Огромно признание за качествата си получи новият наставник на Лудогорец Павел Върба. Той беше оприличен на Йохан Кройф за чешкия футбол заради приноса му към него с работата си начело на досегашния си клуб Виктория Пилзен. Специалистът на практика успя сам да превърне скромния провинциален клуб в едно от страшилищата в Чехия, което жънеше успехи и из Европа. 

При това огромното признание за качествата му дойде от един от най-големите му критици през годините, които изкара в Пилзен - бившия национал на Чехословакия Милан Лухови. Но той признава, че въпреки острите на моменти изказвания към Върба, уважава изключително много работата му и приноса му за чешкия футбол, не само за Виктория. 

"Единствено и само благодарение на него започнахме да виждаме тази комбинация от техничен и комбинативен футбол, която за първи път се появи в чешкия футбол чрез стила на Виктория. Точно както Йохан Кройф отиде и обърна с краката нагоре философията на испанския футбол, това стори и Върба с чешкия. Той е като Кройф на футбола тук."

"Това си личеше най-много в първия му период в клуба. Мисля, че тогава Виктория играеше най-хубавия футбол в цялата история на този спорт в Чехия. И за радост другите треньори го последваха и копираха стила му в търсене на успеха", заяви Лухави, като впоследствие даде и своето виждане за идването на Павел Върба в Лудогорец. 

"Може би отношенията с клубното ръководство вече се бяха обтегнали малко, а и това е нормално за всяка една дълга връзка. И за да не се стигне до омраза, двете страни трябва да се разделят. Сега той отива на страхотно място. Мисля, че Лудогорец има много по-добра основа, отколкото Виктория."

"Най-малкото очаквам Павел да получи свободата да работи и налага идеите си и ще се труди с пълната подкрепа на хората зад гърба си. Ще получи огромен картбланш, защото е на ново място, а това е изключително важно, особено в началото", добави бившият национал на Чехословакия, който участва с тима на Мондиал 1990 в Италия.