Лудогорец успя да стигне до пореден обрат след ерата „Ивайло Петев“ през тази пролет и срази с 2:1 Черно море в първи полуфинален мач от Sesame Купа на България. И трите попадения на „Тича“ във Варна паднаха през първата част, като първо Алекс Фернандес откри резултата за „моряците“ в 13-ата минута.

Само пет обаче след това Нонато се разписа и изравни резултата, а първото полувреме в морската ни столица, предоставено от двата отбора, наистина беше повече от качествено. Динамиката, креативността и положенията далеч не бяха кът, а до края му „орлите“ съумяха да стигнат до пълен обрат, след като Игор Пластун засече центриране на Кирил Десподов от фал и постави Лудогорец на пътя на победеата.

start-photo.bg
94 снимки

Двата отбора имаха по една претенция за дузпи, които се случиха след старта на втората част, но и при двете ситуации Волен Чинков и съдиите във ВАР-буса решиха, че няма нарушения на правилата.

Реваншът между двата отбора е след две седмици на „Хювефарма Арена“, като Лудогорец има предимство в резултата, но е важно да се отбележи, че головете на чужд терен вече не се гледат. В хода на среща пък Стефан Велев беше изгонен в 82-ата минута след преразглеждането на ВАР след много грубо нарушение в краката на Кайо Видал.

Сега за Лудогорец предстои изключително ключова визита в борбата на отбора за първото място в efbet Лига, като тимът ще гостува на лидера ЦСКА. Черно море пък ще приеме у дома отбора на ЦСКА 1948 следващия уикенд. В сряда пък предстои първият мач от другия полуфинал като спор си дават отборите на ЦСКА 1948 и Локомотив София.


Отзвите след мача:

Петев: Доволен съм от концентрацията, започваме да мислим за ЦСКА

Илиан Илиев отново скочи на съдиите: Лудогорец няма нужда от бутане

Пластун: Съдията се справи добре, скаутите ни взимат добри играчи


Началото беше обещаващо, след като удар на Алекс Фернандес беше блокиран от Георги Терзиев. При ответното нападение пък Пипа намери вляво Кайо Видал, който хитро пусна за Тисера. Аржентинецът не задържа дълго и върна леко назад за Нонато, който пробва удар по земя, ала Дюлгеров спаси.

В седмата Кайо Видал опита да изведе вдясно капитана на Лудогорец - Десподов, ала Иван Дюлгеров внимаваше и излезе, за да улови топката преди №11 да я отиграе. В деветата "моряците" не успяха да развият оптимално добре контраатака при ситуация трима на трима, след като Фернандес подаде към Пашеко, но той прибърза и стреля от разстояние, а ударът му беше прекалено слаб и неточен.

start-photo.bg
36 снимки

При ответната атака "орлите" бяха близо до това да открият резултата. Нонато изведе отлично Десподов, който се отскубна от отбраната на Черно море. №11 отигра от сложна позиция с десния си крак и прати топката към Дюлгеров, но стражът на варненци реагира отлично с крак изби напред.

В 13-ата минута варненци успяха да поразят своя съперник. Александър Василев овладя отляво и шутира силно по фланга, а Симон Слуга се намеси, но не достатъчно добре и изби право в Алекс Фернандес, който беше непокрит в наказателното поле на "орлите" и отблизо не сбърка - 1:0 за Черно море.

Радостта на "моряците" не трая особено дълго, след като в 18-ата Лудогорец изравни. Десподов получи вляво, където Виктор Попов беше елиминиран технично, а Десподов шутира по земя. Дюлгеров отрази, а топката се върна към Нонато, който с левия изравни резултата - 1:1.

Яростното темпо, зададено от двата отбора след изравнителния гол на разградчани, съвсем леко поспадна, като и двата отбора се стремяха да владеят максимално много топката в хода на последвалите минути. 11 преди края на първото полувреме Лудогорец стигна до пълен обрат в срещата. Кирил Десподов достави пас от свободен удар отдясно, а отбраната на варненци забрави украинеца Игор Пластун. Бранителят завърши с десния крак подадената топка и я направи невъзможна за Дюлгеров - 2:1 за "орлите".

В 41-ата Тисера беше изведен отлично с поредния пас зад отбраната на варненци и пое, но ударът му беше прекалено неточен, за да затрудни Дюлгеров. След това пък Чинков отсъди фал за Черно море поради игра с ръка на аржентинеца, която можеше да се оспори. На почивката Илиан Илиев извади Николай Златев, а на негово място се появи Велислав Василев.

В 51-ата домакините имаха претенции за дузпа, след като Пластун действа несъобразително в наказателното поле на "орлите", а Васил Панайотов му отне. Украинецът опита да си върне топката, след което Панайотов падна, но след разчета на ВАР нарушение не беше отсъдено.

Десетина след рестарта на мача пък Десподов изпълни свободен удар от средна дистанция, но Дюлгеров внимаваше и изби топката. Малко след това и "орлите" имаха претенции за наказателен удар, след като Матиас Тисера овладя в наказателното поле на Черно море и пусна настрани, където на шпагат се хвърли Александър Василев. Той игра с ръка, която обаче беше на тревата и реферите също оставиха играта да продължи и в този случай.

В 76-ата резервата Мишел стреля от воле от границата на наказателното поле, но неточно. Малко след това Петев извади Нонато и пусна в игра Педро Нареси. В 82-ата минута Стефан Велев направи много груб фал в средата на терена спрямо откъстващия се Кайо Видал, а реферът Чинков му посочи жълт картон. Той беше привикан от ВАР и разгледа ситуацията, след което смени решението си и изгони халфа на "моряците". Те, от своя страна, малко преди това имаха претенции за нарушение спрямо Виктор Попов пред наказателното поле на "орлите".

До края на срещата двата отбора не предприеха допълнителни рискове и победата в първата среща от тази елиминация остана за гостите.

FT / ЧЕРНО МОРЕ - ЛУДОГОРЕЦ 1:2

1:0 Фернандес (13)

1:1 Нонато (18)

1:2 Пластун (34)

Стадион: "Тича" (Варна)

Рефер: Волен Чинков (София)

Съставите:

Черно море: 25 Иван Дюлгеров 3 Живко Атанасов 28 Влатко Дробаров 19 Александър Василев 🟡 6 Виктор Попов 71 Васил Панайотов 🟡 77 Стефан Велев 🔴 39 Николай Златев (46' - Велислав Василев) 23 Едгар Пашеко (62' - 33 Мишаел Сантос Силва Алвес) 11 Алекс Фернандес (85' -  27 Даниел Димов) 9 Атанас Илиев (62' - 86 Исмаил Иса)

Резерви: 22 Георги Георгиев 4 Росен Стефанов 10 Велислав Василев 32 Мартин Дичев 35 Арлинд Дакай  7 Матеус Машадо Ферейра 

Треньор: Илиан Илиев

​Лудогорец: 12 Симон Слуга  2 Гонзало Авила 5 Георги Терзиев 6 Якуб Пиотровски 8 Клод Гонсалвеш (82' -  23 Мануел Кафумана) 10 Матиас Фабиан Тиссера (60' -  9 Игор Тиаго) 11 Кирил Десподов (61' - 37 Бернард Текпетей 🟡) 16 Аслак Фон Витри 20 Густаво Нонато (76' - 30 Педро Нареси 🟡) 32 Игор Пластун 77 Кайо Видал (84' - 7 Рай Насименто)

​Резерви: 1 Серджио Падт 24 Оливие Вердон 58 Димитър Илиев 90 Спас Делев

Треньор: Ивайло Петев