Напусналият Левски преди няколко месеца Асен Букарев коментира шансовете на „сините“ за днешния финал за Купата на България със Славия. Буки работи преди време и в тима на Венци Стефанов.

Той беше старши-треньор на „белите“, а в един определен период работеше и като асистент на стадион „Славия“.

Букарев анализира пред Дарик радио двата тима и сподели своите очаквания за мача, който ще наблюдава като редови фен от Сектор А при привържениците на Левски:

- Очакванията са ми Левски да победи без да подценяваме противника, който е доказано неудобен за отбора. Ако Левски подходи сериозни и без нито за момент да подцени ситуацията и мача, мисля че Левски напълно заслужава да се окичи с отличието и да е носител на Купата на България.

- С оглед сътресенията в първенството, очаквахте ли Левски да елиминира така убедително и заслужено „червените”?

- Дали съм очаквал не мога да кажа. Случиха се доста динамични и интересни неща в последно време, а това важи особено за „червените“. Те със сигурност, някъде по пътя, загубиха своята форма и увереност. Положителното при Левски е, че се случи точно обратното нещо. Отборът придоби увереност, започна да играе по-колективно. Някои от чужденците се адаптираха и започнаха да помагат истински на отбора. Делио Роси успя да намери точните места на някои от футболистите по време на сезона. Левски подобри своето представяне и заради това сега е на финал.

- Кои футболисти ви впечатлиха най-много в последния месец – месец и половина, период в който Левски демонстрира подем?

- Впечатляваме представянето на Паулиньо. Буш имаше решаваща роля в сблъсъците с ЦСКА. Обертан в два важни мача пое лидерските функции и се справи добре, което се и очакваше от него. Бих похвалил хората, които най-вече заслужават днес да вземат трофея. Божидар Митрев, въпреки че имаше колебливи изяви и Роман Прохазка, който понякога оставаше резерва. Тези хора не загубиха своята увереност и дух, както и любовта си към Левски. Милош Цветкович беше критикуван много в началото, но се стабилизира и има едно чудесно центриране. Другият бек Иван Горанов също израсна много и показва характер. Те си заслужиха мястото в клуба. Ако пропускам някои това е, защото доста футболисти на Левски играха добре в последния месец.

- Ако днес Левски вдигне Купата, смятате ли, че има потенциал за нещо сериозно, ако гледаме по-генерално на нещата?

- Много е важно какво ще се случи днес. Ако спечели трофея днес, клубът трябва да надгради задължително, което минава първо през запазване на основния състав. Максимум трябва да се вземат две-три нови имена, защото отборът показа, че футболистите започнаха да се опознават и да се вкарва нова група играчи ще бъде грешка. Трябва да се пипне тук там, но козметично. Трябва да се запазят важните фигури. Най-вече визирам централната двойка защитници. Към тях не липсва и няма да липсва интерес. Те са много важни за Левски.

- Вие работихте и в Славия като старши-треньор и асистент. Къде може да изненада Славия, който е оставил ролята на фаворит на Левски?

- Ясно е, че Левски е фаворит и точно там е силата на Славия. Дори минимално подценяване от страна на „сините“, ще даде шанс на „белите“ да ги изненадат неприятно. Славия притежава добри играчи. Има една сплав от млади и опитни играчи. Имат един стойностен треньор, който успява да работи добре с тези футболисти. На първо място бих отличил Галин Иванов заедно с Ивайло Димитров. Добро впечатление прави и Иван Минчев в средата на терена. Те могат във всеки момент да накажат грешка на съперника.

- Вие бяхте на онзи прословут мач, който е трагедия за феновете на Левски, може ли да се случи нещо подобно сега?

- Старата приказка е, че само глупакът може да се спъне в един и същ камък два пъти. Левски загуби преди време финала с Черно море и то с голове в края на редовното време и продълженията. Това също беше голяма драма. Тия две обеци са достатъчни и пожелавам на Левски да спечели Купата днес. Нека помнят тези грешки в днешния мач, но да играят без притеснение. Надявам се на футболистите да не им натежи важността на този мач. Трябва да подходят много сериозно, но и хладнокръвно. Мисля, че третият път стомната ще се счупи и Левски ще спечели трофея.

- Вие ще гледате ли мача и къде?

- Ще бъда на стадиона. Успях да намеря и да си купя билет за Сектор А, макар че интересът е огромен и ги разграбиха. Ще подкрепям Левски на стадиона.