Литекс направи емоционален старт на Шампионската лига този сезон, като обърна черногорския Могрен от 0:1 до 2:1 при гостуването си в Подгорица. Ловчанлии бяха по-добрият тим на терена почти през целия двубой, създадоха купища положения, и удариха три греди, но им трябваха цели 77 минути, за да разпечатат вратата на домакините.

Българският първенец стартира добре срещата, и налагаше темпото в началните 15-тина минути. След едно леко центриране в наказателното поле на „оранжевите“ последва нелепо разбъркване, Пламен Николов върна към Виничиус Баривиейра, но бразилският страж не успя да отиграе, и топката влетя във вратата му. УЕФА присъди попадението на Миодраг Зек, макар че останаха впечатления, че това по-скоро е автогол на Виничиус.

В минутите след гола шокираният тим на Литекс едва успяваше да върже няколко подавания, и не организираше нищо опасно. Все пак преди почивката ловчанлии се окопитиха и създадоха няколко положения пред вратата на Никола Шчекич.

Най-добрите възможности се откриха пред Мирасема, който получи подаване от Янев на два-три метра от вратата, но точно преди да стреля, Иванович се хвърли в краката му. В 42-та минута след центриране на Берберович, Селио Кодо стреля с глава много опасно, но 50-тина сантиметра го разделиха от мрежата.

Отново новото попълнение Кодо имаше най-добрите ситуации пред вратата на Могрен след почивката, най-вече с играта си с глава, и в 54-та минута удари греда, но така и не съумя да отбележи. Греда в 67-та минута удари и Том, но така и не се виждаше как Литекс ще изравни.

Решителни се оказаха смените, които Любослав Пенев предприе в 64-та и 71-та минути, пускайки в игра Светослав Тодоров и Момчил Цветанов.

Само шест минути на двамата заедно на терена бяха нужни, за да се промени ситуацията на терена. В 77-та минута Цветанов центрира перфектно на главата на Тодоров, и опитният нападател прецизно прати топката под гредата на Шчекич. Още три минути по-късно нова комбинация между тях, подаване по трева на Цветанов към Тодоров, завърши с удар на последния право в мрежата на Могрен, и така Литекс стигна до пълен обрат – 1:2.

Литекс продължи да играе добре и до края на мача, и позволи още само едно положение за своя съперник, спасено от Виничиус. Могрен като цяло създаде възможости, броящи се на пръстите на едната ръка, и с късмет реализира единственото си положение.

В продължението Момчил Цветанов удари и трета греда за Литекс, и не успя да завърши по прекрасен начин влизането си в игра.

Реваншът е на 19 юли в Литекс.

Съставите:

Могрен: 22. Шчекич, 6. Иванович, 2. Лакич, 5. Симович, 20. Батак (Н.Божович 46), 24. Каписода, 10. Матич, 15. Чулафич (Р.Зек 87), 8. Др. Божович, 9. М. Зек (Вуйович 62), 19. Глушчевич (33. Буторович, 4. Божович, 11. Джорджевич, 23. Ранджелович)

Литекс: 31. Виничиус, 4. Берберович, 33. Бодуров, 22. Николов, 3. Занев, 23. Йеленкович (к), 17. Г. Миланов (Флорес 77), 8. Том, 7. Янев, 11. Мирасема (Цветанов 71), 12. Кодо (Тодоров 64)(30. Александров, 16. Попов, 18. Ил. Миланов, 21. Цветков)