Най-хубавото време от годината... Време е всички да се приберем при семействата си, да седнем заедно на празничната трапеза и да погледнем заедно в една посока. Да се устремим към нови цели, да набележим какво важно ни предстои. 

Но и да направим равносметка на всичко изминало през последните 12 месеца. Затова от GONG.BG ще ви припомним най-важните моменти през отиващата си 2018 г. и заедно ще се върнем към моментите, които определиха годината в спорта такава, каквато всички ще я запомним. 

Вече обърнахме внимание на някои от най-интересните моменти в спортен план - мачът на Кобрата, годината на Григор Димитров, спряхме се на завръщането на ЦСКА в Европа след дълго изгнание. А сега дойде време за най-драматичния момент, който беляза футбола у нас през 2018 г. 

Става въпрос за финала за Купата на България. В него фаворитът за отличието Левски се изправи срещу най-стария си съперник в историята в истинското "вековно дерби" на футбола у нас. И двата отбора преследваха край на огромна суша без трофей в този мач - "сините" от 9 години, "белите" от 22...

Битките преди финала

Двата отбора изиграха драматични полуфинали по пътя към битката си на Националния стадион "Васил Левски". Левски имаше непредвидим сблъсък срещу ЦСКА, докато Славия трябваше да преодолее един от най-красиво играещите отбори в елита ни Ботев Пловдив. 

Мачът между "белите" и "канарчетата" не мина без скандали. В реванша в София реферът Станислав Ставров не даде дузпа за пловдивчани в самия край на мача, което предопредели крайния победител. На финала беше Славия. 

Феновете на "жълто-черните" заплашваха рефера, подложиха го на телефонен тормоз, както и президента на "белите" Венци Стефанов. Но този терор не промени по никакъв начин крайния победител, Ставров остана няколко мача "във фризера" и всичко приключи. 

В другия полуфинал драмата не беше по-малка, защото все пак в него участваха Левски и ЦСКА. Точно "сините" бяха един от отборите, които сложиха прът в шампионските амбиции на съперника, спирайки го в един от мачовете през пролетта, но десертът за феновете на Левски беше запазен за полуфиналните битки за Купата. 

С прекрасна игра и в двата мача "сините" неутрализираха амбициите на големия опонент и в другия му шанс да не остане с празни ръце през кампанията. Така сезонът за ЦСКА приключи с две калъфки, въпреки заявените грандиозни амбиции за дубъл на старта на сезона и доиграваше последния месец от него за здраве. А огромна роля за тази развръзка изигра именно Левски. 

Преди самия мач

Тази разръзка в полуфиналите и отстраняването на "червените" наелектризира обстановката в "синия" лагер до максимална степен. Феновете се мобилизираха и над 35 хил. от тях напълниха Националния стадион "Васил Левски" в очакване на първи трофей от 9 години насам. 

Те подгряха за тази битка с мача на 4 май срещу Ботев, навръх 75-годишнината от рождението на най-голямата легенда на Левски Георги Аспарухов-Гунди. В тези моменти от сезона отборът на Делио Роси практикуваше хубав футбол и очакванията бяха Славия да преклони глава на финала. 

Мачът

От самото начало на битката Левски се настани в полето на съперника. И получи дузпа в самото начало, а зад топката застана юношата на Барселона и съотборник на Лео Меси в Ла Масия - Жорди Гомес. Носителят на Купата на Англия с Уигън обаче беше надигран от една 42-годишна "стара лисица" - Георги Петков. 

Именно стражът на преклонна за футбола възраст беше големият герой в мача. Отборът му се беше вкопал пред наказателното си поле, но беше спокоен, защото зад себе си имаше Петков. Вратарят направи чудеса, извади над една дузина удари към вратата си, помогнаха му и гредите, за да доведе почти сам всичко до дузпи. 

Там отново вратарят беше над всички. Спаси всичко, което можеше да спаси и за ужас на над 35 хил. левскари по трибуните, връчи собственоръчно Купата на България на Славия. За "сините" това беше дежавю от точно пет години по-рано, когато Петков с перфектните си изяви ги лиши и от уж спечелената титла на България, за да я подари на Лудогорец и на практика да сложи началото на хегемонията на разградчани. 

След мача

Еуфорията в "бяло" избухна насред терена на Националния стадион. От трибуните слезе и президентът Венци Стефанов, облечен в екстравагантна тениска, на която си личеше образът на руския президент Владимир Путин. 

Играчите куфяха, феновете на Славия също и всички те заедно отпразнуваха края на дългата суша, продължила цели 22 години. През 1996 г. "белите" спечелиха и Купата, и титлата на България и изстрадалата им публика отново си спомни какво е да си на върха на щастието. 

Развръзката след това

На практика с този мач сезонът за победителите приключи, защото си осигуриха класирането за евротурнирите и изиграха още само един протоколен мач. Левски беше сериозно разклатен, в тежък нокдаун, но се съвзе поне да извоюва бараж за Европа, който спечели срещу Черно море. Но емоциите в Европа не бяха от най-приятните за "сините". Това обаче вече е друга тема...