Лудогорец успя да триумфира в елиминацията от полуфиналите на Sesame Купа на България срещу Черно море и продължи към финала, където ще спори за трофея с ЦСКА 1948. Начинът, по който се стигна до това обаче беше изключително драматичен, след като в редовното време Черно море победи „орлите“ с 2:1 и така с общ резултат 3:3 прати срещата в продължения.

При тях нямаше нови попадения в Разград, за да се стигне до дузпи. При наказателните удари хората на Ивайло Петев показаха по-здрави нерви и след два пропуска от „моряците“ Лудогорец ще спори с ЦСКА 1948 във финала в София.

Така шампионът на страната се класира на този етап за Купата за първи път от 6 години и тимът ще се бори за спечелването на трети трофей в тази надпревара в своята история.

Двата отбора изиграха изключително здрав мач на „Хювефарма Арена“ и в 55-ата минута Васил Панайотов изравни общия резултат след гол с глава, но само три по-късно Спас Делев, също с глава, изравни резултата. И докато „орлите“ вече се виждаха като финалист в турнира, то в 95-ата минута Матеус Машадо смълча „Хювефарма арена“, след като изведе Черно море напред в резултата и изравни общия резултат между двата отбора

Двата отбора до края на футболния сезон в България ще играят още веднъж помежду си, като тогава спорът ще бъде в плейофите в Топ 6 от efbet Лига.

start-photo.bg
97 снимки

Не беше отминала и минута от срещата, а Александър Василев вляво взе топката от Фон Витри, който допусна неточност. Бранителят центрира към непокрития Исмаил Иса, чийто удар обаче не намери очертанията на вратата, пазена от Слуга. Първата възможност за "орлите" пък беше след пет минути, когато Нонато изведе вдясно Матиас Тисера, но Даниел Димов с опита си не позволи на аржентинеца да стреля към вратата на Дюлгеров.

"Орлите' бяха много близо до гол в 14-ата минута, след като Игор Пластун беше намерен в наказателното поле на варненци след фал, изпълнен от Кирил Десподов. Украинецът се извиси над всички, но топката срещна напречната греда на Черно море.

Десет преди края на първата част Черно море загуби топката пред своето поле, а след блок на Дробаров спрямо Тисера топката отиде към Спас Делев. Той завърши с удар, но не уцели вратата на Дюлгеров.

В 42-ата Десподов пласира ново добро центриране в наказателното поле на "моряците", а Оливие Вердон стреля с глава. Иван Дюлгеров изби, но право в Пластун, който отблизо реализира, но реферът Гидженов отмени гола поради засада на бенинския бранител на "орлите".

Пет след подновяването на играта през втората част Делев изведе вдясно по наказателното поле на Черно Море - Кирил Десподов. Капитанът пое, ала Влатко Дробаров с изключително прецизен шпагат взе топката от звездата на разградчани. В 55-ата минута на полуфинала Черно море възстанови равенството при общия резултат срещу Лудогорец. Това се случи, след като Мазир Сула проби отляво и центрира в наказателното поле на "орлите". Игор Пластун опита да изчисти с глава, но вместо това я продължи назад за Васил Панайотов, който с плонж матира Симон Слуга - 1:0 за Черно море.

Радостта на "моряците" обаче трая твърде кратко, след като Лудогорец изравни резултата в 58-ата минута. Нонато видя вляво Десподов, който надигра Живко Атанасов. Той отправи добро центриране, а Делев изпревари Александър Василев и с глава изравни резултата - 1:1.

След 61 пък Виктор Попов намери Исмаил Иса в наказателното на "зелените", а нападателят шутира, но край вратата на Слуга. Шест след това под прожекторите застана вратарят Иван Дюлгеров. Стражът на Черно море направи впечатляващо спасяване след удар на Матиас Тисера и обезкуражи аржентинския нападател на Лудогорец.

След изравнителния гол "орлите" започнаха да владеят по-трайно топката, докато варненци опитаха да създадат главоболия на Слгуа и защитата пред него чрез контраатаки, но без успех. Тодор Неделев се завърна в игра след лекуване на контузия и стреля силно в 89-ата минута от пряк свободен удар, но встрнаи от вратата на Черно море.

start-photo.bg
100 снимки

В последната минута на редовното време пък Черно море имаше претенции за дузпа за игра с ръка на Оливие Вердон в наказателното поле на Лудогорец. Реферът Гидженов се чу с колегите си във ВАР буса и всички те оставиха играта да продължи без наказателен удар за тима от Варна.

В добавеното време на срещата Едгар Пашеко стреля изключително силно от воле, но Слуга реагира добре и боксира. Топката отиде във Виктор Попов, но Оливие Вердон го блокира. В последната минута от петминутното дадено добавено време Матеуш Машадо прати срещата в продължения. Топката беше центрирана в наказателното поле на Лудогорец, а Машадо с глава някак прати топката във вратата на Лудогорец - 1:2.

В 98-ата минута Атанас Илиев беше декориран в жълто, след като цинично удари с лакът Якуб Пьотровски при единоборство в средата на терена на "Хювефарма Арена".

В последната минута от първото продължение дойде първата ситуация в нея за Лудогорец. Тодор Неделев беше изведен вляво и центрира, а Дробаров отклони леко с глава назад, където беше Алекс Фернандес. Той застана с тяло и реагира бързо, тъй като след рикошета можеше да си отбележи нелеп автогол.

Шест преди края на второто продължение Виктор Попов повали вляво Кайо Видал с ръце, ала реферът остави играта да продължи с аут от Иван Дюлгеров. В 115-ата минута пък Текпетей получи топката в наказателното на Черно море и шутира много силно от въздуха с десния крак, но Дюлгеров отрази блестящо.

При ответното нападение Едгар Пашеко беше изведен, но Симон Слуга излезе и стигна пръв до топката. В добавеното време на второто продължение Матеуш Машадо влезе остро на Бърнард Текпетей в наказателното поле и не успя да играе с топката. Футболистите на "орлите" и хората от резервната скамейка имаха сериозни претенции за дузпа, но реферът Гидженов започна да говори с асистентите си във ВАР-буса и наказателен удар не беше отсъден.

Това беше и последният по-интересен щрих от продълженията и срещата беше определена след дузпи. Пръв зад топката застана Оливие Вердон, който хладнокръвно поведе разградчани - 1:0.  Атанас Илиев шутира изключително силно в средата на вратата, но топката продължи към гостуващата трибуна - аут. Текпетей беше втори за "орлите" и прати топката също във вратата на Дюлгеров за 2:0 при дузпите. Алекс Фернандес се разписа и направи 1:2, за да намали изоставането на гостите. Дюлгеров улови ъгъла на Тодор Неделев, но все пак топката влетя във вратата му - 3:2.

Едгар Пашеко се засили и стреля силно вдясно, но Симон Слуга с блестяща намеса изби встрани - втори пропуск при дузпите за варненци.

Pen  / ЛУДОГОРЕЦ 1:2 ЧЕРНО МОРЕ (4:1 при дузпите) (2:1 от първия мач)

0:1 Панайотов (55)

1:1 Делев (58)

1:2 Матеус Машадо (90+5)

Рефер: Радослав Гидженов (Пловдив)

Стадион: "Хювефарма Арена" (Разград)

Лудогорец: 12 Симон Слуга 2 Гонзало Авила  6 Якуб Пиотровски 8 Клод Гонсалвеш 10 Матиас Тиссера 11 Кирил Десподов 16 Аслак Фон Витри 20 Густаво Нонато 24 Оливие Вердон 32 Игор Пластун 90 Спас Делев

Резерви: 1 Серджио Падт 5 Георги Терзиев 7 Рай Насименто 22 Франко Русо 23 Мануел Кафумана 30 Педро Нареси 37 Бернард Текпетей 77 Кайо Видал 88 Тодор Неделев

Треньор: Ивайло Петев

Черно море: 25 Иван Дюлгеров 3 Живко Атанасов 27 Даниел Димов 28 Влатко Дробаров 6 Виктор Попов 19 Александър Василев 77 Стефан Велев 71 Васил Панайотов 8 Мазир Сула 11 Алекс Фернандес 86 Исмаил Иса

Резерви: 22 Георги Георгиев 35 Арлинд Дакай 23 Едгар  Пашеко 32 Мартин Дичев 7 Матеус Ферейра 39 Николай Златев 4 Росен Стефанов 2 Цветомир Панов 9 Атанас Илиев

Треньор: Илиан Илиев