Възродилият се от пепелта шотландски гранд Глазгоу Рейнджърс записа една от най-срамните страници в историята си, след като отпадна от непретенциозния люксембургски тим Прогрес Нидеркорн още в първия квалификационен кръг на Лига Европа. И медиите в родината на тима побързаха да припомнят и други ранни евроиздънки на колоса от Глазгоу. 

Интересното е, че сред подборката от пет такива неочаквани неуспеха попада и отпадането от Левски през септември 1993 г. Тогава "сините" падат в Шотландия с 2:3 в първия мач, след като губят в един момент с 0:3. На реванша в София родният гранд бие с 2:1, а попадението, което го класира за следващия етап в Шампионската лига е на Николай Тодоров-Кайзера в продължението на редовното време. 

Резил за шотландския боец: Четвъртият в Люксембург изхвърли Рейнджърс

Другите четири случая, в които Рейнджърс си тръгва рано-рано от Европа, са по-скоро в годините. Следващият е през 1994 г., когато шотландците отпадат от АЕК Атина в Шампионската лига още през август. След това идва и провалът в същата надпревара срещу ИФК Гьотеборг през август 1997 г. 

Сподели радостта с Прогрес Нидеркорн!

Следващите два случая са най-пресни. През 2008 г. Рейнджърс отпада отново в Шампионската лига, този път от литовския Каунас, а три години след това си тръгва от Европа, и отново в Шампионската лига, след поражение от Малмьо. Но в Шотландия са категорични, че провалът срещу Прогрес Нидеркорн е най-голямото падение на гранда.