Сръбският вратар Боян Йоргачевич се превърна в ключов играч за Левски. Той изигра солидни мачове срещу Лудогорец и помогна на Стойчо Стоев да класира отбора на финала за Купата на България, който ще се проведе на 30-ти май в Бургас. Опитният Йоргачевич даде интервю за Гонг дни преди срещата на Левски със Славия от първенството:

-Бояне, изглежда така, сякаш си играл от доста време в Левски. Съгласен ли си, че се адаптира много бързо към обстановката?

-И преди съм казвал, че българският манталитет не е различен от сръбския, което ми помогна да свикна. Аз съм такъв футболист, че където и да отида давам всичко от себе си, което ми помага да се адаптирам бързо.

-Хареса ли ти в Левски, а и в София?

-Нормално е да ми харесва, иначе нямаше да остана. Не съм от хората, които оставят някъде на всяка цена. Малко е неприятно, когато виждаш как футболистите имат притеснения, става дума за финансовия въпрос. От друга страна обаче ние всички сме заедно. Имаме много добра атмосфера в клуба, а и добър отбор. Когато си изпаднал в тежка ситуация можеш да е преодолееш, само ако всички в отбора са заедно.

-Постоянно ви питаме за финансовата ситуация в клуба, смяташ ли, че тя ще се оправи?

-Ще го кажа така, аз вярвам на хората, които ръководят клуба. От първия ден, в който пристигнах разговарях със спортния директор и с треньора, както и с другите хора, които работят тук. Сигурен съм, че те дават всичко от себе си, за да се нормализира ситуацията. Аз не искам да говоря повече по тази тема, тъй като искам да се фокусирам върху своята работа, върху това, което трябва да върша на терена. Ние футболистите трябва да мислим за играта на терена, а да оставим на другите хора да намерят най-доброто решение в тази ситуация.

-Достатъчно опитен си, за да определиш своята форма. Как се чувстваш с оглед на това, че не беше играл известно време преди да дойдеш в Левски?

-Нормално беше да не съм във форма, когато дойдох, защото имах малко по-дълга пауза без игра. Старая се доста и от тренировка на тренировка, от мач на мач се чувствам все по-добре. Това обаче е работа на треньора, той трябва да каже в каква форма съм.

-Какво ти е мнението за работата, която вършите с треньора на вратарите Валентин Захариев? Имаш добър опит, все пак си работил и с фигура като Мишел Прюдом.

-Работих с Прюдом, който официално е бил признавам за най-добрия вратар в света. Аз обаче не обичам да подреждам хората по този начин. Няма значение дали някой е бил най-добрия вратар на света или не. Тук съм със Захо /Валентин Захариев/ и мисля, че той е един голям треньор. Той те подготвя превъзходно в психическо отношение за всеки мач и всяка тренировка. Най-важното за мен е, че се напаснахме. Комуникираме, той казва какво мисли, аз му обяснявам как се чувствам. На този етап това работи много добре и се получава.

-Как ти се струва конкуренцията в лицето на Пламен Илиев и младия Николай Кръстев?

-Когато дойдох казах как гледам на конкуренцията. Където и да съм тренирам така все едно съм пети вратар. Това дава отговор на въпроса как гледам на конкуренцията. Мисля, че и двамата ми конкуренти в Левски са най-добрите в България за своята възраст. Левски няма да мисли за вратари в следващите години. Гледам много сериозно на конкуренцията и работя във всяка тренировка на 100 %, а в крайна сметка треньорът ще избере кой да играе. Смятам, че и двамата са много добри вратари.

-Всички говорят само за финала. Ти усещаш ли еуфорията по този повод?

-Точно това малко ме нервира. Преди също казах, че не трябва да делим мачовете. Трябва да гледаме сериозно на всеки мач. Аз знам, че няма малки и големи мачове. От друга страна разбирам добре феновете, защото те искат трофея, феновете искат резултати. Ние футболистите трябва да мислим мач за мач.

-Срещу Черно море използва любопитна фенска шапка. Как се сдоби с този артикул?

-Срещу Черно море през второто полувреме започна много да ми блести слънцето и в последните 20 минути не виждах почти нищо. Помолих нашия домакин Божидар да отиде до съблекалнята, където е моето място и да ми донесе тази шапка. Тази шапка я получих след мача с Лудогорец от наши запалянковци. Те ми я подариха и ми казаха да я ползвам, когато ми се налага. Уважих това предложение и я приех. Много е хубава тази връзка с нашите фенове. Знаете, че имам ритуал да излизам с шал на Левски преди всеки мач. Това с шапката е просто един бонус. Ще я използвам докато играя за Левски.

-За финал да те попитам с кои от играчите в Левски си най-близък?

-В момента разполагам с доста свободно време, защото съм сам в София. Моята жена и децата ни живеят в Белгия. Прекарвам доста време с останалите момчета от отбора. Не бих изброявал някои от тях, защото всички са ми скъпи. Гледам да съм в добър контакт с всички, както на терена, така и извън него.