Ако Локомотив Пловдив отстрани Витес след 4:4 в първия мач в Ловеч, тимът на Емил Велев ще срещне в третия квалификационен кръг на Лига Европа руския Анжи Махачкала или Хонвед Будапеща.

В първия двубой от втория кръг Анжи има преднина от 1:0, а единственото попадение за дагестанците вкара бразилският нападател Жусилеи в 22-ата минута на срещата. Реваншът в унгарската столица е на 26 юли и от 21:30 часа българско време.

Анжи Махачкала е безспорен фаворит в битката с Хонвен с оглед на купищата пари, които собственикът на клуба от Дагестан - милиардерът Сюлейман Керимов, налива в тима.

Керимов разполага със състояние от 7,8 милиарда долара. За справка – тази сума е около 2/3 от парите, които има босът на Челси Роман Абрамович, чието богатство е оценявано на 12,1 милиарда долара.

Безспорно перлата в селекцията на Анжи е Самуел Ето'о, който се съгласи да играе в Махачкала срещу астрономическата заплата от 20 милиона долара на сезон. Треньор на руснаците е холандската легенда Гуус Хидинк, а другите големи звезди на отбора са бившият футболист на Челси Юри Жирков и бранителят Кристофър Самба. Той е титуляр в защита заедно с бившия играч на ЦСКА Жоао Карлос.

Иначе Анжи Махачкала е основан през 1991 година и играе домакинските си мачове на стадион Хазар в Каспийск. Тимът обаче тренира и се готви в близост до Москва и лети до Дагестан единствено за домакинствата си за първенството и купата на Русия.

В Европа Анжи няма право да играе в автономната република и посрещна Хонвед на стадион Сатурн в Раменское, също недалеч от Москва, като вероятно там би гостувал и Локо Пловдив, ако се стигне до мач с отбора на Хидинк и Ето'о.

В Анжи Махачкала преди 2 години игра и Тодор Тимонов, който през лятото акостира в Локомотив Пловдив.

В руския отбор преди година игра и бразилската суперзвезда Роберто Карлос, който сега заема шефски пост в руския тим.

През миналия сезон Анжи завърши на пета позиция в руския шампионат и се класира за второто си участие в евротурнирите. Иначе най-големите успехи в историята на тима досега са 4-о място в руското първенство през 2000 година и финал за Купата на Русия през 2001-ва.

Хонвед Будапеща е далеч по-успял отбор в исторически план, но в последните 20-ина години не са чак толкова успешни за бившия тим на Ференц Пушкаш.

Хонвед е 13-кратен шампион на Унгария, като последната титла е от 1993-а. Последните два трофея на тима са купи на Унгария от 2007 и 2009 година. В настоящия състав тима от Будапеща няма големи звезди, а там играе бившият ляв бек на Левски Марко Видович, който игра цял мач срещу Анжи Махачкала вчера.

В първия квалификационен кръг на Лига Европа унгарците отстраниха албанския Фламуртари Вльора след общ резултат 3:0 (победи 1:0 като гост и 2:0 у дома), а във втория кръг загубиха с 0:1 в първата среща с Анжи като гост.

Треньор на Хонвед в момента е италианецът Марко Роси, а отборът домакинства на стадион Бошик в Будапеща, който е за 13 500 зрители.