Помощник-треньорът на българския шампион Лудогорец – Станислав Генчев даде специално интервю за Gong.bg. Той разкри как футболистите на разградчани се готвят в условията на карантина, взе отношение по темата дали трябва първенството да бъде прекратено или да се доиграе, както и дали трябва да се даде път на младите играчи в момента.

Бившият играч на „зелените“ също така сподели и какви са били целите преди тима, когато той е застанал начело на „орлите“ и дали ги е изпълнил.

Генчев коментира и редуцирането на заплатите в Лудогорец по време на пандемията, като каза, че не е било проблем, тъй като клубът е дал много на всички.


Г-н Генчев, как сте и къде Ви намирам?

- Здравейте, благодаря добре съм. Както аз и в семейството ми всички са здрави. В момента се намирам във Велико Търново.

Как прекарвате така освободилото се свободно време?

- От една страна е хубаво, че съм изцяло със семейството си. Нещо, което ми липсва през всичките години докато съм професионален футболист, треньор. Нашата професия е такава, че постоянно сме ангажирани с лагери и не можем да бъдем  постоянно със семейството си. Сега имам възможност да бъда постоянно с тях, но от друга страна, страшно много ми липсва футбола и нормалния начин, както предполагам на всички хора.

Предполагам, че Вие като треньорски щаб сте раздали на футболистите индивидуални програми за домашни тренировки. Какви са наблюденията Ви, справят ли се футболистите с предизвикателството да тренират от вкъщи?

- Това, което аз забелязвам, че и на футболистите страшно много им липсват организираните тренировки. Да, индивидуално всеки един от тях се подготвя, но доста трудно е, когато не е с група и не може да практикува любимата си игра. Само индивидуални тренировки не могат да поддържат футболиста в оптимална форма. Нашата цел е през това време е футболистите да се поддържат в добро кондиционно състояние и, когато дойде време, да почват нормални тренировки.

Станислав Генчев

източник: Gong

Гледате ли оптимистично на това, че футболно първенство ще има през месец юни?

- Всички се надяваме по-скоро тази пандемия от коронавирус не само в България, а и в цял свят да отмине, за да футболът да се възобнови и като цяло нормалния начин на живот да се възобнови, не само футболът, защото животът не е само футбол.

Каква е Вашата лична позиция за това дали трябва да се доиграе шампионатът и, ако да, в пълния си формат ли?

- Най-хубаво е да се доиграе, но всичко зависи от това как ще протече пандемията от коронавирус. Знаете, че здравето е на първо място и, ако има някакъв риск или нещата се проточат, по-добре да се изиграят само двата кръга или въобще да не играе. Но всички зависи от това до каква степен ще продължи тази пандемия и кога ще се разреши.

Чест прави на Вас и на останалата част треньорския щаб, както и футболистите, че проявихте съпричастност към клуба и редуцирахте възнагражденията си. Как се взима подобно решение обаче?

- По принцип всички сме хора и трябва да влизаме в положение. Специално за Лудогорец не е било трудно това решение, след като този клуб ни е дал на всички немалко и сега е моментът, в който ние можем да се реваншираме поне по някакъв начин.

Доста футболни хора у нас смятат, че точно сега е дошло времето да се даде шанс на младите български футболисти. Вие споделяте ли подобно мнение?

- То не точно сега, доста отдавна е дошъл този момент. Въпросът е да има хора, които да имат смелост и характер да наложат младите футболисти и най-вече клубната политика да бъде такава на повечето отбори в България. Ясно е, че за клуб като нашия няма как изцяло с млади български футболисти да действаме, тъй като нашите са цели са много високи и в Европа. Но въпреки това съм сигурен, че нашият клуб ще успее да наложи добри български млади футболисти.

Станислав Генчев

източник: Lap.bg

Г-н Генчев, когато човек излезе от забързаното си ежедневие той получава време за по-трезви анализи. Има ли, например, мач от настоящия сезон, в който в момента да съжалявате, че не сте подходили по някакъв по-различен начин?

- Така като се върна назад във времето, може би мачът с ЦСКА на „Българска армия“ можеше по-малко по-различен начин да подходим, въпреки че преди този ма имахме много тежко гостуване на ЦСКА Москва. Можеше с една идея по-различно да подходим и така да стигнем до краен успех. Това е мачът, за който най-много съжалявам.

През тази кампания Вие, в личен план, влязохте в историята минимум по две причини. Първата, че станахте първия футболист на Лудогорец, застанал впоследствие начело като треньор на тима и втората, че Вие бяхте най-младия наставник в групите на Лига Европа през този сезон. С какво още Станислав Генчев би искал да влезе в историята?

- Да ви кажа честно въобще не съм мислил с какво да вляза в историята. Моята основна цел беше отборът да изпълни своите задачи, да играе хубав футбол и да се класира за следващата фаза на турнира Лига Европа. Това успяхме да направим. Успяхме да докараме един изключителен отбор като Интер в България. Надявам се да имам още успехи като треньор и така, ако може, по още някакъв положителен начин да запиша своето име в историята. Но конкретно няма нищо, за което да мечтая.