гостува на елитния Черно море във Варна за първа осминафинална среща от турнира за Купата на страната. 

С този мач на практика за „железничарите” стартира пролетния полусезон, тъй като на 28 февруари се подновява и първенството на Втория футболен ешалон.

Готови ли са локомотивци да продължат добрата си есенна серия и да се утвърдят на едно от първите две места, които дават визи за А група. 

Как премина зимната подготовка и дали загубите в контролните срещи показа на играчи, ръководство и публика, че „морето не е до колене”. Направена ли бе нужната селекция с привличането на Мирослав Иванов, Николай Митев, Юли Ненов и Иво Харизанов. Това са част от въпросите, които отправихме към старши треньора Сашо Ангелов на дадения от него брифинг. 

- Г-н Ангелов, готов ли е Локомотив за началото на първенството и за четвъртфинала за купата?
- Добре се справихме през подготовката, жалко че дадохме една жертва - Йордан Апостолов, който ще отсъства 20 дни. Резултатите ще покажат дали сме готови.

- В контролните срещи обаче нямахте особен успех, на какво го отдавате?
- В първия мач срещу Спартак Плевен видях от отбора това, което исках. Това, че направиха две индивидуални грешки, от които загубихме мача, не е фатално. За тези мачове точки не се дават. В Турция отборите за съжаление не бяха от нашата черга, бяха по-слаби. Терените бяха изкуствени, което е непривично за българските футболисти. Основните две контроли бяха в Гълъбово и Пловдив. В първата доминирахме над домакините, но имаше домакински съдии, а и липсваше заряд в самата среща. Докато с "Ботев" (Пловдив) наистина си сверих часовника, а той показва, че ако си мислим, че нещо сме направили през есента и се заблуждаваме от резултатите, това ще ни изиграе лоша шега.

- Т.е. еуфорията, която обхвана Горна Оряховица през есенния полусезон, я пречупвате през призмата на тези контроли и смятате, че очакванията трябва да бъдат по-земни и реалистични?
- Абсолютно. Трябва да са реалистични. Ето, сега ни предстои мач за купата с Черно море - отбор, който натрупа доста опит в А група. Сериозни футболисти за българските стандарти. Така че трябва да сме реалисти - те са фаворитите. Но пък всички да бъдат сигурни, че без бой няма да се предадем. Ще дадем това, което на този етап можем.

- Как ще подходите към мача във Варна, по-предпазливо ли, с оглед на това, че има и реванш?
- Вече казах, че Черно море са фаворит, но без бой няма да се предадем. Дали ще започна агресивно или затворено, ще преценя там. Това е една битка, нито аз, нито треньорът на варненци трябва да знаем как ще подходи другият.

- Хората в Горна Оряховица обаче искат А група, те са наясно, че няма да спечелите купата...
- Футболът поднася много изненади, но тази стъпка, която направихме през есенния полусезон, накара хората да повярват. Никой не казва, че не можем, но трябва да сме реалисти. Футболът не е само победи и при една загуба настроенията веднага се обръщат, забравя се всичко, което е минало.

- Имате тежка програма за пролетния полусезон...
- Само пет домакински мача, друго всичко е гостувания на сериозни противници. Както съм казвал, факторът домакинство в България вече не е толкова голям, като преди 20 години. Не ме притеснява това, че сме гости.

- Да, но в Югозападна България се играе трудно.
- Така е, този прословут македонски дух - те са момчета с воля и характер, дори да нямат добри футболни качества, постигат успехи.

- Успяхте ли да привлечете необходимите футболисти?
- За нашите финансови условия взехме най-доброто възможно.

- Защо не остана в тима Емил Грозев от Литекс?
- Беше освободен от мен. За този пост ми трябва агресивен човек, който да прави силна конкуренция. Грозев не можа да го направи, наблюдавах го около седмица плюс контролен мач.

- Имате ли в лицето на Иво Харизанов този човек?
- Да.

- Какво очаквате от Мирослав Иванов?
- Най-хубавото е, че ще бъде училище за младите футболисти. Дай Боже, за може да помогне с градивната си игра. Вече тренира наравно с всички и ще е готов още за първия мач във Варна с Черно море.

- Казахте, че Апостолов ще липсва 20 дни, това означава ли, че сте оптимист и го очаквате до средата на март?
- Менискусът в България вече не е толкова голям проблем. Така че наистина до 20 дни го очаквам. Започна процедурите по възстановяване, но все пак щом има оперативна намеса, не може да се каже с точност. Но смятам, че ще се върне скоро.

- До началото на полусезона ще се разделите ли с още някои футболисти?
- Аз в момента разполагам с точно 19 играчи плюс трима вратари. Не виждам кого да махам, има хора висящи с картони. Имаме да изиграем 16-17 мача, необходими са достатъчно футболисти.

- Доколко определящ за настроенията и амбициите ще бъде изходът от първия мач в Разлог?
- В началото на есента ни взимаха малко несериозно, но сега е съвсем друго. Имаме вече отбор, към който всеки подхожда отговорно. И този мач в Разлог ще бъде такъв от страна на домакините. Но даром никой нищо не дава - ако можем, ще си вземем победата.

- Личната ви цел? Да удържите второто място или да заемете първото?
- От събота до 30 май лично аз си поставям една цел - искам отборът да завърши първи или втори. Лично за моята кариера това ще бъде една голяма крачка напред и съм амбициран. Защото би се получило за трети път и много го искам. Но дали сме стигнали тавана или не - ще се разбере от мачовете.