Югоизточната футболна зона доказва, че има най-силното първенство в Трета лига, след като получи пет квоти за основния етап в турнира за Купата на България. 

Петте квоти ще бъдат разпределени по следния начин - една по право за носителя на Купата на Аматьорската лига Розова долина (Казанлък), а четири ще бъдат разпределени с баражи между регионите. Първият сигурен участник е ФК Розова долина (Казанлък), именно по този начин.

През сезон 21/22 другите четири отбора от Югоизток ще получат квотите по следната формула за пресяване.

Вторият участник ще бъде излъчен след бараж между Родопа (Смолян) и победителя от срещата Сокол (Марково) и Атлетик (Куклен), което е регионален финал за Област Пловдив.

Третият участник ще бъде победителят от срещата Левски (Крумовград) и Саяна (Хасково).

Другите две места ще бъдат определени в две двойки, които ще противопоставят отборите на ФК Свети Никола (Бургас), Загорец (Нова Загора) и заявилите желание за участие от области Ямбол и Стара Загора (освен Розова долина, който се класира по право).

Отборите ще се включат в предварителен кръг, когато ще се играят мачове срещу състави от Втора лига. Обявените дати за срещите от предварителния кръг, когато се включват отборите от Втора лига, са 8-9 септември.