Левски победи Септември София с 2:0 на „Герена” и се класира за полуфиналите в турнира SESAME Купа на България. "Сините" откриха резултата в средат на първото полувреме с гол на Димитър Костадинов (21) с глава. Преди това символичните домакините можеха да открият резултата в първите секунди на мача, но Мартин Стойчев уцели греда. Секунди след началото на втората част Георги Миланов удвои преднината на гостите от дузпа

Антон Узунов
67 снимки

Символичните домакините можеха да открият резултата още в началните минути, когато Мартин Стойчев напредна в половината на "сините" и отправи плътен изстрел от дистанция, след което топката срещна десния страничен стълб на Пламен Андреев.

Септември София продължи да действа по-агресивно и вратарят на гостите трябваше да избива с крак, а след това изстрел на Мартин Стойчев премина над вратата. Левски отговори в 5-ата минута, когато Радослав Цонев отправи удар от границата на наказателното поле, който премина над вратата.

Малко след това Димитър Костадинов намери Драган Михайлович в наказателното поле, но изстрелът на защитника бе блокиран. Постепенно "сините" упражниха преса и принудиха "виолетовите" да се приберат в собствената си половина.

Защитата на Левски продължи да показва колебания и Мартин Стойчев нанесе третия си изстрел от началото на мача, който бе уловен от Пламен Андреев.

В 21-ата минута "сините" откриха резултата. Радослав Цонев подаде към Драган Михайлович вдясно. Бранителят овладя и центрира на далечната греда, където Димитър Костадинов бе над всички и с глава реализира в мрежата на Димитър Шейтанов.

Седем минути по-късно Радослав Цонев центрира от фаул в наказателното поле, където Цунами стреля с глава, но слабо и Димитър Шейтанов улови. В 29-ата минута Марин Петков бе изведен в наказателното поле, след което хладнокръвно реализира в долния десен ъгъл, но попадението му бе отменено заради засада. Ситуацията бе прегледана с помощта на ВАР и главният съдия Димо Димов посочи, че играта трябва да продължи с изпълнение на непряк свободен удар. 

В следващите минути възпитаниците на Станимир Стоилов задържаха топката, разменяйки си подавания по широчината на терена, докато Септември почти изцяло се бе прибрал в собствената си половина. В 37-ата минута домакините организираха контраатака, която завърши с изстрел от дистанция на Асен Чандъров, но ударът му бе слаб и Пламен Андреев улови без проблеми.

Три минути преди края на първото полувреме много активният от началото на двубоя Драган Михайлович центрира за пореден път в наказателното поле, където Димитър Костадинов стреля с глава покрай десния страничен стълб.

На почивката двамата треньори не направиха промени по съставите си и футболистите, които стартираха двубоя, продължиха битката си на терена.

Секунди след началото наа втората част Левски получи правото да изпълни дузпа, след като Асен Чандъров фаулира Георги Миланов, а реферът посочи категорично бялата точка. Потърпевшият застана зад топката и с изстрел в десния ъгъл реализира.

В следващите минути двата тима намалиха темпото, което се отрази и на създаването на голови опасности. Действията им често завършваха с грешки в средата на терена. В 60-ата минута Асен Чаандъров проби в половината на гостите и центрира в наказателното поле, но Симеон Александров остана под топката и не успя да нанесе изстрел.

Левски отговори в следващата минута, когато Георги Миланов нанесе удар от границата на наказателното поле, който принуди Димитър Шейтанов да избива в ъглов удар. Малко след това пресата на "сините" даде резултат и Миланов с нов изстрел застраши вратата на домакините.

В 64-ата минута Илиян Стефанов направи официалния си дебют с екипа на Левски, заменяйки Марин Петков. Това доведе до разместване в постройката на гостите, като Димитър Костадинов заигра на върха на атаката, а бившият футболист на Берое бе позициониран зад него.

"Сините" продължиха да действат с продължително владеене на топката и организиране на постепенни атаки. При една от тях Уелтън бе изведен в наказателното поле, но бразилецът не успя да преодолее излезлия да пресече топката Димитър Шейтанов. 

В 77-ата минута Атанас Кабов подаде към Айкут Рамадан, който стреля от границата на наказателното поле, но покрай левия страничен стълб. До края на двубоя "сините" задържаха преднината си и се класираха за полуфиналите в турнира.

СЕПТЕМВРИ СФ - ЛЕВСКИ 0:2

0:1 Димитър Костадинов 21'

0:2 Георги Миланов 48'-д.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

СЕПТЕМВРИ СФ: Димитър Шейтанов, Асен Чандъров, Александър Тодоров, Атанас Кабов, Иван Арсов, Красиан Колев, Кристиян Пешов, Марио Илиевски, Мартин Ачков, Мартин Стойчев, Симеон Александров

Треньор: Славко Матич

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Драган Михайлович, Келиан ван дер Каап, Сонко Сундберг, Цунами, Радослав Цонев, Филип Кръстев, Димитър Костадинов, Марин Петков, Георги Миланов, Уелтън

Треньор: Станимир Стоилов

Гл. съдия: Димо Димов

Стадион: "Виваком Арена - Георги Аспарухов", София