Българският шампион Лудогорец Разград загуби драматично с 2:3 реванша срещу Динамо Загреб във втория квалификационен кръг на Шампионската лига и напусна европейските клубни турнири. Отпадането обаче нямаше да бъде факт, ако не беше скандалното съдийство на германския арбитър Феликс Цвайер, който изгони пресилено Марселиньо и удължи сериозно 5-минутното продължение на срещата, в което падна и победният гол за хърватите.

Ивайло Петев заложи на същия състав от първия мач, който завърши при равенство 1:1. Неговият колега Анте Чачич пък направи две промени сред титулярите си, като Анте Рукавина замени Дуе Чоп на върха на атаката, а Калело започна вместо Пиварич в центъра на полузащитата.

Българите започнаха плахо срещата, но постепенно намериха своя ритъм и първи стигнаха до голово положение. В 7-ата минута Тонел загуби топката от Иван Стоянов, крилото на българите центрира перфектно към Гъргоров, но капитанът на „орлите“ не успя да уцели целта от изключително удобна позиция.

Лудогорец обаче все пак удари първи на „Максимир“. В 12-ата минута Иван Стоянов си спечели нарушение в близост до ъгъла на наказателното поле и сам центрира от прекия свободен удар отдясно. Гъргоров се стрелна през центъра на наказателното поле, изпревари Бечирай и вратаря Иван Келава и с глава отблизо откри резултата.

Динамо веднага натика българите в собствената им половина, като почти не им оставяше шанс да играят с топката, но въпреки това трудно стигаше до чисти позиции за отбелязване на гол. На два пъти Лудогорец можеше да изненада хърватите с бързи контраатаки, но и при двете Марселиньо се представи неубедително.

Постепенно играта стана по-равностойна, като футболистите на Петев се опитваха да налагат по-бавно темпо. Тъкмо тогава обаче Динамо стигна до изравнително попадение от първото си положение в мача. Вршалко центрира отдясно по атаката на своя тим, а Рукавина бе оставен без пазач и с глава прати топката под гредата на Голубович.

Шампионите на България обаче възстановиха преднината си само 3 минути по-късно. Отново от фаул и отново отдясно Иван Стоянов центрира в наказателното поле, където Марселиньо се пребори с двама бранители на домакините, овладя кълбото и с отсечен удар го прати в долния десен ъгъл на Келава. На повторенията обаче се видя, че бразилецът си помогна с ръка при укротяването на топката.

В края на първата част двата тима си размениха по една опасна атака. Първо Лудогорец проведе добра контраатака, която стигна до Йордан Минев отдясно. Крайният защитник проби през центъра, но вместо да подаде надясно към Генчев, реши да стреля от дистанция. Играч на Динамо обаче веднага застана на пътя на топката и не позволи да се стигне до опасност пред Келава.

В ответната атака Ковачич копна добре към Бадел в наказателното поле, а капитанът на домакините стреля без забавяне от въздуха. Ударът му обаче прелетя далеч над горния ляв ъгъл на Голубович.

Чачич реагира на колебливата игра на своя тим и на почивката пусна Алиспахич вместо крайния защитник Луис Ибанес, като на практика заигра с трима бранители в търсенето на попадения.

Второто полувреме започна в спокойно темпо, като отново Динамо опитваше да атакува, но предимно с пасове по ширината на терена и чести центрирания от фланговете. Футболистите на Петев откровено заиграха на контраатака, като с лекота отблъскваха атаките на хърватите.

В 57-ата минута главното действащо лице на терена се казваше Феликс Цвайер. Германецът вдигна пресилен втори жълт и съответно червен на Марселиньо и остави българският шампион с 10 души на терена. Малко преди това бразилецът изпревари Тонел в наказателното поле, но бе закачен от бранителя в крачката си и падна на тревата. Трудно можеше да бъде отсъдена дузпа за "орлите" в тази ситуация, но Цвайер сметна, че Марселиньо е симулирал и му посочи пътя към съблекалните.

