Спортният директор на ЦСКА 1948 Кирил Котев даде специално интервю за Gong.bg броени часове преди финала на Sesame Купа на България. Той сподели очакванията си за двубоя с Лудогорец и изтъкна какво според него е предимството на „червените“ спрямо „орлите“. Котев разкри как работи с бившия си треньор Стойчо Младенов и бившия си съотборник Тодор Янчев и изрази мнение за представянето на формациите на ЦСКА 1948 във Втора и Трета лига, както и турнирите при подрастващите.

-Господин Котев, ЦСКА 1948 достигна до исторически първи финал за клуба в турнира за Sesame Купата на България. Ваш съперник в мача в сряда на Националния стадион „Васил Левски“ е Лудогорец. Какви са Вашите очаквания за този двубой?

-Изправяме се срещу може би най-силния отбор в България. Аз съм оптимист. В последните мачове показваме силни игри срещу тях и ние си имаме своите шансове.

-През този сезон играхте на два пъти с Лудогорец, като и в двете срещи не се победихте. Този път обаче победител трябва да има. Какви според Вас са предимствата на ЦСКА 1948 спрямо вашия съперник?

-Най-силният ни коз е колективът. Съблекалнята ни е отлична, всички са настроени за победа. Пак казвам, най-важното е, че играем доста успешно срещу тях и шансовете ни са много големи.

-Доколко евентуален триумф за Купата би могъл да помогне за имиджа на клуба и да привлече вълна от нови фенове? Знаем, че българският привърженик обича победителите.

-За много кратък период от време ние преминахме от окръжната група до достигането до този финал. Това е линията на развитие, която ние ще следваме и занапред и мисля, че доста хора може да ни симпатизират точно затова.

-Преди началото на зимната подготовка заявихте, че ако не се класирате в евротурнирите, това ще е провал за вас. Сега класирането в Европа е на една ръка разстояние. Кое Ви караше да вярвате преди няколко месеца, че подобна цел е възможна за постигане?

-Аз познавам отлично футболистите, треньорския щаб и начина на работа в целия клуб. От самото начало, откакто се завърнах, бях наясно какво следва оттук нататък. Евротурнирите са най-малкото, което предстои. Тепърва ще има доста по-големи резултати.

-Какво е чувството да работите с Ваш бивш старши треньор в лицето на Стойчо Младенов и бивш съотборник в лицето на Тодор Янчев и помага ли това, че се познавате добре, макар и да сте били в различно амплоа?

-Ние се познаваме отлично от престоя ни в ЦСКА. Успехите, които сме постигнали, ни дават предпоставка за лесна работа помежду ни. Всичко при нас е открито и си казваме директно всичко, което в някакъв момент не е сполучливо. Казваме си ги директно нещата и това ни носи успехи.

-ЦСКА 1948 е близо до спечелване на бронзовите медали в efbet Лига. Дълго време обаче бяхте редом до претендентите за титлата Лудогорец и ЦСКА. Остава ли някакво чувство на неудовлетворение, че не останахте докрай в битката за първото място?

-Има нотка на разочарование. Изпуснахме един-два хубави момента, с които щяхме да скъсим точките. Това го отдавам на липсата на опит. Все пак доста кратък период от време имахме, за да се стигне до тези високи цели, които сега в момента изискваме.

-Има ли мач, за който Вас лично особено много Ви е яд, че не спечелихте и поради каква причина?

-Всички мачове, които не успяхме да спечелим, предизвикват разочарование в мен. Някой специален мач не искам да споменавам, но от всички мачове, които не сме спечелили, си има тази нотка на разочарование.

-Дубълът на ЦСКА 1948 е на път да стане шампион във Втора лига. Ако не се лъжа, това е исторически момент в българския футбол и за първи път дублиращ тим печели Втора лига. Беше ли поставена подобна цел пред щаба на втория ви отбор и как приемате това отличие?

-Никога не сме поставяли за цел първото място. Момчетата сами си го извоюваха със сериозно отношение и начина, по който тренират. Огромен стимул за тях е това, че даваме възможност за изява и в първия отбор. Това ги подтиква във всеки един мач да дават всичко най-добро.

-За първа година имате и трети отбор, който се състезава в Югозападната Трета лига. Какво е Вашето впечатление за това как се справиха младите футболисти при първия им сблъсък с мъжкия футбол?

-Имаме доста талантливи момчета. Вижда се, че изпитват малко трудности във В група, но това е пътят. Доста от тези момчета ще се качат и във втория отбор догодина и ще играят на още по-високо ниво.

-Талантите на ЦСКА 1948 достигнаха до два финала в турнирите за Купата на БФС през този сезон, където играхте с Лудогорец. Този при младшата възраст бе спечелен, докато при старшата загубихте. Вярвате ли, че скоро футболист, който е продукт изцяло на академията на ЦСКА 1948, би могъл да заиграе в първия тим?

-Това е показателно, че в школата ни се работи много здраво и на високо ниво. Има талантливи момчета и там. Всичко обаче зависи от тях си. Ако се представят добре, има път на развитие и за тях. Всичко зависи от тях си.

-Като футболист сте печелил Купата на България с ЦСКА през 2005/2006. Кой триумф е по-сладък – като футболист тогава или евентуален сега като ръководител?

-Надявам се утре вечерта да мога да Ви отговоря на този въпрос (смее се).

-Постъпват ли вече оферти към футболисти като Ивайло Чочев, Даниел Наумов, Георги Русев и склонен ли е клубът да ги продаде предвид почти сигурното евроучастие?

-Има доста запитвания за тях. Имаше и конкретни оферти, но ако постъпи специално сега нова оферта, ще се преразгледа и ръководството ще реши как да процедира.

-Мотото на ЦСКА 1948 е „Честният път към върха“. Вие в личен план и в най-различни роли от футболист до спортен директор сте част от този път през годините. Печелене на Купата ли ще е своеобразният връх или се целите дори по-високо?

-Клубът се развива по европейски модел със сериозни темпове и нашият прогрес няма да спре дотук. Тепърва се очакват трофеи, отличия и незабравими европейски вечери.