Феновете на Лудогорец ще предоставят хореографията си от първия домакински мач на отбора от груповата фаза на тазгодишното издание на турнира Лига Европа на Регионалния исторически музей в Разград. Това съобщиха от Обединени фен клубове Лудогорец.

При излизането на футболистите на терена на мача с Хофенхайм миналия четвъртък запалянковците спуснаха от козирката на трибуна „Моци“ на „Лудогорец Арена“ транспарант с размери 10 на 70 метра. На него бяха нарисувани кулите на древноримската крепост Абритус, която се намира край Разград и е известна с това, че край нея за пръв път в историята в битка с варварите, а не при вътрешни междуособици, през 251 г. е загинал римски император, неговото име е Траян Деций. На транспаранта имаше и надписи на латински „Съдбата обича смелите“ и „Лудогорец Арена – крепост на орли“. Пред огромната рисунка младежи с римски одежди развяваха знамената на агитката.

Хореографията, която се явява най-голямата реклама на туристическата забележителност на Разград, е обсъдена и съгласувана с уредниците в Регионалния исторически музей – съобщиха от там. Римските дрехи и доспехи пък са предоставени от музея специално за случая.

Има идея хореографията да се постави на сграда от музейния комплекс, като се използва за фон по време на провеждането на Историческия фестивал „Античният Абритус“, който се провежда от три години в Разград – обясниха още от музея, който утре чества 130 години от първите археологически разкопки в Разград.

Това е част от вече започналото сътрудничество между Лудогорец и Историческия музей – обясни магистър археологът Галена Радославова. Музейната експозиция е обект на посещение за всички делегации на български и чуждестранни мъжки и юношески футболни отбори, които идват в Разград, в музея се продават и артикули с логото на Лудогорец, от клуба предложили на музея, който се помещава в малка сграда край древноримските останки, да използва за свои събития залите в Тренировъчния комплекс на футболните шампиони. Обсъждаме и други варианти за взаимна обща реклама – съобщи още Радославова. Подобно сътрудничество е много полезно за развитието на туризма в Разград – смятат историците от музея.