Между 300 и 500 лева глоба може да отнесат родителите на децата, заснети голи до кръста и с нецензурни надписи по телата си, по време на финала за Купата на България между Левски и Славия на 9 май. Това съобщи за "Здравей, България" Стефка Илиева от Държавната агенция за защита на детето.

Институциите се задействат за случая с изрисуваните деца на Левски - Славия

Агенцията за закрила на детето се самосезира по случая и започна проверка заради снимката, направена по време на финалния сблъсък между "сини" и "бели". В момента се издирва самоличността на двете деца и техните родители. Когато тя бъде установена, своевременно ще се предприемат мерки. 

"Социалните работници имат правомощия да работят директно с децата и родителите. Следва консултиране на родителите, както и при необходимост, насочване на същите за оценка на техния родителски капацитет и предприемане на действия за повишаване на същия", поясни старши-инспектор Илиева. 

На снимката се виждат две момчета на видима възраст под 10 години, голи до кръста, които стоят на пистата на стадион "Васил Левски". Надписите по телата им гласят "Levski hooligan", ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards - всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West - фракция в агитката на Левски - София Запад).

Моментът на снимката улавя едното момче с победоносно вдигнати ръце, а другото изглежда като правещо нацистки поздрав.