Българският шампион Лудогорец погуби шансовете си за продължаване напред към елиминационната фаза на Лига Европа, допускайки загуба с 2:4 от португалския Спортинг Брага на „Ещадио Мунисипал” в едноименния град.

Голеадата в северната част на иберийската страна започна в 25-ата минута, когато Ал-Мусрати откри, но Пиерос Сотириу ознаменува добрата игра на Лудогорец до този момент с второто попадение на отбора в турнира. След гола сякаш най-сериозно се усети липсата на петима основни играчи в отбор на „орлите”, който регистрира други два гола до почивката. В 37-ата Юри Медейрош отново поведе „архиепископите” напред в резултата, а Галено даде солиден аванс вече за Брага.

През втората част Марио Гонсалес наказа груба гешка на Жордан Икоко при изнасянето на топката и покачи до 4:1 в 73-ата, а Игор Пластун с глава оформи крайното 4:2 в срещата.

По този начин след изиграването на мачовете до четвъртите от група „F” от Лига Европа Лудогорец остава четвърти с 1 точка, а Спортинг Брага е първи с девет пункта. Вторият Цървена звезда е с две по-малко спрямо португалците, а третият Мидтиланд е с пет точки, което е с четири повече пред българския шампион. Датският шампион генерира този актив, след като в четвъртък вечер срази Цървена звезда с 1:0 като гост в сръбската столица

Именно позицията, която Мидтиланд заема в този момент е последната, която може да даде възможност на Лудогорец да играе в европейските клубни турнири и напролет, за да продължи в Лига на конференциите. За целта обаче „орлите” ще трябва задължително да постигнат две победи в оставащите си две срещи.

В следващия рунд Лудогорец има визита на сръбския шампион Цървена звезда на „Райко Митич”, докато Брага ще пътува до Дания за гостуване на Мидтиланд.


Лудогорец започна мача с висока преса спрямо противника, което затрудни тимът на домакините да направят качествено изнасяне на топката, но през първите пет минути опасностите пред двете врати липсваха. В шестата Десподов и Икоко комбинираха отдясно по атаката на "орлите", но топката излезе в корнер. След него тя избита от отбраната на "архиепископите", за да дойде в Клод Гонсалвеш на дъгата на наказателното поле, но ударът на халфа на Лудогорец не бе качествен. Три след това домакините организираха добро нападение и с пас по земя разсякоха високостоящата отбрана на Лудогорец. Топката беше пратена за Галено, но Пластун го застигна и с крак блокира шута.

В 13-ата пък Медейрос от Брага си отвори разстояние отдясно и шутира, ала прекалено неточно, за да смути Кахлина. Четвърт час след старта на мача Пластун направи поредната си добра изява срещу португалското нападение, след като блокира премерен шут на Галено отляво посока българската врата. Минута по-късно Рикардо Орта шутира през Пластун, но Кахлина отрази. Лудогорец започна да изнася топката на крак, когато тя беше при вратаря, а Спортинг Брага пресираше сериозно "орлите" в цел да им отмъкнат топката още пред или в наказателното им поле.

Антон Узунов 
53 снимки

След 21 минути игра Галено преодоля с лекота Икоко отляво по нападението на португалците и нахлу в наказателното поле на Лудогорец. Десподов не успя да го догодина, за да му попречи да стреля, но топката след удара премина край левия страничен стълб на вратата, пазена от Кахлина. Секунди след това Коуто отдясно проби за Брага и даде пас по земя за капитана на домакините Рикардо Орта. Той шутира, след като бе изпреварил Вердон, а топката се отби в напречната греда на българския тим, като последва второ чукване в нея, но накрая Кахлина я прибра в обятията си.

В 25-ата минута домакините откриха резултата след поредната си атака отдясно. Коуто бе дублиран по фланга и центрира, но бранител на Лудогорец изби напред. Там обаче бе халфът Ал-Мусрати, който нанесе много тежък удар с десния крак. Кахлина опита да отбие встрани топката, но я прати в собствената си врата.

