Триумфално завръщане направи Локомотив Пд в Европа. Отборът победи с 2:0 Спартак Търнава след 7-годишно отсъствие от евротурнирите. "Черно-белите" бяха горещо подкрепяни от близо 10 000 фенове, които бяха изпълнили трибуните на стадиона в парк "Лаута". В герой за отбора се превърна капитанът Димитър Илиев, който реализира и двата гола в 39-ата и 61-ата минута. Попаденията дойдоха след дузпи, отсъдени за събаряне на Момчил Цветанов. 

39 снимки
 

Първи до голово положение стигнаха гостите от Търнава. В 8-ата минута Таварес бе изпуснат от защитата на домакините, но ударът му с глава минава над вратата. 

Отговорът на Локомотив не закъсня. В 11-ата минута Ожболт шутира опасно, но вратарят Русов изби в корнер. Пак той се намеси майсторски три минути по-късно след удар на Аралица.  

Ван Кесел бе изпуснат от отбраната на "черно-белите" в 18-ата минута, но ударът му минава встрани от вратата за радост на гласовитите фенове на Локомотив. Три минути по-късно върналият се да помага на колегите си в защита Момчил Цветанов предотврати опасност пред Мартин Луков.

Постепенно отборът на Спартак се настани трайно в половината на домакините и редуваше атаки по фланговете и най-вече през центъра към вратата на Луков.

Българският тим живна след 27-ата минута и стигна до два корнера, които внесоха напрежение в наказателното поле на гостите. В 34-ата минута капитанът Димитър Илиев затрудни максимално стражът на словаците с далечен удар, но Русов показа добра реакция. 

Логично Локомотив стига до дузпа в 39-ата минута. Чудесен пас на Томашевич разсече защитата на съперника и намери нахлуващия в наказателното поле Момчил Цветанов. Крилото обаче бе съборен от Мених и реферът без да се колебае посочи бялата точка. Капитанът Димитър Илиев с марково изпълнение открива резултата. 

Второто полувреме започна с претенции за дузпа на домакините. Петър Витанов бе изблъскан в наказателното поле след центриране от корнер, но реферът даде знак играта да продължи. В 50-ата минута Дино Езе пропусна да удвои резултата. Защитникът бе изпуснат при центриране от фаул, но ударът му с глава бе отклонен с върха на пръстите от Русов.

3 минути по-късно Анте Аралица се вклини между централните защитници на Спартак, където бе намерен перфектно от Умарбаев, но шутира неточно. Аралица не спира да тормози бранителите на съпереника и пореден негов пробив е спрян с цената на жълт картон за Месик. Малко след това и Дино Езе е предупреден официално от съдията Кристофи. 

В 61-ата минута Момчил Цветанов е съборен от Оршула в наказателното поле и реферът отново е категоричен - дузпа. Капитанът Димитър Илиев не трепва и прави резултата 2:0 с перфектно изпълнение, което хвърля в екстаз трибуните.  

Въпреки оживяването в играта на гостите пловдивчани са отборът, който стига до голово положение. В 76-ата Ален Ожболт получи отличен пас от Аралица в наказателното поле, но се забави и топката му бе избита.

Негативният резултат и приближаважият край на мача изнервиха гостите, които зачестиха с нарушенията и реакциите срещу съдийските отсъждания. Усилията на футболистите от Търнава в атака доведоха само до няколко корнера в тяхна полза, но без резултат. 

В 5-минутното продължение на мача картината на терена не се промени и Локомотив се поздрави с победа 2:0. Така футболистите на Бруно Акрапович зарадваха ммногохилядната публика и ще влязат в реванша след седмица като фаворити.

 

ЛОКОМОТИВ ПД: Луков; Петрович, Езе, Томашевич; Карагарен (77 - Малембана), Умарбаев (90 - Бахтич), Ожболт, (79 - Г. Илиев) Витанов, М. Цветанов; Аралица, Д. Илиев

Старши треньор: Бруно Акрапович


СПАРТАК ТЪРНАВА: Русов; Оршула, Месик, Мених, Захуменски; Дангубич (69 - Келемен), Халилович, Тешия, Ловат; Таварес (80 - Турна) , Кесел (56 - Якубек)

Старши треньор: Рикардо Шеу

СЪДИЯ: Т. Кристофи (Кипър)