Литекс стана първият полуфиналист в настоящото издание на турнира за Купата на България, след като в изключително драматичен мач отстрани Левски. У дома ловчанлии се наложиха с 3:0 благодарение на 3 гола в продълженията на фона на жестоки съдийски грешки и не по-малко свирепи сблъсъци между полицията и феновете на "сините".

Таско Тасков и неговите помощници допуснаха сериозни неточности, които възпрепятстваха и гостите, и домакините, за които отново Данило Асприля беше водещата фигура. Колумбиецът асистира пряко за две от попаденията и изработи третото, докато "сините" не можаха да е възползват от факта, че от 64-ата минута играха с човек повече на терена. Вместо това "оранжевите" се мобилизириха и чрез Арсенио и на два пъти Десподов разбиха на прух и прах мечтите на Левски за нов поход в турнира за Купата.

Сблъсъкът нямаше как да не тръгне с ударно начало и още във втората минута ловчанлии можеха да открият. Диого Виана спечели фаул в половината на Левски и сам го изпълни, като центрира около точката на дузпата. Там Елтон дос Рейс се пребори за позиция и стреля с глава към долния десен ъгъл. Боян Йоргачевич плонжира атрактивно и изби встрани.

Левски показа, че е готов за предизвикателството и, макар с голяма доза шанс, удари греда в 11-ата минута. Играчите на Стойчо Стоев разиграха триково от корнер по десния фланг, като Георги Костадинов получи топката до аутлинията и тръгна в наказателното поле. Халфът опита да върне топката назад, Антон Недялков пресече и кълбото промени траекторията си напълно, за да се удари в близката греда зад Винисиус Баривиейра.

В 15-ата „сините“ имаха далеч по-чиста възможност, която бе резултат от пресата им пред наказателното поле на противника. Де Ноойер спечели битката за първа топка и с първото си докосване изведе Прохазка сам по диагонала отдясно. Словакът не чака друга покана и шутира към далечния ъгъл, за да види как топката прелетя на сантиметри в аут.

Последва доста продължителен период от мача, в който играта се поуспокои и Литекс на свой ред опита да установи териториален контрол. „Сините“ ограничиха до голяма степен подстъпите към вратата си, за да се стигне до 32-ата минута, в която бяха сериозно ощетени. Тогава Роман Прохазка отправи прострелно центриране от десния фланг, а пред вратарското поле Гаджев изпревари Пламен Гълъбов и овладя. Халфът стреля мощно в близкия ъгъл покрай Винисиус и порази целта. Страничният съдия Николай Стайков вдигна флага за засада, макар че повторенията показаха отсъствие на такава, а Таско Тасков отмени попадението.

След почивката Литекс отправи първия изстрел, като в 49-ата минута Йонсен шутира отдалеч, а Йоргачевич не рискува и изби в корнер. Още тук започна да си личи по-внимателният подход на двата тима, като се избягваха излишните рискове в действията.

„Оранжевите“ съумяха да сътворят още една опасност малко преди изминаването на час игра. Йонсен се освободи отляво и имаше пространство да напредне. Нападателят изчака търпеливо включването на Асприля по другия фланг и го намери със сносно подаване. Колумбиецът пропиля възможността, шутирайки неточно по диагонала.

Почти в ответната атака Левски също демонстрира намеренията си, като Прохазка напредна срещу двамата централни бранители и стреля от 20-21 метра. Топката летеше по тревата към десния ъгъл, а Винисиус боксира към тъчлинията.

Домакините претърпяха тежък удар в 64-ата минута, когато останаха с човек по-малко. Елтон допусна голяма грешка, като позволи на Бедоя да овладее отляво и да тръгне на пробив през центъра. Испанецът бързо задмина централният защитник, който нямаше голям избор, освен да го задържи за фланелката. Таско Тасков беше безкомпромисен и вдигна директен червен картон на провинилия се Елтон.

В 72-ата минута реферите на мача допуснаха втората си голяма грешка, като не отсъдиха кристална дузпа за Литекс. Данило Асприля получи топката в центъра на терена и тръгна на мощен рейд отдясно. Колумбиецът профуча покрай Веселин Минев и в наказателното поле Карнер откровено го препъна. Таско Тасков замълча и остави играта да продължи, което вбеси до краен предел наставникът на домакините Люпко Петрович.

Продължението на мача донесе последният шанс двубоят да приключи в редовните 90 минути, но Левски не се възползва. Прохазка завъртя топката от корнер към вратарското поле, където резервата Линел Китамбала с глава засече. Тъмнокожият нападател заби кълбото в земята и то премина както над вратаря, така и над вратата.

Първото продължение донесе две изключителни ситуации за гостите, които отново показаха слаб мерник. Първо в 96-ата Веселин Минев качи топката на главата на Георги Костадинов, който оставен абсолютно непокрит пред вратарското поле. Ударът му с глава смрази Винисиус на голлинията и излезе в аут. Минутка по-късно Китамбала изпусна от подобно положение, след като Веселин Минев го намери с остро полувисоко центриране. Тъмнокожият нападател подложи глава и изкара кълбото в аут високо над целта.

Литекс нанесе своя удар в 101-ата минута благодарение на доброто взаимодействие между Асприля и Арсенио. Колумбиецът овладя дълго подаване в централния кръг и веднага избяга отдясно на крилото. Оттам той изпрати чудесно центриране за Арсенио, който от точката на дузпата засече от въздуха, за да забие неспясеомо под гредата - 1:0.

Две минути по-късно Китамбала отново разочарова "сините", като направи още по-голям пропуск. Костадинов успя да промуши кълбото през сгъстената отбрана на домакините и остави и таранът бе оставен очи в очи с вратаря. Французинът обаче се провали при изстрела и топката се изтърколи край вратата в аут.

Второто продължение оформи тоталния крах на Левски след два гола в рамките на 3 минути. Първо в 109-ата минута Асприля размина двама играчи в синьо на центъра и пусна идеален пас към Десподов миг преди Минев да го фаулира. Младокът без проблем финтира излезлия напред Йоргачевич и намери празната врата - 2:0.

Съвсем малко по-късно, в 112-ата минута, Асприля проектира и третото попадение на отбора си, като с елегантен пас от едно докосване изведе Арсенио сам срещу вратаря. Португалецът изчака търпеливо преди да стреля и въпреки това Йоргачевич отрази. Десподов обаче беше на точното място, за да стигне топката и да я бутне в мрежата - 3:0.

ЛИТЕКС – ЛЕВСКИ 3:0

1:0 Арсенио Нунеш 101'

2:0 Кирил Десподов 109'

3:0 Кирил Десподов 112'

Литекс (4-2-1-3): Винисиус Баривиейра – Страхил Попов /к/, Елтон дос Рейс (ч.к. - 64'), Пламен Гълъбов, Антон Недялков – Петрос Бумал, Никола Колев (80' - Красимир Станоев) – Диого Виана (68' - Иван Горанов) – Данило Асприля, Бьорн Маарс Йосен (78' - Кирил Десподов), Арсенио Нунеш

Старши треньор: Люпко Петрович

Левски (4-2-3-1): Боян Йоргачевич – Живко Миланов, Максимилиан Карнер, Аймен Белаид, Веселин Минев /к/ – Георги Костадинов, Джереми де Ноойер (106' - Илия Димитров) – Роман Прохазка, Владимир Гаджев (76' - Линел Китамбала), Божидар Краев (91' - Радослав Цонев) – Мигел Бедоя

Старши треньор: Стойчо Стоев

Главен съдия: Таско Тасков

 

Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS