Жребият в за втория предварителен кръг на Лига Европа отреди Берое да срещне израелския Апоел Тел Авив. Съперникът на „зелено-белите“ завърши на трето място през миналия сезон в местното първенство.

Апоел Тел Авив е 13-кратен шампион на Израел, а също така е спечелил 16 пъти Купата на Израел.

Старши треньор на Апоел Тел Авив е Ран Бен Шимон.

Съставът на Апоел е изграден основно от местни футболисти, като има само трима чужденци. В израелския отбор играят американецът Брайън Герзичич, холандецът Юрген Колин и словенецът Бранко Илич.

Апоел Тел Авив играе мачовете си на стадион „Блумфийлд“, който е с капацитет от 14 960 седящи места.

Апоел е неизменен участник в Европейските клубни турнири през последните години. През сезон 2009/2010 клубът побеждава шведският Гьотеборг (1:1, 3:1) в третия квалификационен кръг. След това елиминира чешкият Теплице (1:1, 2:1) и се класира в груповата фаза на турнира, където продължава в група със Селтик (Шотландия), Хамбургер (Германия) и Рапид (Виена, Австрия). През този сезон Апоел отпада от “Рубин” (Русия) след нулево равенство в Израел и поражение 0:3 в Казан.

През сезон 2010/2011 клубът участва в най-престижният турнир – Шампионската лига. Във вторият кръг израелският тим побеждава на два пъти Железничар (Сараево, Босна и Херцеговина) – 5:0 и 1:0. В следващият кръг Апоел елиминира Актобе (Казахстан) след победа с 3:1 и поражение 0:1. В плейофа израелският шампион елиминира Ред Бул (Залцбург, Австрия) – 1:1 и 3:2 и влиза в групите на Шампионската лига, където съперници са съставите на Лион (Франция), Бенфика (Португалия) и Шалке 04 (Германия).

Следващият сезон Апоел отново участва в Лига Европа. В третият предварителен кръг представителя на Израел елиминира Вадуц(Лихтенщайн) – 4:0 и 1:2. В плейофа Апоел надделява над Екранас (Литва) с 4:0 и 0:1. В груповата фаза на турнира съперници са ПСВ Айндховен (Холандия), Рапид (Букурещ, Румъния) и Легия (Варшава, Полша).

През миналият сезон Апоел елиминира в плейоф Дюделанж (Люксембург) и попада в група с Атлетико (Мадрид, Испания), Виктория (Пилзен, Чехия) и Академика (Португалия).

Тел Авив е вторият по големина град на Израел и е с население близо 1,284 млн. души. Той е сравнително млад град, едва със 100 годишна история.В превод на български език името означава “пролетен град”. Градът е с характерна за Южна Европа архитектура и през 2003 година е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство.