От цялата какофония около датите на мачовете и пътуванията на отборите в евротурнирите за пореден път става ясно едно: че на УЕФА не и пука за малките клубове. Вярно, Мишел Платини се опита да направи по-възможно класирането на тимовете от Източна Европа за по-предните етапи на Шампионска лига и Лига Европа, но това му усилие явно съвсем не е достатъчно.

От централата в Нион нагъчкаха в сгъстен цикъл квалификационните кръгове в най-големите жеги на юли и август и буквално казаха на клубовете: Оправяйте се кой както може. Тоест – вървете по дяволите. За зла участ това съвпадна и със старта на домашните шампионати и така някои от отборите се изправиха пред дилемата как да организират от днес за утре чартър от единия до другия край на континента /справка Клифтънвил/, ще им позволят ли или не да отложат мачовете си от първенството, за да не играят по програмата четвъртък-неделя-вторник, съчетано с пътуване до чужбина /справка Берое и Рапид Виена/.

Но в УЕФА не ги е еня кой какви проблеми има. Берое, Клифтънвил, разни българи, босненци, молдовци или хървати няма да донесат големите пари.

Важното е после да има дълги и напоителни групи в Шампионската лига. В които след третия кръг грандовете вече няма да се напрягат, понеже ще знаят, че дали с повече или с по-малко усилия или вече са се класирали, или ще го направят по един или друг начин. Барса, Реал, Челси, Юнайтед, Байерн, Интер – те са важните. Онези от Балканите, от бившите съветски републики или полупрофесионалистите от Северна Ирландия – да се оправят.