Левски сътвори футболното чудо! „Сините” на Станимир Стоилов отстраниха ПАОК във втория предварителен кръг на Лига на конференциите и върнаха отбора на европейската сцена. Милионите фенове на вековния клуб изпаднаха в еуфория, но един от тях, който е и треньор на отбора, за пореден път остана здраво стъпил на земята. Нито след триумфа за Купата, нито след победата над „двуглавите орли” в първия мач, нито след като възпитаниците му бяха накарали ада на „Тумба” в Солун да замръзне, Мъри не позволи успехите да замъглят съзнанието му.

Не за първи път Стоилов отправя послания към привържениците на Левски посредством изявите си пред медиите, стори го и сега, веднага след отстраняването на гръцкия гранд, който е с бюджет от над 50 млн. евро за този сезон. Треньорът на „сините” отново даде да се разбере, че към момента е трудно да се говори за надграждане в отбора. Да, този тим успя да се справи с отбор, който е далеч по-класен от всеки български, но трайни успехи в Европа биха дошли изключително трудно. А това е така, защото финансовото състояние на Левски продължава да бъде лошо. Феновете събраха над 5 млн. лева от февруари насам, спонсорът полага усилия, за да могат футболисти и служители редовно да получават заплатите си, но за да се върне клубът там, където беше, това не е достатъчно. И Станимир Стоилов много добре го знае.

Мъри отново бръкна в раната от последните 13 години. Веднага след мача в Солун той отново заговори за „машинисти”. За тези, които докараха Левски до това състояние. Както и за тези, които стоят в изчаквателна позиция клубът леко да си стъпи на краката, за да могат отново да се появяват, да си приписват чужди заслуги, да търсят внимание и да се чувстват значими.

Антон Узунов
100 снимки

Само преди година Левски беше направен за смях от Ботев във Враца. И тогава се случи нещо дълго чакано и много желано от привържениците на „сините”. На „Герена” се завърна Станимир Стоилов. Направи го заради феновете и с едно единствено желание към спонсора – да се плащат редовно заплатите на играчи и служители, за да може да изисква от тях. Той дойде в дома си с мисия – спасението на любимия Левски. Както игрово, така и финансово. Дванадесет месеца по-късно Левски отново има трофей във витрината си и отстрани един от най-добрите балкански отбори в Европа. Постигна и двете по категоричен начин, а заслугата за това е изцяло на Станимир Стоилов и неговият верен помощник Цанко Цветанов.

Пред Мъри остана по-важната част – да изправи на крака и самия клуб. Това лято благодарение на треньори и футболисти в касата на Левски само от приходи от УЕФА вече влязоха 2 100 000 лева. При успех над Хамрун Спартанс в третия квалификационен кръг на Лига на конференциите сумата ще набъбне до 3 700 000 лева. На практика играчите сами ще изкарат половината от заплатите си за този сезон. При евентуално влизане в групите на турнира сумите стават още по-внушителни. Но всичко с времето си…

58 снимки

Реално пътят на „сините” към нови осем мача в евротурнирите е открит и най-логичното нещо щеше да бъде Станимир Стоилов да поиска от ръководството още нови футболисти, за да може да гони целите си, но за разлика от много свои колеги, които щяха да сторят точно това, Мъри беше категоричен: „Няма да искам нещо, което в момента не е по силите на клуба. Аз съм последният човек, който ще извива финансово ръцете на Левски”. Треньорът е напълно наясно, че на клуба му тежат дълговете към Петър Хубчев, доведения от него Насиру Мохамед и други футболисти, които бяха плащани и продължават да се плащат. Затова и никога не се оплака от селекция, контузии или липса на дълбочина в състава. За него не е проблем да работи с резерва от Етър, бразилец от трета местна дивизия, футболист от Царско село или грозното пате от Монтана, което превърна в лебед. И точно с тях да надиграе по всички показатели ПАОК, Лудогорец и ЦСКА.

Реалистът Стоилов не се поддаде на емоцията дори след знаменит успех над отбора от „Тумба”, който той нареди в Топ 5 в историята на Левски. Мъри е напълно наясно, че трудното тепърва предстои…