Отборът на Левски съумя да достигне до финалната среща за SESAME Купа на България пред пълните трибуни на стадион "Георги Аспарухов". Това стана факт, след като столичани спечелиха с 1:0 мача-реванш срещу шампиона Лудогорец и с общ резултат 4:2 хората на Станимир Стоилов ще играят в мача за трофея.

Там съперник на „сините“ ще бъде големия враг ЦСКА, който в четвъртък вечер успя да елиминира след дузпи състава на Славия, за да се класира за трета поредна година до финала на турнира. За втора поредна година пък разградчани отпадат в полуфиналната фаза от турнирната надпревара, като миналата бяха елиминирани от актуалния ѝ носител – ЦСКА.

Единственият гол на „Георги Аспарухов“ падна в третата минута, когато Уелтън наказа грешка на Игор Пластун, след като украинецът бе подминат отляво от бразилеца и с остър удар по диагонала спомогна на „сините“ за втори успех в тази елиминация срещу „орлите“.

„Сините“ пък нямат спечелен трофей от 2009-а година, а за последно спечелиха Купата на България през 2007-а година. Оттогава Левски има три загубени финала. Финалният мач по предварителен план трябва да се изиграе на 11-и май на стадион "Васил Левски".


LAP.bg
100 снимки

Привържениците на столичани бяха подготвили хореография в сектор "Б", като феновете там вдигнаха сини найлони и колажи на Даниел Боримиров, Станимир Стоилов и различни други актуални и бивши футболисти на отбора. Не бяха изминали и 180 секунди от срещата, а домакините поведоха в резултата. По левия фланг бе изведен Уелтън, който задмина Игор Пластун с лекота и с техничен удар матира Симон Слуга за 1:0.

В осмата пък Текпетей бе изведен зад "синята" отбрана и отправи плътен изстрел, ала топката профуча край вратата на Андреев. След това асистент съдията вдигна своя флаг за засада на нигериеца.

След четвърт час Кирил Десподов центрира от свободен удар, а топката се спря в тялото на Сонко Сундберг. От Лудогорец имаха претенции за дузпа, но реферът не отсъди такава. Георги Миланов нахлу много добре отдясно по нападението на Левски. Бившият играч на Литекс достави страхотен пас за Билал Бари, който бе непокрит, но спря топката, след което се подхлъзна, вместо да отиграва с едно и стрелецът сбърка.

Антон Узунов
100 снимки

В 28-ата минута Филип Кръстев задмина с лекота петима футболисти на "орлите" и се озова "очи в очи" срещу Слуга. Халфът отправи удар с десния крак, но хърватският страж на Лудогорец боксира встрани. Три след това Каули Оливейра се завъртя край Кръстев и отправи силен удар по земя, но право в Пламен Андреев. В ответната атака същата ситуация имаше и за Уелтън, но Слуга не трепна. Секунди след това пък Бърнард Текпетей финтира Сундберг и Кордоба с едно движение и стреля силно с левия крак, но изключително лошо.

В 38-ата минута Ван дер Каап игра с ръка при единоборство с Текпетей в половината на Левски, а реферът Драганов отсъди нарушение за Левски, считайки, че футболистът на "орлите" е играл с ръка, макар дори в реално време да се видя, че нидерландският бранител на "сините" стори това. Пет преди края на първата част Уелтън получи вляво и комбинира вляво с Георги Миланов. Халфът атакува разградската врата от много малък ъгъл, ала неточно.

В добавеното време на първата част Кирил Десподов направи непростим пропуск за Лудогорец. Бърнард Текпетей изведе изящно Кирил Десподов, който напредна и стреля сам срещу Андреев, но младият страж на Левски с крак блокира изстрела на №11 от гостите. 

В 56-ата минута Десподов шутира много добре от пряк свободен удар, но топката мина на сантиметри край вратата на Андреев. След малко повече от час пък феновете на Левски направиха пирошоу със заря и факли, което принуди реферът Драганов да прекрати срещата за кратко.

Последваха не много вълнуващи действия от двата отбора, като Анте Шимунджа смени Десподов с Делев, а Янков замени Алекс Сантана. Спас Делев също се появи в София, а именно той стреля опасно в 85-ата минута от фал, но топката отново мина опасно близо край гредата на Андреев.

Реферът отреди шест минути добавено време на срещата, като в тях Стоилов извърши две промени, вкарвайки в игра Радослав Цонев и Марин Петков.

FT / ЛЕВСКИ - ЛУДОГОРЕЦ 1:0

1:0 Уелтън (3)

Рефер: Драгомир Драганов (Варна)

Стадион: "Георги Аспарухов" (София)

Стартови състави:

Левски: 1 Пламен Андреев 5 Келиан ван дер Каап 6 Цунами 7 Георги Миланов 8 Андриан Краев 17 Уелтън 19 Билал Бари 23 Сонко Сундберг 30 Филип Кръстев 33 Хосе Кордоба 91 Драган Михайлович

Резерви: 13 Николай Михайлов 4 Иван Горанов 10 Радослав Цонев 22 Патрик-Габриел Галчев 71 Антоан Стоянов 88 Марин Петков

Треньор: Станимир Стоилов

Лудогорец: 12 Симон Слуга 3 Антон Недялков 7 Алекс Пауло Сантана 8 Клод Гонсалвеш 11 Кирил Десподов 19 Пиерос Сотириу 21 Жан Карничник 24 Оливие Вердон 30 Игор Пластун 37 Бернард Текпетей 95 Каули Оливейра

​Резерви: 1 Серджио Падт 4 Сисиньо10 Матиас Тиссера 23 МануелКафумана 64 Доминик Янков 73 Рик Джонатан 90 Спас Делев

Треньор: Анте Шимунджа