Нидерландският колос Аякс Амстердам демонстрира изключителната си класа, макар да не се намира в най-добрия си футболен период, и победи с 4:1 българския шампион Лудогорец в първи плейофен мач между двата отбора в спор за влизане в групите на Лига Европа.

На „Хювефарма Арена“ голямата звезда на „синовете на Господ“ и силно желан играч от Уест Хем Юнайтед – Мохамед Кудус, се разписа три пъти в разградската врата, а Брайън Броби вкара четвъртото попадение за тима от Ниската земя. Оливие Вердон пък беше точният футболист в срещата за „зелените“ в 70-ата минута от дузпа, за да оформи крайното 1:4 в Разград.

По този начин Лудогорец ще трябва да „изкачва повече от една планина“, за да се пребори за влизане в групите на втория по сила европейски клубен турнир. Ответната среща на „Йохан Кройф АренА“ е следващия четвъртък (31-и август), а Аякс влиза с три чисти гола преднина в срещата. Ако се стигне до отпадане на „орлите“ след тази елиминация, то отборът, воден от Ивайло Петев, ще продължи през есента участието си в Европа в Лига на конференциите.

start-photo.bg
78 снимки

В третата минута Аслак Фон Витри пое вдясно и подаде към халфа Пьотровски. Полякът опита да продължи за нидерландския си колега с пета, ала отбраната на Аякс изчисти топката от наказателното поле на Джей Гортър. Шест след това Марсел Хайстер отне вляво на Мохамед Кудус и намери Бърнард Текпетей. Ганаецът опита да изведе в наказателното поле на "синовете на Господ" - Руан Секо, ала топката дойде дълга за бразилеца.

"Орлите" на Ивайло Петев продължиха да владеят по-трайно топката, докато Аякс беше в по-изчаквателна позиция с началните минути в Разград. В 16-ата минута амстердамци се задържаха в половината на Лудогорец, а топката беше центрирана в наказателното поле на "орлите", но Хайстер изби с глава. Топката отиде към Текпетей, който на границата на наказателното поле се опита да се надиграва с Девайн Ренш, но крайният бранител на Аякс му открадна топката по лековат начин. Последва подаване към Мохамед Кудус, който с остър изстрел матира Серджио Падт, за да поведе Аякс напред - 1:0 за гостите.

Две минути по-късно Аякс Амстердам удвои актива си в първия мач между двата отбора. Кенет Тейлър се озова в наказателното поле на разградчани и видя Брайън Броби. Мощният нападател на "синовете на Господ" беше с гръб и бе маркиран от двама бранители на Лудогорец, които не успяха да му отраднат топката и той пусна извеждащ пас към Кудус, който преодоля Падт за втори път в срещата - 2:0 за Аякс.

След 20 минути игра Десподов се понесе скоростно отдясно и пребори двама бранители на нидерландците. След като влезе в наказателното поле пред Гортър обаче Ренш спря с шпагат капитана на Лудогорец. Пет по-късно домакините изпълниха заучено от ъглов удар, а Иван Йорданов потърси с дълъг пас от ъглов удар непокрития Аслак Фон Витри. Нидерландският бранител на разградчани шутира от воле, а топката тупна на тревата, след което премина опасно близо край дясната греда на Гортър.

LAP.bg
35 снимки

Шест преди края на първото полувреме гостът от Нидерландия покачи актива си в срещата. Топката беше овладяна вляво от Оуен Вайндал, който центрира в наказателното поле на Падт. След рикошет полетът ѝ продължи, а кълбото прехвърли Ноа Сонко Сундберг, зад който дебнеше Брайън Броби, който направи резултата 3:0 за Аякс.

В заключителните акорди на първата част Иван Йорданов опита силен удар от дистанция, но топката не намери очертанията на амстердамската врата. Ивайло Петев пусна в игра Доминик Янков, като извади Клод Гонсалвеш на почивката и в 48-ата минута Янков даде изящен извеждащ пас към Руан Секо в наказателното на Аякс. Бразилецът се озова очи в очи с вратаря на гостите и опита да прати кълбото край него, но Гортър с лявята ръка изби в ъглов удар.

