В 19.30 часа сряда вечер на градския стадион в Каварна стартира вторият епизод на Калиакра-Черно море. Първият бе преди 2 години, на същата арена и завърши с успех за варненци с 3-1. Тогава фазата бе полуфинал за купата на България, а сега предстои четвъртфинал. Треньор на домакините бе Вуцов, а на гостите Никола Спасов.

Сега и треньорите са други, а и много от героите ще са различни. Ще е интересна не само битката между двата тима, но и тактическият двубой между двама млади и талантливи специалисти в лицето на Филип Филипов и Велизар Попов.

Двата отбора би трябвало да изглеждат свежи придвид факта, че домакините нямаха мач през уикенда, а титулярите на гостуващия тим бяха съхранени за мача за Купата.Устремилият се към елита отбор на Калиакра въобще не е за подценяване, въпреки че е по-малко познат от утрешния си съперник, който идва в ролята на фаворит. При скромните ми наблюдения върху тима на домакините ми направи впечатление, че защита, в халфовата линия и нападение разполагат с ключови единици в лицето съответно на капитана Иван Райчев, десния външен халф Четин Садула и нападателят Иван Петков.

Играещият в сърцето на отбраната на Калиакра Райчев е много опитен футболист и лидер, който всява спокойствие в защитата. Въпреки че е бранител нерядко е попадал в прегръдките на съотборниците си след попадения, които е реализирал в противниковите мрежи. Райчев и Антон Димитров ще имат доста трудности с опазването на навлизащия в добра форма нападател на съперника Георги Божилов.

Юношата на Левски Четин Садула е изключително бърз и техничен флангови футболист, който не е никак лесен за опазване. Той ще срещне, обаче, сериозната съпротива на Ради Бачев и Адемар Жуниор. Таранът Иван Петков е много опасен при играта с глава и често огорчава с голове противниковите вратари.

Центриранията към него ще бъдат сериозно ограничени от ръстовата защита на гостите. Ако можем да говорим за някакво предимство на Калиакра, то се изразява в домакинския фактор и напрежението, което безспорно ще има в Черно море предвид факта, че всеки един двубой в турнира “моряците” ще го имат за финал от тук нататък.

Гостите се концентрираха изцяло върху Купата на България като по-краткия път до заветната цел-евротурнирите и нямат право на грешка. Въпреки, че в пореден мач “моряците” ще бъдат лишени от ключови фигури в лицето на Миро Манолов и Георги Илиев, те си остават явен фаворит за класиране на полуфинала.

Черно море има вече сериозен европейски опит натрупан в мачовете на директна елиминация, а и класата на тима е много по-висока.

И още нещо....Традицията в последно време показва, че на четна година “моряците” стигат до финал в турнира за купата на България.

Така бе през 2006-а, както и през 2008-а. Сега сме 2010 и късно утре вечер ще стане ясно дали традицията повелява....