Левски завърши по великолепен начин 2010 година, след като успя да запише престижна победа с 1:0 над португалския гранд Спортинг в последния си мач в Лига Европа.

Даниел Младенов в 45-та минута отбеляза единствения гол в снега на “Георги Аспарухов”, с който ознаменува доброто представяне на отбора в евротурнирите през този сезон. “Сините” завършиха надпреварата в груповата фаза със солидния актив от 7 точки.

Пред около 5 хиляди зрители, дошли да наблюдават мача, въпреки минусовите температури, левскарите показаха много добра игра и съвсем заслужено стигнаха до победата.

Мачът бе без значение и за двата отбора, които предварително знаеха съдбата си в турнира. Въпреки това Левски и Спортинг направиха добър мач, в който обаче по-голямото желание на домакините доведе до престижния успех.

Старши треньорът на “сините” Ясен Петров изненадващо пусна като титуляр Калин Щърков, който оправда доверието и изнесе много силен мач. Пауло Сержио пък даде шанс на някои от резервните си играчи с оглед на факта, че отборът вече бе намерил място в следващата фаза на турнира.

Първата част на Герена премина равностойно, но “сините“ успяха да стигнат до скъпоценния гол в нейния край. Голови положения пред двете врати преди гола на Младенов почти липсваха, като отборите залагаха повече на удари от далечно разстояние, които обаче не бяха точни.

Най-големият шанс за Спортинг бе в 22-та минута, когато бранителите на Левски не се ориентираха добре при едно центриране от корнер и топката стигна до Евалдо, който обаче не можа да вкара от няколко метра. Грешка на Иво Иванов доведе до разбъркване пред вратата на Митрев, но от него не се получи нищо опасно. Малко след това Жоазиньо опита интересен прехвърлящ удар, който обаче излезе над вратата на португалския гранд.

Голът за Левски падна в последната минута на първото полувреме. С основна заслуга за попадението бе Гара Дембеле, който направи страхотен пробив отляво, премина през Куельо, стигна до аутлинията, от където по перфектен начин намери Дани Младенов, за когото остана само да чукне топката във вратата от един метър.

 

През второто полувреме Левски отново бе по-добрият отбор на терена и на няколко пъти бе много близо до втори гол, който да реши окончателно изхода на мача. Тасевски, Гаджев и Младенов се отчетоха с опасни шутове, които обаче не намериха вратата на Спортинг.

Гостите от своя страна също опитаха да затруднят Митрев, но отбраната на “сините” действаше перфектно в този мач и не допусна чисти положения пред вратата. Българският страж също се намеси блестящо на няколко пъти и така завърши мача със “суха” мрежа.

В другия мач от групата Лил победи Гент с 3:0 и събра актив от 8 точки, с което си осигури класиране в следващата фаза. Там ще участва и Спортинг, който въпреки загубата от “сините” остана първи с 12 точки. Левски и Гент напускат турнира с актив от 7 точки.

--

Левски - Спортинг 1:0 (1:0)

1:0 Даниел Младенов 45’

Състави:

Левски: Митрев, Мюлдер, Милиев, Иванов, Щърков, Грийн, Гаджев (90‘ Балтанов), Тасевски (76‘ Огнянов), Младенов (89‘ Киров), Дембеле, Жоазиньо

Резерви: Акалски, Станчев, Александров, Иса

Спортинг: Тиаго, Абел, Куельо (76‘ Седрик), Торсилиери, Евалдо, Сапатер (46‘ Саломао), Сантош, Валдес (70‘ Салейро), Маниш, Яник, Пощига

Резерви: Хилдебранд, Полга, Перейра, Талеш

Стадион: “Георги Аспарухов”

Съдия: Торстен Кинхьофер