Футболни джуджета и аутсайдери продължават да пишат история в евротурнирите през този сезон. Всичко започна с Клаксвик от Фарьорски о-ви, дали пример на останалите с минимум участие в групите на Лигата на конференциите. Скромният тим проби до трети предварителен кръг в пресявките на Шампионска лига и мечтае за ново чудо срещу Мьолде.

Сега и Андора има повод за гордост. Местният Санта Колома извърши същински подвиг, за да елиминира познатия у нас Сутиеска, играл с Левски преди години. Черногорците имаха преднина от 2:0 след успех в първия мач, но допуснаха пълен обрат в реванша. Андорците, които никога досега не са се добирали до трети кръг в Европа, сега наваксаха двете попадения, а в продълженията стигнаха до 3:0. Сега предстои сблъсък с АЗ (Алкмаар).

„Гигант, ФК Санта Колома. Какво завръщане към фантастичната европейска сцена“, обявиха медиите в страната. Досега Андора заемаше 53-о място в ранглистата на УЕФА на клубно ниво, изпреварвайки единствено Черна гора и Сан Марино. Вече е под №50.

Чудото застигна само тях, тъй като другият представител Интер Клуб Ескалдес загуби болезнено с 1:6 от шотландския Хибърниън, за да върне Андора в реалността.

Чудо имаше и в Казахстан! Там местният Тобол не може да бъде припознат като джудже, но това, което стори бе истинска сензация. Бившият тим на Георги Чиликов, Веселин Бранимиров и Станимир Димитров изхвърли от Европа полуфиналистът в турнира Базел. Швейцарците браха голям срам у дома преди седмица след поражение с 1:3.

В Казахстан тимът на Тимо Шулц постигна пирова победа с 2:1 и помаха за сбогом на Лигата на конференциите. Трудностите за тях започнаха от Базел, където спукано стъкло на самолета забави излитането им с цели 32 часа и отборът пристигна броени часове преди първия съдийски сигнал.

Малта пък може да се похвали с цели два отбора в следващата фаза. Европейският кошмар на Левски отпреди година Хамрун отново е в трети кръг. Храбрите „спартанци“ постигнаха втори пореден успех над Динамо, но вече в Тбилиси и с общ резултат 3:1. В Грузия те играха цяло полувреме с човек по-малко, но отново ликуваха за дуел с Ференцварош, отпаднал именно от Клаксвик в Шампионска лига.

А Гзира, другият малтийски представител, има мисия срещу Виктория (Пилзен). Скромният тим преодоля Дюделанж от Люксембург за място в трети кръг.

"Труд"