Литекс загуби с 1:2 срещу Динамо Киев в първия мач между двата отбора от плейофите на Лига Европа, игран на Градския стадион в Ловеч. Така освен ако не направи някое чудо на реванша в Киев, Литекс ще сложи край на участието си в евротурнирите за тази година след седмица.

Нинкович откри резултата в полза на Динамо от дузпа в 7-а минута, а Христо Янев изравни след фамозно изпълнение в 13-а минута. Браун обаче даде нов аванс на Динамо в 77-а минута, с което оформи крайното 2:1.

Като цяло “оранжевите” показаха добра игра и през почти целия мач бяха равностойни на украинския гранд. Ловчанлии имаха възможности да стигнат дори до победа, но не се възползваха от шансовете си, докато Динамо в спокойно темпо успя да стигне до два гола, които на практика почти класираха тима за групите на Лига Европа.

Двубоят на Градския стадион в Ловеч започна с плаха игра на домакините, които като че ли бяха респектирани от името на своя съперник. Динамо се възползва от това и още докато Литекс не бе влязъл в час, киевчани успяха да открият резултата.

В 6-а минута Горан Попов центрира перфектно към Артьом Милевски, който си пое топката и бе фаулиран от Виничиус, което накара гръцкият съдия Михаил Кукулакис да отсъди дузпа. Зад топката застана Милош Нинкович, който не сбърка и вкара за 1:1.

Литекс все пак успя бързо да се върне в мача след страхотно изпълнение на капитана в този мач Христо Янев. В 13-а минута халфът заби топката в горния ляв ъгъл на Шовковски след шут от воле от дъгата на наказателното поле.

Голът подейства добре на ловчанлии, които в следващите минути на два пъти пропуснаха да вкарат втори гол. Първо в 18-а минута след центриране от корнер Том не успя да намери добре топката, а 2 минути по-късно удар с глава на Бодуров мина на сантиметри от лявата греда.

В оставащите минути до края на полувремето двата отбора заиграха равностойно, без особени шансове пред двете врати. Все пак Виничиус трябваше да се проявява фамозно в 41-а минута след опасен удар на Вукоевич.

Най-спорната ситуация дойде в продължението на първата част. В него Еременко извърши грубо нарушение срещу Христо Янев, което очевидно заслужаваше жълт картон. Съдията Кукулакис обаче не посмя да даде такъв, който щеше да е втори за Еременко и съответно щеше да остави отбора му с човек по-малко.

Второто полувреме започна с натиск на украинците, които чрез Милевски, Нинкович и Ярмоленко пропуснаха сериозни шансове за гол. Литекс все пак постепенно успя да изравни играта и от своя страна на контра атака на няколко пъти бе близо до втори гол след опасни удари на Христо Янев и резервите Георги Миланов и Светослав Тодоров.

В момент на подем за ловчанлии обаче, Динамо нанесе големия си удар. В 77-а минута Милевски хитро подаде с петичка към Еременко. Той сложи топката на главата на Браун, който бе оставен сам в близост до вратата и без проблеми вкара в левия ъгъл на Виничиус.

В последните минути на двубоя Виничиус предотврати трети гол в своята мрежа след опасен изстрел на Харуна. В самия край пък Литекс можеше да изравни, но Шовковски изби топката от голлинията след центриране от корнер.

Реваншът между двата отбора е в Киев на 25 август.

Състави:

Литекс: Виничиус, Занев, Итуа (60‘ Николов), Жос (68‘ Г.Миланов), Янев, Том, Мирасема, Кодо (70‘ Тодоров), Ил.Миланов, Цветков, Бодуров

Резерви: Александров, Джерманович, Флорес, Цветанов

Ст. треньор: Любослав Пенев

Динамо Киев: Шовковски, Данило Силва, Бетао, Вукоевичм, Попов, Ярмоленко (77‘ Алиев), Милевски (90‘ Гармаш), Браун, Еременко, Нинкович (60‘ Харуна), Юсуф

Резерви: Ковал, Диаките, Хатириди, Корея

Ст.треньор: Юрий Сьомин

Стадион: Градски (Ловеч), 6000 зрители

Съдия: Михаил Кукулакис (Гърция)