Актуалният носител на трофея Sesame Купа на България Лудогорец е на 1/4-финал в турнира, след като разби с категоричното 4:0 гостуващия на стадион „Хювефарма Арена“ тим на Локомотив Пловдив в една от най-интересните осминафинални битки на надпреварата. Кайо Видал откри в 11-ата, а в 57-ата минута Хорхе Сегура беше изгонен за два жълти картона и улесни работата на домакините, които отбелязаха още три безответни гола чрез Рик Джонатан в 75-ата, Руан Крус в 84-ата и Матиас Тисера, който оформи крайния резултат в третата минута от добавеното време.

Снимки: Startphoto.bg
54 снимки

Шампионите не оставиха съмнения в превъзходството си още от самото начало и не изпуснаха инициативата през целия двубой, като още до почивката можеха да имат по-голяма преднина от един гол. Червеният картон на колумбийския бранител на "смърфовете" до голяма степен предреши изхода от двубоя, а "орлите" настъпиха още повече след това, като резултатът само го потвърждава.

По този начин Лудогорец се присъедини към Спартак Варна, Пирин Благоевград, Арда, ЦСКА и Хебър Пазарджик, които вече са на 1/4-финалите. За "орлите" предстои тежко гостуване на ЦСКА в последния си мач в efbet Лига за тази година, като изходът от срещата може да определи кой ще зимува на върха, а след това приемат датския Нордселанд в решаващ двубой от груповата фаза на турнира Лига на конференциите. "Черно-белите" от Пловдив, които записаха трета поредна загуба във всички турнири, завършват годината с домакинство на Пирин Благоевград.

Снимки: LAP.bg
39 снимки

Старши треньорът на Лудогорец – Георги Дерменджиев, направи една промяна, спрямо успеха с 5:0 над Ботев Враца през уикенда, като от първата минута стартира Франко Русо вместо Ноа Сонко Сундберг, който дори не бе в резервите. На вратата отново бе младежкият национал Дамян Христов заради травмите на Серджио Падт и Симон Слуга. В защита действаха Сон, Оливие Вердон, Русо и Аслак Фон Витри, а в центъра на терена оперираха Педро Нареси и Клод Гонсалвеш. По крилата бяха разположени Кайо Видал и Бърнард Текпетей, а капитанът Якуб Пьотровски действаше зад Квадво Дуа, който отново водеше атаката.

Наставникът на Локомотив Пловдив – Александър Томаш, заложи на Динко Хоркаш на вратата, а пред него тройката в отбрана бяха Ефе Али, Хорхе Сегура и Мартин Паскалев. В центъра действаха Георги Каракашев и Евандро Да Коста, докато като халф-бекове бяха разположени Ангел Лясков и Оливер Камдем. Тройката в нападение пък бе оформена от Джовани Маркес, капитана Димитър Илиев и Бабакар Дион.


Срещата стартира с отличен шанс за домакините от Разград, които в четвъртата минута можеха да поведат в резултата. Сон отигра с глава за Квадво Дуа на центъра, който пък технично с едно докосване изведе зад защитата на гостите Кайо Видал. Бразилецът напредна сам срещу Динко Хоркаш, влезе в наказателното поле и вместо да стреля реши да подава за Бърнард Текпетей, но то бе пресечно от Ефе Али и след това стражът на Локомотив улови.

Лудогорец обаче откри резултата в 11-ата минута след подобна ситуация на пропуска с Видал, който този път се реваншира. Гостите опитаха да пресекат една топка в половината на разградчани, която попадна на пътя на Клод Гонсалвеш, който с едно докосване изведе Текпетей отлично на скорост зад отбраната на „смърфовете“. Ганаецът напредна, влезе в наказателното поле и също не стреля, подавайки за Видал, който този път изпревари Хоркаш и реализира във вратата му за 1:0.

„Орлите“ продължиха да поглеждат по-често към вратата на своя съперник, но нови опасности за Хоркаш липсваха.

Първият удар за Локо Пловдив дойде в 23-ата минута, когато Евандро стреля от дистанция, получи се рикошет в капитана Димитър Илиев, но Дамян Христов внимаваше и улови топката.

Правеше впечатление, че "черно-белите" играеха с доста изнесена защитата, от което моментално се опитваха да се възползват домакините. Точно по този начин на три-четири пъти играчи на "орлите" изкачаха зад отбраната на Локомотив, но във всеки един от случаите беше вдигана засада.

В 39-ата минута Мартин Паскалев засече с глава центриране в наказателното поле, но доста слабо и на безопасно разстояние от лявата греда на Христов. 

Три минути преди края на първата част домакините изгубиха топката до центъра в своята половина и тя попадна в Квадво Дуа, който опита да прехвърли Хоркаш от дистанция, но вратарят нямаше проблеми и улови кълбото.

До почивката и двата тима направиха по няколко добри атаки, но не създадоха чиста ситуация пред вратарите.

Втората част стартира без промени в двата състава.

В началните десет минути на второто полувреме Хорхе Сегура и Ефе Али, които вече имаха по едно официално предупреждение, извършиха фалове, за които получиха последни предупреждения. Александър Томаш реагира и пусна в игра Алфа Конте на мястото на Али.

Локомотив обаче остана с десет души на терена в 57-ата минута, като именно Сегура беше изгонен за два жълти картона, след като извърши нарушение срещу Дуа и съдията Георги Гинчев този път бръкна в джобчето с картона с червен цвят.

В 64-ата минута Лудогорец имаше хубава възможност за второ попадение. Капитанът Якуб Пьотровски отлично се освободи от противников играч на центъра и раздаде надясно за Текпетей, който влезе навътре, нагласи си топката на левия крак и стреля силно пред наказателното поле, но Хоркаш плонжира и изби.

Пет минути след това отново полякът напредна на левия фланг, влезе в наказателното и комбинира с Текпетей, който пък продължи за Аслак Фон Витри, а норвежецът опита нещо средно между остър пас и изстрел по тревата, който обаче излезе в тъч. 

В 72-ата минута "орлите" изпуснаха нов шанс за гол. Текпетей центрира от свободен удар отдясно по нападението към втора греда, където Пьотровски свали с глава за Франко Русо, който обаче стреля с глава над вратата от малкия пеналт.

Точно петнадесет минути преди края на редовното време Лудогорец материализира превъзходството си в второ попадение. Гонславеш получи на центъра и подаде за влезлия преди малко Рик Джонатан, който се освободи от играч на „смърфовете“, напредна и след това отправи великолепен изстрел от около 20 метра, който намери долния десен ъгъл на безпомощния Хоркаш за 2:0.

В 78-ата минута Рик се пребори за топката с Оливер Камдем в наказателното поле и стреля с десния крак, но покрай гредата в аут.

В ответната атака Ангел Лясков центрира от левия фланг в наказателното поле, където Петър Андреев успя да стреля с глава, но Дамян Христов улови топката.

Шампионите изпуснаха да вкарат и трети гол в 82-ата минута, когато Педро Нареси изведе отлично Рик зад защитата на Локомотив, който остана сам срещу Хоркаш, но фланговия нападател не успя да преодолее хърватския страж на гостите, който не трепна и спаси.

Третият гол във вратата на Хоркаш обаче стана факт в 84-ата минута след чудесна комбинация. Тогава Руан Крус направи отлично двойно с Дуа пред наказателното поле, който изведе бразилеца с много технично изпълнение сам срещу вратаря на Локомотив и нападателят на разградчани насочи топката неспасяемо в долния десен ъгъл за 3:0.

Това обаче не беше всичко в срещата, след като в третата минута от добавеното време "орлите" довършиха съперника си с четвърто попадение. Влезлият от пейката Тодор Неделев изведе Сон на десния фланг. Последва ниско центриране към вратарското поле, където Матиас Тисера се бе позиционирал добре, изпревари двама защитници на Локомотив и с десния крак прати кълбото във вратата за крайното 4:0. По този начин Лудогорец си гарантира място на 1/4-финалите в Sesame Купа на България. 


FT  | ЛУДОГОРЕЦ – ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ  4:0

1:0 Кайо Видал 11'

2:0 Рик Джонатан 75'

3:0 Руан Крус 84'

4:0 Матиас Тисера 90+3'

Червен картон: Хорхе Сегура (Локомотив Пловдив) 57'

Sesame Купа на България, 1/8-финал

Главен съдия: Георги Гинчев, град Велико Търново

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград


Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 67. Дамян Христов – 17. Сон, 24. Оливие Вердон, 22. Франко Русо, 16. Аслак Фон Витри – 30. Педро Нареси, 8. Клод Гонсалвеш ж.к. – 77. Кайо Видал ⚽, 6. Якуб Пьотровски (к), 37. Бърнард Текпетей ж.к. – 9. Квадво Дуа

Резерви: 69. Пламен Пепеляшев (вр), 5. Георги Терзиев, 7. Рик Джонатан ⚽, 10. Матиас Тисера ⚽, 64. Доминик Янков, 82. Иван Йорданов, 88. Тодор Неделев, 90. Спас Делев, 99. Руан Секо

Старши треньор: Георги Дерменджиев

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ (3-4-3): 23. Динко Хоркаш – 12. Ефе Али ж.к., 91. Хорхе Сегура 2x ж.к., /  ч.к., 4. Мартин Паскалев – 44. Ангел Лясков, 33. Георги Каракашев, 21. Еваднро Де Лима Коста, 71. Оливер Камдем ж.к. – 10. Джовани Маркес, Димитър Илиев (к), 7. Бабакар Дион

Резерви: 81. Кристиан Томов (вр), 22. Ивайло Иванов, 11. Петър Андреев, 9. Георги Минчев, 16. Кристиян Пешов, 6. Христо Иванов, 17. Алфа Конте

Старши треньор: Александър Томаш