Старши треньорът на БАТЕ Борисов Виктор Гончаренко даде обширно интервю пред местен вестник, в което изказа своите очаквания от предстоящия сблъсък срещу Литекс.

Преди процедурата по жребия станаха известни урните. В „нашата” се оказаха Вердер, Евертън, Херенвеен, Динамо Загреб и Литекс. Кой вариант ви устройваше най-много?

Бих искал да ни се падне Евертън. Или Вердер - с тези клубове ние още не сме се срещали. Аз разбирам, че срещу именити съперници шансовете ни щяха да са по-малки, но много бих искал да проверим нашите сили на това ниво. А освен това, колкото е по-силен съперникът, толкова по-силно играе БАТЕ - в тези мачове моите момчета щяха да бъдат с пределна концентрация и себераздаване. Можехме да изявим най-добрите си качества максимално. Но и за настройката срещу Литекс не се опасявам абсолютно никак. Да, откровено казано, този вариант е един от най-добрите, да кажем така - това е преодолим съперник. Но това е много условно - във всеки случай ни предстои сериозна борба. И за да попаднем в груповата фаза на Лига Европа трябва да дадем своя максимум. Нищо по-малко.

В последно време БАТЕ „научи” своите запалянковци на Шампионска лига. В четвъртък вашият отбор стартира в Лига Европа.

Безусловно нашето отпадане от главния европейски турнир е удар по самолюбието ни. Но ние трябва да докажем, че сме силни и да направим всичко възможно, за да се реабилитираме за досадната загуба от Вентспилс. А освен това сред възможните участници в Лига Европа са същите Вердер и Евертън, а освен това и Аякс, Рома, Бенфика, Валенсия, Селтик, Фиорентина, Лацио, Хамбургер. Така че е неуместно да се говори за някаква загуба на мотивация.

Въпросът се налага от само себе си: в миналата година беше Левски, сега е Литекс?

Това са различни истории. Левски е български гранд, много популярен клуб. Макар че по класа те са съпоставими. Вадим Скрипченко наблюдава два мача на нашия съперник в първенството: те завършиха с противоположни резултати. И навярно домакинската загуба няма да даде сила на Литекс. Ние имаме записи на мачовете на българите и като изхождам от тази информация мога да кажа, че Литекс и Левски играят в сходен маниер - в състава има група бразилци, върху които пада акцентът за съзидателна игра, много опитни българи. Всички те обичат и умеят да боравят с топката, предпочитат късия и средния пас. Те са добре организирани, но имат и слаби места, от които ние ще се постараем да се възползваме.

А трудната победа над ФК Минск /с 1:0 с гол с глава на Павел Нехайчик в 71-та минута - бел.. на пр./ навярно ще помогне за излизане от спада, който преживява БАТЕ?

Безусловно. Надявам се, че това ще стане преломен момент. През лятото ни се случиха много събития - шампионат, евротурнири, много мачове в различни национални отбори, след които момчетата са с различно функционално състояние. Да, за фактора „Венстпилс” не трябва да се забравя. Ето защо тази победа е много, много важна. Иска ми се да вярвам, че тази победа ще ни помогне да бъдем на необходимото ниво срещу Литекс.

Това, че мачовете ще са в Ловеч и Борисов, а не в Минск и София - важно ли е? Както и това, че първият мач на БАТЕ е като домакин?

Порядъкът на домакинствата няма значение, но това, че заради концерта на Мадона получихме възможност да играем на своя стадион пред нашите запалянковци е голям плюс. А също и броят на зрителите - в Ловеч те са много малко, само на мачовете с Левски и ЦСКА стадионът е пълен.

/В Беларус погрешно смятат, че Литекс играе мачовете си в евротурнирите в София, но поради концерта на американската певица Мадона мачът ще се играе в Ловеч. И за да бъде компенсиран БАТЕ, от централата на УЕФА са разрешили първият мач да се играе в Борисов - бел. на пр./.