Левски се класира за плейофите на Лига Европа, след като се наложи с 5:2 над шведския Калмар.

„Сините” не оставиха нищо на случайността, след 1:1 в първата среща, и от самото начало започнаха да търсят гола. Бързото първо попадение, още в 12-та минута, успокои играта им, и момчетата на Ясен Петров показаха много хубави неща, особено в атакуващ план. След като поведе с 2:0 за едно полувреме, Левски се поприбра малко, но няколко шведски атаки отново тръгна мощно напред и стигна и до трети гол, който вече тотално изглеждаше, че е решило интригата в мача. Два бързи гола на Калмар в 80-та и 82-та минута стреснаха „сините”, но Исмаил Иса с две попадения в добавеното време хвърли 15000 на „Герена” в екстаз.

След устремно начало, Гара Дембеле откри резултата в 12-та минута, след добро двойно подаване между Жоазиньо и Тасевски отляво. Македонецът навлезе с чудесен рейд отляво в наказателното поле, пусна успоредно на гол линията към Дембеле и той с лекота отбеляза.

Още в 24-та минута Ясен Петров бе принуден да извърши първа промяна в състава си, след като травмата на Христо Йовов се обади, и на негово място влезе Лъчо Балтанов. Младият футболист оправда доверието и се справи отлично със задачата си да замести Йовов в мача.

В 33-та минута Левски стигна и до второ попадение. Жоазиньо центрира почти от аут линията, право на главата на Дани Младенов, който от границата на вратарското поле направи 2:0.

Второто полувреме стартира с лек натиск на Калмар, но това само припомни на Левски, че е на свой терен, и не бива да се дърпа назад. Последваха опасни атаки и към двете врати, и Мендеш на два пъти пропусна да се разпише за шведския тим. Оттук „сините” отново погледнаха по-сериозно към вратата на гостите, и след няколко мощни контраатаки, отбелязаха и трето попадение. То падна в 70-та минута, когато след центриране на Веско Минев отляво, Гара Дембеле се извиси и с глава отбеляза от границата на вратарското поле.

Тук нещата вече изглеждаха решение в полза на българския отбор, а Ясен Петров извърши и третата си смяна, като извади голмайстора Гара Дембеле.

Най-кошмарните моменти за Левски обаче тепърва предстояха, и се случиха между 80-та и 82-та минута. Първо Йохансон отбеляза, след грешка на бранителите на Левски, през центъра на защитата излезе и стреля точно от десетина метра. Само 120 секунди по-късно отново Йохансон центрира, а Израелсон с глава смълча „Герена”.

Допълнително ситуацията премина към по-лошо, и в 84-та минута Иво Иванов се сблъска с противников играч, падна на тревата в несвяст, и куп негови съотборници му оказаха помощ, преди лекарският щаб да поеме нещата в свои ръце и да го върне на терена.

Шокираният тим на Левски обаче имаше нов голмайстор на върха, след излизането на Дембеле, и Исмаил Иса повтори упражнението на французина, като наниза два гола на сметката си, при това само за минута и половина. В 91-та след чудесен извеждащ пас, Жоазиньо нахлу в пеналта, стреля в гредата, топката достига до Иса и той от два метра бе точен. Това попадение на практика реши интригата, но Иса не спря дотук, и малко по-късно след центриране на Дани Младенов отдясно бе на точното място, и от метър вкара пак, от метър-два, с глава за крайното 5:2.

Макар и потреперил десетина минути, Левски си заслужи успеха и класирането напред в Европа. „Сините” разгромиха Калмар и вече чакат своя съперник за плейофа.