В 32-ата минута Юри Медейрош шутира силно, а Кахлина не успя да отрази. Топката отиде към Витор Оливейра, който шутира, но Вердон блокира. В ответната атака "орлите" порази португалската врата чрез Пиерос Сотириу. Кипърският нападател бе изведен сам срещу вратаря на домакините Матеус и с прехърлящ удар направи резултата - 1:1.

Радостта на българския шампион обаче таря само четири минути, след като в 37-ата минута Спортинг организира нападение отляво чрез Рикардо Орта, а капитанът даде остър пас в наказателното поле на Лудогорец за Медейрош, чийто удар отблизо бе невъзможен за Кахлина - 2:1.

Пет преди края на първата част домакините стигнаха до третия си гол в срещата. Галено бе намерен в наказателното поле на "орлите" и се обърна добре и с добре пласиран удар прати кълбото за трети път в българската врата. Разградчани бяха стъписани от случилото се и в ответната атака без малко да не получат четвърти гол, но ударът на Медейрош бе встрани. Минута преди края на първата част Брага изпълни заучен корнер, а топката стигна в далечната част отляво на границата на наказателното поле на Лудогорец. Там беше застанал предварително бранителят Нуно Секейра, чийто топовен удар с левия крак профуча встрани за щастие на Кахлина.

Втората част стартира с опасност за домакините, които в 48-ата изпълниха ъглов удар, а Лейте отигра с глава към далечната греда, но Ал-Мусрати не съумя да реализира втория си гол в срещата. Четири след това Кахлина направи спасяване срещу оставения непокрит отдясно Витор Оливейра. В 53-ата Сотириу сбърка ужасяващо в центъра на терена и  Андре Кастро му отне с лекота. Той сви към дъгата за Галено, но тупкащата топка не бе отиграна добре от нападателя, който бе на поредната чиста позиция спрямо разградската отбрана.

Пет след това Доминик Янков даде изящен извеждащ пас за Кирил Десподов зад отбраната на Спортинг Брага. Капитанът на домакините надбяга защитниците на португалците и стреля "очи в очи" срещу Матеуш, но стражът някак прати топката в ъглов удар на сантиметри покрай левия си страничен стълб.

В 66-ата минута Генчев направи две промени, изваждайки Шоу и Чибота, а техните места бяха попълнени от Стефан Баджи и Бърнард Текпетей. Седем след това Жордан Икоко върна към никого топката назад, а тя попадна между него, Пластун и Кахлина. Резервата за домакините Марио Гонсалеш притича и с десния крак матира хърватския страж на "орлите". 

13 преди края звездата на домакините Рикардо Орта пробва удар от средно разстояние, който не затрудни Кахлина и той улови. В 79-ата минута Лудогорец изпълни корнер чрез Кирил Десподов, който прати добро центриране покрай дузпата. Там беше Игор Пластун, който атакува топката с глава и направи резултата 2:4.

Три преди края удар на Доминик Янков от дъгата на наказателното поле на португалците бе спасен от Матеуш. минута преди края Кахлина направи спасяване след удар на Гонсалес.

Стадион: "Ещадио Мунисипал де Брага" (Брага, Португалия)

Рефер: Глен Ниберг (Швеция)

LIVE / СПОРТИНГ БРАГА - ЛУДОГОРЕЦ 4:2

1:0 Ал-Мусрати (25)

1:1 Пиерос Сотириу (33)

2:1 Юри Медейрош (37)

3:1 Галено (40)

4:1 Марио Гонсалес (73)

4:2 Игор Пластун (79)

Стартови състави:

Спортинг Брага: 1. Матеус – 2. Ян Коуто, 15. Пауло Оливейра, 4. Диого Лейте, 5. Нуно Секейра – 45. Юри Медейрош, 8. Ал Мустрати, 88. Андре Кастро – 90. Галено, 99. Виктор Оливейра, 21. Рикардо Орта /к/

Лудогорец (4-3-3): 71. Кристиан Кахлина – 4. Сисиньо, 30. Игор Пластун, 24. Оливие Вердон, 22. Джордан Икоко - 64. Доминик Янков, 8. Клод Гонсалвеш, 25. Мануел Шоу – 13. Мавис Чибота, 19. Пиерос Сотиру, 11. Кирил Десподов /к/