Старши треньорът на Ботев Пд Енрико Пичони посочи пред Гонг най-опасните страни на италианските отбори. Дипломираният в школата Коверчано специалист говори за предстоящите срещи от Лига Европа, в които Левски и ЦСКА срещат Лацио и Рома. Той посъветва родните грандове ако искат да измъкнат нещо от тези мачове да не оставят празни пространства за противниците си дори, когато топката е в притежание на българите. Ето какво сподели Пичони за двубоите по оста София – Рим, както и за бъдещите си планове в Ботев Пд.

- Г-н Пичони, какво очаквате от мачовете Левски – Лацио и Рома - ЦСКА?

- И двата двубоя са много важни. Очаквам Рома да даде всичко от себе си, за да победи и да започне да набира скорост в Лига Европа. ЦСКА ще се сблъска с уникалната атмосфера на „Олимпико”. На този стадион Рома може да притесни всеки един противник. Що се отнася до Лацио, не вярвам да познават много добре Левски. Също като Рома обаче, и „орлите” се нуждаят много от победата и ещ я гонят с всички сили. Очакват ни интересни мачове.

- Римските грандове показват колебания в играта си след смяната на треньорите. Дали Левски и ЦСКА няма да използват точно това?

- Напълно е възможно. По принцип Рома и Лацио са фаворити, защото имат по няколко големи фигури в съставите си. Това обаче не означава, че те със сигурност ще победят в четвъртък. Сигурен съм, че Левски и ЦСКА ще имат своите възможности да се представят добре и да измъкнат нещо от тези мачове. От тях зависи дали ще се възползват.

- Клаудио Раниери е добре познато име, докато наставникът на Лацио Белардини е по-непознат. Какво мислите за двамата?

- Раниери добре познат в цял свят и не се нуждае от коментар. Той е отличен треньор със собствен стил на работа. Много важно за мен е, че освен това Клаудио е страхотен и като човек. Абсолютен професионалист. Белардини е млад и обещаващ треньор. Името му не е толкова познато извън Италия. Липсва му опит, но е много амбициозен. Представи се добре начело на Каляри и Палермо и затова получи шанс да работи в Лацио. Вече има спечелена купа, а това е знак за добро бъдеще. Мисля, че Белардини е в топ 10 на най-добрите треньори в Италия в момента.

- Усптяхте ли вече сда си изградите впечатления за играта на Левски и ЦСКА?

- Разбира се. Вижда се, че в момента „сините” са в криза. От една страна трансферната сага от миналата седмица може да изиграе лоша роля от психологическо естество, но от друга футболистите трябва да осъзнаят, че това е страхотен шанс да докажат качествата си. Що се отнася до ЦСКА, смятам, че този отбор оправдава напълно очакванията да играе водеща роля в първенството. Играчите на Любо Пенев ще бъдат впечатлени от обстановката на „Олимпико”, но съм сигурен, че тя може да ги стимулира допълнително да дадат максимума от възможностите си.

- Кой от двата български гранда е по-познат в Италия?

- ЦСКА. Особено допреди 6-7 години „червените” бяха много добре познати в родината ми. Това се дължи най-вече на участията на отбора в евротурнирите. В момента обаче навсякъде в италианските медии се говори за Ботев. Идването ни тук събуди интереса на сънародниците ни.

- Как искате да изглежда Ботев под ваше ръководство? Можем ли да очакваме типичния италиански отбор, който да разчита главно на стабилната защита?

- Момчетата са заедно едва от 15 дни. Вече направихме важни стъпки в тактическо отношение, но ни чака още много работа, за да бъдем стабилен отбор и да играем така, както искам. Понякога нещата не тръгват от самото начало, но най-важното при нас е, че имаме добра организация и шефовете имат проект, който са амбицирани да изпълнят.

- Какви са най-значимите плюсове и минуси на българските футболисти?

- Като всяко първенство българското си има своя специфика. От видяното до момента смятам, че имате много добри футболисти, които обаче имат проблем с манталитета. Играчите ви са технични, но в тактическо отношение им липсва самодисциплина. Редовно виждам по 7-8 футболисти в противниковата половина, които си остават там дори, когато загубят топката. Точно това не трябва да правят Левски и ЦСКА в мачовете с Лацио и Рома. Футболистите трябва да стоят близо един до друг дори, когато владеят топката. Оставят ли пространства за играчи като Тоти, Перота, Роки, Дзарате ще имат много проблеми.

- Това ли е най-важното нещо, за което трябва да внимават нашите грандове в четвъртък?

- Точно това. Италианските треньори знаят много добре как да използват празните пространства, които противника оставя. Отборите им умеят да провеждат контраатаки на голяма скорост.

- Сигурно помните футболиста Любослав Пенев. Какво мислите за него като треньор?

- Фактите говорят сами. Любо Пенев изгради силен отбор и това се вижда. Но в ЦСКА, Левски и Черно море са привилегировани да работят с най-добрите футболисти в България, защото тези клубове са силни и от финансова гледна точка. Това също е от голямо значение.

- Ботав се раздели с много играчи в последно време, петима от тях преминаха в ЦСКА. Ще успеете ли да задържите футболистите си оттук нататък?

- Разбира се. Проектът, който имаме за цел да изпълним изисква да разполагаме с добри футболисти. Надявам се, че още зимата ще привлечем класни български футболисти, които няма да пуснем с лека ръка да си тръгнат от Ботев.

- Имате ли набелязани играчи вече?

- Постоянно си правя анализи за състезателите срещу, които играем. Има доста добри играчи в България. Бих казал, че всеки отбор разполага с по 3-4 футболисти с отлични качества. Когато дойде трансферния прозорец ще правим оферти.

- Кажете името на някой, който Ви е направил силно впечатление?

- Според мен Иван Иванов от ЦСКА е много добър играч. Той може да играе с успех в Серия А. Направи ми впечатление и Тодор Колев от Славия. Демонстрира качества на лидер и е много важна фигура в отбора си.