Рапид Виена победи с 3:0 у дома Берое в реванша от третия квалификационен кръг на Лига Европа и с общ резултат 4:1 се класира за плейофите на турнира.

Така носителят на Купата на България не успя да направи чудо и да отстрани австрийците след хаоса с подготовката на тима, който започна участието си в евротурнирите след само 20-ина дни тренировки и с почти изцяло разпродаден от бившия шеф Дамян Георгиев титулярен състав от миналия сезон.

Двубоят на стадион Герхард Ханапи във Виена започна много неприятно за българския състав, след като още в петата минута Рапид успя да вкара гол. Кристоф Заурер центрира отляво, хърватинът Никица Йелавич се извиси на границата на вратарското поле и с глава вкара топката в долния ляв ъгъл на Карамфил Илчев.

След като се освободи от първоначалното стъписване, Берое започна да играе по-добре, въпреки че допускаше някои сериозни грешки в защита.

В 17-ата минута гостите имаха добър шанс да изравнят, след като капитанът Слави Жеков напредна отляво и нахлу в пеналта, там обаче бе застигнат от Кайхан, който изби удара му в ъглов удар.

В 28-ата Рапид имаше отличен шанс за втори гол, когато след центриране отдясно топката стигна до краката на Кристоф Заурер във вратарското поле, но вратарят Илчев самоотвержено скочи в краката му и изби.

В 32-ата минута Илиан Илиев трябваше да направи принудителна смяна. Павел Ковачев получи травма и бе изнесен от терена на носилка, а на негово място в игра влезе Александър Томаш.

До края на частта двата тима си размениха по една опасност. В 38-ата голмайсторът Йелавич центрира отдясно, в пеналта двама играчи на австрийците бяха непокрити, но сякаш си попречиха един на друг и в крайна сметка Заурер с глава би в аут.

Четири минути преди края на първата част Петър Димитров шутира остро от движение от границата на наказателното поле, но ударът му мина встрани от вратата.

През второто полувреме играчите от Стара Загора сякаш отпаднаха физически и допуснаха нови два гола, като беройци не успяха да създадат чисто голово положение след почивката.

Всичко в мача сякаш свърши в 60-ата минута, когато Никица Йелавич вкара втория си гол с шут от въздуха от 26 метра, който матира Карамфил Илчев, за 2:0.

Малко след попадението Илиан Илиев направи последната си смяна, като нападателят Евгени Йорданов замени играещия на обезболяващи халф Слави Жеков.

Този офанзивен ход обаче не даде резултат и Рапид покачи на 3:0 в 71-ата минута, когато влезлият като резерва Вели Кавлак изведе добре Маркус Катцер в наказателното поле и той с диагонален удар фиксира крайния резултат.

До края на срещата имаше още три опасности пред българската врата, но нов гол не падна. В последните минути обаче травма получи и Здравко Илиев.

Така във Виена приключи първото участие на Берое в европейските клубни турнири след цели 24 години отсъствие от континенталната сцена.

Припомняме, че преди само 15 месеца заралиите още играеха в Б група и въпреки загубата с 0:3 в реванша, може да се каже, че тимът на Илиан Илиев се представи достойно при изявата си в Лига Европа.