Литекс победи с 2:0 Локомотив Пловдив в среща-реванш от 1/16-финалите за Купата на България и след нулево реми в първия мач продължава в следващата фаза на турнира. Головете за домакините отбелязаха Исмаил Иса през първото полувреме и Георги Миланов от дузпа след почивката, а освен тях ловчанлии сътвориха куп невъзможни пропуски пред вратата на Стефано Кунчев.

За този мач Христо Стоичков заложи на абсолютно същия състав, който разби Пирин Гоце Делчев с 5:0 в 13-ия кръг от първенството, докато колегата му Стефан Генов дори не можа да запълни групата си от 18 играчи. Даниел Георгиев и Валери Георгиев бяха сред основните липсващи, а „железничарите“ не можеха да разчитат на общо на цели 5-има състезатели заради контузии.

Срещата на Градския стадион в Ловеч започна много спокойно, като домакините бързо установиха предимство върху владеенето на топката. Първият точен удар, макар и много слаб, обаче бе на сметката на пловдивчани. Димо Атанасов получи добър извеждащ пас по лявото крило и веднага центрира към близката греда. Там Георги Стефанов надскочи всички, но параболичният му удар не затрудни особено Илко Пиргов.

След десетата минута Момчил Цветанов и Армандо Ваюши смениха местата си по крилата и това се оказа ключов ход от страна оранжевите. В 14-ата Златински лековато сбърка в централната зона, Цветанов пое отляво и с хубав обърна фронта на атаката към Ваюши. Албанецът пък веднага центрира в наказателното поле, където от 5 метра непокритият Иса заби топката в мрежата.

След гола ловчанлии откровено предоставиха инициативата на гостите и чакаха своя шанс на контраатака. Той дойде в 28-ата минута, когато нова грешка при изнасянето на топката позволи на Иса да остане сам срещу последния в отбрана Ковачев. Нападателят го елиминира, мушвайки топката между краката му, но вече в наказателното поле постъпи егоистично, като не подаде на нахлуващите Цветанов и Миланов, а стреля в тялото на Стефано Кунчев.

Малко по-късно съдията Никола Попов откровено пожали Николай Дюлгеров от гостите, който удари с лакът в лицето Васил Божиков и отвори аркада на бранителя. Бившият халф на ЦСКА получи само жълт картон за проявата си, като по-строга санкция нямаше да е незаслужена.

В 35-ата Литекс сътвори нова красива атака, след като Александър Цветков с неочакван пас намери в пеналта забравения от бранителите Георги Миланов. Той веднага отклони надясно към Иса, но от 11-12 метра нападателят стреля високо и в обсега на Кунчев, който спаси.

Локомотив рядко стигаше до опасни ситуации, затова Георги Стефанов опита да късмета си от фаул, отсъден на около 35 метра фронтално пред вратата, но шутът му прелетя високо в аут. Секунди по-късно пък Ваюши се отскубна по десния фланг, нахлу в наказателното поле и върна към точката на дузпата, но там нямаше негов съотборник.

Втората част стартира ударно за домакините, но те сътвориха невероятен двоен пропуск. Ваюши се възползва от грешната преценка на Кавдански и изскочи сам срещу Кунчев, но удеарът му намери дясната греда. Топката се върна към терена и отиде право в краката на Момчил Цветанов, който от 2-3 метра на празна врата я изпрати в лявата греда.

В 54-ата късметът отново покри „железничарите“, след като Ваюши получи вляво от Г. Миланов и центрира остро по земя, а сред серия от рикошети между Ковачев, Иса и Кавдански топката като по чудо не влезе във вратата благодарение на отчаяния плонж на Кунчев. В 63-ата пък чудесна многоходова акция между 5-има играчи в оранжево извезед Г. Миланов на чудесна позиция вътре в дъгата пред пеналта, а шутът на национала прелетя на сантиметри покрай левия стълб.

Христо Стоичков съвсем не бе доволен от множеството пропилени възможности, затова реши да потърси повече сигурност в разиграванията, заменяйки Цветанов с Небойша Йеленкович.

Все пак домакините материализираха превъзходството си в 77-ата минута. Тогава Кавдански фаулира Галин Иванов на ъгъла на наказателното поле, а Никола Попов посочи бялата точка, като правилно не уважи претенциите на защитника, че нарушението е било извън пеланта. От бялата точка Г. Миланов със силен удар в левия ъгъл успокои своите.

Малко по-късно Галин Иванов бе изведен сам срещу Кунчев по диагонала, но бившият играч на Славия стреля право в тялото на вратаря.

Така играчите на Стефан Генов показаха твърде малко, за да се надяват на място в следващата фаза, докато Литекс ще очаква какво ще отреди жребият за 1/8-финалите.