Отборът на Монтана записа чиста победа с 2:0 над Литекс в първия мач от полуфиналите за Купата на България и направи голяма крачка към финалния сблъсък за трофея. Тимът воден от треньора Емил Велев взе добър аванс преди реванша, който е на 21-и април в Ловеч, а с успеха над ловчанлии, прекъсна дългата си серия без победа.

Двете попадения за Монтана срещу извадения от А група тим на Литекс бяха дело на Сергей Георгиев, който се разписа в 22-ата и 70-ата минута. На два пъти му асистира Иван Стоянов.

Монтанчани имаха още няколко изгодни положения за гол, а в 62-ата минута Иван Коконов удари греда.

Минути преди началото на мача се наложи спешна рокада в стартовия състав на гостите. Вратарят Евгени Александров се контузи на загрявката и като титуляр излезе Александър Конов, който направи няколко спасявания в мача.

Срещата на стадион „Огоста“ стартира с възможност за Литекс. Още във 2-ата минута Румен Руменов можеше да се разпише, но не успя да засече топката добре в наказателното поле. Малко по-късно Петър Атанасов пусна към Иван Коконов, но топката му бе избита от вратаря на Литекс.

Монтана поведе в 22-ата минута, когато Сергей Георгиев отбеляза за 1:0 за домакините, след като засече пас от Иван Стоянов в наказателното поле на Литекс. Стоянов напредна отдясно по атака за домакините, навлезе в наказателното поле и пусна към Георгиев, за когото остана по-лесното да отбележи.

Домакините си изработиха нова възможност в 31-ата минута. Иван Коконов стреля с десния крак след като засече на скорост центриране на Йордан Тодоров в наказателното поле, но не успя да уцели вратата. Само 6 минута по-късно Йордан Тодоров напредна в опит да достигне пас напред в наказателното поле на Литекс, но Александър Конов го изпревари и предотврати опасността.

В добавеното време на първото полувреме Станислав Генчев стреля от статично положение, но вратарят на Литекс пак спаси.

РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА ВИЖТЕ ТУК

През второто полувреме превъзходството на Монтана бе по-осезаемо. В 53-ата минута домакините стигнаха до нов шанс, но Иван Стоянов обаче не успя да преодолее Александър Конов. Минута по-късно Петър Атанасов пропиля чудесна възможност, след като бе изведен в предни позиции от Боне, но Конов отново се намеси и спаси вратата си.

Нова изгодна ситуация за гол за монтанчани дойде в 59-ата минута, когато Данчо Тодоров центрира в наказателното поле, където Петър Атанасов опита да засече топката, но пак Александър Конов реагира отлично.

Тимът на Монтана удари греда в 62-ата минута. Иван Коконов получи от Боне и стреля, но уцели лявата греда на вратата на Литекс. Две минути по-късно домакините имаха претенции за неправилно отсъдена засада, след като Оливие Боне бе изведен в предни позиции, но атаката бе спряна заради засада, което предизвика гнева на треньора на Монтана Емил Велев.

Отборът на Монтана все пак стигна до втори гол в 70-ата минута, когато Сергей Георгиев отбеляза втория си гол във вратата на Литекс за 2:0 в полза на домакините. Георгиев засече с глава топката при центриране на Иван Стоянов в наказателното поле на гостите.

В добавеното време на срещата Литекс можеше да намали и евентуално да направи задачата си за желан обрат по-лесна за реванша, но удар на Кирил Десподов бе блокиран, а Милчо Ангелов не успя да преодолее вратаря на Монтана Ивайло Василев. 

Монтана: Ивайло Ангелов, Асен Георгиев, Христофор Хубчев, Йордан Тодоров, Раиф Мурадов, Оливие Боне, Станислав Генчев, Сергей Георгиев, Иван Коконов, Иван Стоянов, Петър Атанасов /Атанас Илиев, Иван Минчев, Набил Еженави/

Литекс: Александър Конов, Александър Цветков, Антон Недялков, Иван Горанов, Красимир Станоев, Кристиян Малинов, Никола Колев, Румен Руменов, Арсенио Нунеш, Кирил Десподов, Георги Минчев /Александър Георгиев, Милчо Ангелов, Петрус Бумал/