Носителят на Купата на България Локомотив Пловдив се класира за четвъртфиналите на турнира, след като във Втория кръг отстрани третодивизионния Беласица.  Победата на „смърфовете” с 2:1 не дойде никак лесно, като възпитаниците на старши треньора Александър Тунчев трябваше да правят пълен обрат на резултата, след като в началото на второто полувреме допуснаха попадение в своята врата.

Домакините обаче показаха характер и с голове на Димитър Илиев от дузпа и Бирсент Карагарен три минути преди края, успяха да изковат победата, която ги прати в следващия кръг.     

Жребият за следващата фаза ще се тегли на 4 март и ще бъде предаван пряко в ефира на DIEMA SPORT веднага след края на осминафинала между Славия и Монтана.


Логично срещата започна с натиск на домакините. Още в шестата минута „смърфовете” стигнаха до много опасно положение пред вратата на петричани. Илич проби много добре по дясното крило и изведе Бирсен Карагарен в наказателното поле. Нападателят пробва да комбинира с Димитър Илиев, но пасът му бе пресечен и избит в корнер.

Футболистите на Саша Симонович не се смутиха и на свой ред стигнаха до ъглов удар пред Илко Пиргов. След центрирането обаче гостите не успяха да затруднят вратаря на пловдивчани. Малко по-късно гостите отново изсипаха топката в пеналта след изпълнение от фал, но отново без проблеми за Пиргов.

В 11-ата минута Георги Минчев отправи първия удар в мача. Той засече с глава центриране отдясно, но прати топката над вратата.

На пръв поглед футболистите на Локомотив продължиха да владеят инициативата в срещата, но без реално да застрашават вратата на противника. Атаките на пловдивчани приключваха около наказателното поле на петричани или с балонно центриране, което не вещаеше нищо опасно за Захари Димитров.

От своя страна играчите на Беласица използваха всеки удобен шанс за контраатака, но без особен успех.

Едва в 27-ата минута „смърфовете” стигнаха до нещо по интересно в противниковото наказателно поле.  След центриране отляво и рикошет в бранител на Беласица, топката се озова в Илич, който овладя и стреля незабавно с левия крак, но вратарят на гостите действа стабилно и парира изстрела.

Осем минути преди почивката Димитър Илиев бе много близо до откриването на резултата. Нападателят се пребори много добре в наказателното поле за една висока топка и с глава се опита да прехвърли вратаря на гостите. На метър от голлинията обаче, Атанас Димитров успя да изчисти.

Малко по-късно, след центриране от корнер, Гомис също имаше възможност да стреля към вратата на Беласица, но и той не сполучи и прати топката в аут.

В заключителните минути на първата част домакините стигнаха до удобен пряк свободен удар след нарушение на Гогов срещу Илич. С изпълнението му се нагърби Салинас, който първоначално стреля в стената, а при добавката топката профуча над вратата на Захари Димитров.

Втората част започна отлично за петричани, които попариха своя противник в 51-ата минута. Кирилов проби много добре отдясно, преодоля Руан и навлезе към наказателното поле на домакините, след което пусна пас към непокрития Димитър Стоев. Халфът на гостите стреля хладнокръвно, за да даде преднина на своя тим.

Веднага след като поведе в резултата, тимът на гостите можеше да удвои преднината си. Стоев пусна хитър пас към Попов в наказателното поле на домакините, но подаването дойде малко дълго и последния не успя да отправи удар.

Домакините започнаха да действат по настойчиво и атаките им ставаха все по-опасни.

В 66-ата минута Локомотив стигна до опасен пряк свободен удар пред наказателното поле на Беласица. Георги Минчев пое отговорността и стреля, но крайно неточно в аут.   

Четири минути по-късно пред домакините се разкри нов шанс. Този път Малембана стреля от фал, но стражът Здравко Димитров показа класа и изби в корнер. След центрирането от ъгловия удар Димитър Илиев не успя да стреля добре.

Капитанът на Локомотив обаче действа отлично в 72-ата минута, когато успя да изработи дузпа за своя тим. Илиев нахлу в наказателното поле, прокара топката между краката на Атанас Димитров, който постави тялото пред нападателя и го спря непозволено.

С изпълнението на наказателния удар се нагърби самият Димитър Илиев, който стреля хладнокръвно в левия ъгъл на вратата за 1:1.

В заключителните минути на мача футболистите на Александър Тунчев хвърлиха всички сили, за да вземат своето в редовното време. След няколко пропуска от страна на Бирсент Карагарен и Димитър Илиев, домакините все пак стигнаха до заветния гол.

Той дойде три минути преди края на редовното време и бе дело на Карагарен. Нападателят на „смърфовете” реализира красиво попадение от малък ъгъл, с който препарира иначе отлично игралия в срещата вратар Захари Димитров.


FT / ЛОКО ПД – БЕЛАСИЦА 2:1

⚽ 0:1 Димитър Стоев 51'

⚽ 1:1 Димитър Илиев 73'

⚽ 2:1 Бирсент Карагарен 87'

1/8-финал, Купа на България

Стадион: „Локомотив”, Пловдив

Рефер: Васил Минев, София

Локомотив Пд: 1 Илко Пиргов , 44 Николай Николаев 🟨, 5 Дейвид Малембана, 4 Кристиан Гомис (7 Момчил Цветанов), 34 Петър Витанов, 16 Лукас Салинас 🟨 (50 Иван Арамазов), 9 Бирсент Карагарен, 11 Конър Руан 🟨, 14 Димитър Илиев, 6 Кристиан Илич, 10 Георги Минчев

Старши треньор: Александър Тунчев

Беласица: 1 Захари Димитров 🟨, 15 Атанас Карачоров 🟨 (10 Аспарух Смилков), 13 Атанас Димитров, 3 Марин Георгиев, 7 Аспарух Шамкалов, 20 Марти Таушанов , 5 Владимир Гогов, 14 Димитър Стоев (17 Айвън Ангелов), 8 Живко Димитров 🟨 (16 Александър Смилков), 11 Стивън Кирилов, 19 Патрик Попов (9 Иван Марчев) 

Старши треньор: Саша Симонович