И след като изпусна "златен шанс" да намали пасива си, Лудогорец регистрира четвърти гол във вратата си, като хеттрикът беше оформен от Мохамед Кудус. Аякс разигра отляво, a Боржеш подаде към капитана Бергвайн. Той продължи за Мохамед Кудус, който прати топката сред купа от играчи на "орлите" - 4:0 за Аякс.

Лудогорец опита да открие и своята сметка след допуснатите голове, ала силен шут на Текпетей отляво беше париран от Джей Гортър. В 55-ата минута Десподов даде "меко" центриране към Доминик Янков, който стреля с глава, ала бранител на Аякс с тяло изби. Топката отиде към Фон Витри, който продължи наляво за Пьотровски, чийто удар обаче беше неточен.

В 62-ата удар от десетина метра по диагонала на Брайън Броби беше блокиран от отбраната на Лудогорец, за да не се налага на Серджио Падт да прави спасяване. В 68-ата минута Хайстер даде отлично центриране в наказателното поле към резервата Спас Делев. Опитният нападател шутира от много малък ъгъл от воле, а Йорел Хато спря удара му с ръка и италианският рефер посочи бялата точка за "орлите". 

Зад топката застана Оливие Вердон, а бенинският защитник на Лудогорец с прециен удар намали резултата на 1:4.

Последвалите минути в Разград бяха по-спокойни от двата отбора, които се надиграваха главно в средата на терена. Лекувалият дълго време контузия - Рик Джонатан, се появи в игра и стреля силно от средна дистанция в 83-ата минута, но ударът на бразилеца отиде край вратата на Гортър.

В добавеното време на срещата Лудогорец имаше отличен шанс да направи резултата на 2:4, след като Педро Нареси пласира добро центриране в наказателното поле на Аякс, но Якуб Пьотровски не успя да отклони добре топката сам срещу Гортър. Секунди след това Рик Джонатан изведе вдясно по атаката Фон Витри. Нидерландският краен бранител на Лудогорец намери отлично Доминик Янков, който стреля от движение, ала стражът на амстердамци се намеси прекрасни и предотврати втори гол във вратата си.

При следващото нападение пък Аслак Фон Витри изби топката току пред голлинията на Лудогорец, с което приключи и първия двубой между двата тима.

Лудогорец Аякс

източник: Sofascore.com

FT / ЛУДОГОРЕЦ - АЯКС 1:4

0:1 Кудус (16)

0:2 Кудус (18)

0:3 Броби (39)

0:4 Кудус (50)

1:4 Вердон (70-дузпа)

Стадион: "Хювефарма Арена" (Разград)

​Рефер: Марко ди Бело (Италия)

Съставите:

Лудогорец: 1. Серджо Падт – 16. Аслак фон Витри, 24. Оливие Вердон, 26. Ноа Сонко Сундберг, 44. Марсел Хайстер – 82. Иван Йорданов, 6. Якуб Пьотровски, 8. Клод Гонсалвеш – 37. Бърнард Текпетей, 99. Руан Секо, 11. Кирил Десподов (К)

Резерви: 12. Симон Слуга, 69. Пламен Пепеляшев – 5. Георги Терзиев, 7. Рик Джонатан, 10. Матиас Тисера, 22. Франко Русо, 30. Педро Нареси, 32. Игор Пластун, 64. Доминик Янков, 77. Кайо Видал, 88. Тодор Неделев, 90. Спас Делев

Треньор: Ивайло Петев

Аякс: 12. Джей Гортър – 5. Оуен Вайндал, 4. Йорел Хато, 18. Яков Медич, 2. Девайн Ренш – 8. Кенет Тейлър, 33. Бенямин Тахирович, 23. Стивън Бергхаус – 20. Мохамед Кудус, 9. Брайън Броби, 7. Стивън Бергвайн (К) 

Резерви: 40. Диант Рамай, 51. Чарли Сетфорд – 3. Антон Гаей, 6. Дави Клаасен, 11. Карлош Боржеш, 17. Анас Салах-Един, 21. Бранко ван дер Боомен, 24. Силвано Вос, 36. Кристиан Расмусен, 38. Кристиан Влинсон, 39. Мика Годс, 43. Оливер Аертсен

Треньор: Морис Стайн