Играчите на Петев очевидно бяха шокирани от решението на рефера и само 3 минути по-късно допуснаха нелеп изравнителен гол. Кайсара сбърка до аутлинията в наказателното поле и след серия от куриозни рикошети топката стигна до Рукавина, който със странен удар успя да прехвърли Голубович и застаналия на голлинията Йордан Минев за 2:2. Още в следващата атака Динамо можеше и да поведе, но шутът на Алиспахич по диагонала се отклони в Минев и прелетя на метър покрай лявата греда.

Постепенно единоборствата на терена станаха все по-остри, като на няколко пъти играчи на Лудогорец се нуждаеха от медицинска помощ. Цвайер опита да успокои нервите с много жълти картоно и за двата тима, но в 75-ата минута отново напомни за себе си. Тогава Пеко центрира отдясно, а футболист на Динамо откровено симулира около точката за изпълнение на дузпи, но съдията остави играта да продължи. Последва ново центриране на Пеко, при което Голубович изби неубедително, но с общи усилия българите се справиха.

В заключителните 15-ина минути на срещата хърватите изцяло се ориентираха към игра с центрирания от фланговете и при всяка възможност изсипваха топката в наказателното поле. В 78-ата минута Голубович направи уникално спасяване, след като Гулдан бе близо до това да си вкара автогол. Бранителят отклони опасно към вратата поредното центриране на Вршалко, но стражът на българите спаси с крак. След това падналия на тревата Чоп опита да стреля, но ударът му не се получи.

Това бе и най-сериозното положение за хърватите в края на мача. Лудогорец действаше концентрирано в отбрана и до изтичането на редовните 90 минути не допусна други опасности. Цвайер обаче реши да удължи мача с още 5 минути, в които най-интересно бяха трите жълти картона, които вдигна.

В крайна сметка Динамо стигна до ъглов удар във вече 6-ата минута от добавеното време. Изпълнението прехвърли всички в наказателното поле, включително и вратарят Келава, който се бе включил в атаката, но кълбото остана във владение на домакините. След няколко паса то стигна до Пеко отдясно и в 98-ата минута той завъртя поредната топка, този път към далечната греда. Там централният бранител Вида успя да загърби пазача си и с глава стреля в долния десен ъгъл. Голубович плонжира, но въпреки усилията си не успя да спре топката и тя се оплете в мрежата за крайното 2:3.

Цвайер вдигна и червен картон на заменения в 87-ата минута Мирослав Иванов, който скочи от резервната скамейка, за да му потърси обяснение за удължаването на добавеното време.

Така шампионите от А група се опариха при първия си досег до Шампионската лига и ще съсредоточат силите си в защитата на титлата и Купата на страната. Динамо пък ще се изправи срещу молдовския Шериф Тираспол в третия квалификационен кръг на най-престижния клубен турнир на Стария континент.

Стартовите състави на двата тима:

Динамо Загреб: 30. Келава, 3. Ибанес (46'), 13. Тонел, 14. Вршалко, 24. Вида, 5. Калело (62'), 8. Ковачич, 10. Самир, 16. Бадел (к), 21. Бечирай (72'), 55. Рукавина

Резерви: 33. Митрович, 2. Пулич, 6. Адеми, 20. Алиспахич (46'), 23. Покривац, 18. Пеко (72'), 90. Чоп (62')

Старши треньор: Анте Чачич

Лудогорец:1. Голубович, 80. Кайсара, 5. Барт, 33. Гулдан, 25. Минев, 18. Дяков, 8. Генчев, 22. Иванов (87'), 73. Стоянов (74'), 84. Марселиньо, 23. Гъргоров (к) (76')

Резерви: 91. Чворович, 20. Шоко, 27. Моци (87'), 6. Костадинов, 19. Бакалов (76'), 99. Гела (74'), 11. Кишада

Старши треньор: Ивайло Петев

Стадион: „Максимир“, Загреб

Рефер: Феликс Цвайер (Германия)