Лекарят на Лудогорец се е записал за участие в „Лудогорски полумаратон“, съобщиха организаторите от клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка“. Д-р Ивайло Якимов веднъж се включи в събитие на клуба, като пробяга петте километра от „Великденския крос“ по улиците на Разград, класира се в златната среда в своята възрастова група, сега ще тича 21 км. 

Второто издание на „Лудогорски маратон“ ще се проведе на 26 юли. Записаните досега участници са 70. Най-млади са две 15-годишни момичета, най-възрастна – 52-годишна жена. 
Общо шест са дисциплините в състезанието, като освен 21 км. бягане има и по-къса дистанция от 12 км. Засега най-много са участниците в дългата колоездачна дистанция и в класическия полумаратон. 

Стартът и финалът са на едно място – голямата поляна в местността „Пчелина“ край Разград.  Настилките са разнообразни: бяга се по горски и полски пътища, както и по асфалт и макадам. “Част от трасетата преминават през защитена зона „Островче“, част от екологичната мрежа „Натура 2000“, често на пътеките излизат зайци и сърни, понякога чуваме и диви прасета, докато тестваме трасетата”, разказаха Цоньо Пенев и Цветанка Пенчева от клуб „Зелена стъпка“. 

Докторът на Лудогорец се пуска на полумаратон

източник: Радка Минчева

В района има и архелогически забележителности – тракийско кале и римска наблюдателна кула. По трасетата има по няколко подкрепителни пункта, на които се раздават вода и плодове за участниците. Всички финиширали получават уникални дървени медали с логото на състезанието, а за победителите ще има награди от спонсорите, ще се разиграе и томбола сред всички участници. 

Записването срещу такса от 15 лв. продължава до 15 юли, след това пак ще има възможност за записване на www.green-foot.net/ludosemi.php, но с по-висока такса. 

Очаква се да се запишат и румънски бегачи и колоездачи, които вече са проявили интерес и за тяхно удобство общата информация на сайта на „Зелена стъпка“ и регистрацията имат и варианти на румънски език. Сред първите записали се е и ски бегачът от българския национален отбор Андрей Гридин. Той бе победител в друго състезание, организирано от клуб „Зелена стъпка“– първият в България пясъчен полумаратон „Камчийски пясъци“, а след спечели и планинския супер маратон „Витоша 100 км.“.

Докторът на Лудогорец се пуска на полумаратон

източник: Радка Минчева