Локомотив Пловдив елиминира чешкия Словачко след драматичен успех с дузпи във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Чехите спечелиха реванша с 1:0 и изравниха общия резултат от двата мача на 1:1. Домакините откриха резултата чрез попадение на Властимил Даничек (26). Резултатът остана непроменен до края на редовното време и двата тима продължиха битката в две продължения от по 15 минути. В тях съперниците отново не успяха да променят цифрите на таблото и всичко щеше да се реши след изпълнението на дузпи. При тях вратарят на пловдивчани Илко Пиргов бе големият герой, след като отрази три удара от бялата точка на футболисти на Словачко, а победната дузпа бе реализирана от Бирсент Карагарен.

Така Локомотив Пловдив се класира за третия кръг на Лигата на конференциите след победа с общ резултат 3:4. Следващият съперник на "смърфовете" ще бъде датския гранд Копенхаген, който отстрани категорично белоруския Торпедо Белаз-Жодино.

Домакините опитаха да притиснат "смърфовете" в началните минути на двубоя, но защитата пред Илко Пиргов не позволи да се стигне до опасности пред вратата му. Постепенно пловдивчани пренесоха играта в половината на чешкия тим и в 4-ата минута Димитър Илиев центрира остро от фаул в наказателното поле, но играч в червено и черно не успя да засече в мрежата на Филип Нгуен.

Словачко опита висока преса и принуждавше футболистите на Александър Тунчев да изритват топката напред. В този времеви период на два пъти защитник пред Илко Пиргов блокира изстрели на Милан Петържела и Лукаш Садилек.

В 14-ата минута вратарят на Локомотив Пловдив трябваше да се намесва за първи път в мача след изстрел с глава на Властимил Даничек. Българският страж не бе затруднен и улови топката. "Смърфовете" отговориха в ответната атака с пробив отдясно на Лукас Салинас, но бразилецът си поведе дълго топката и кълбото се озова в ръцете на Фили Нгуен.

Три минути по-късно пред Словачко се откри нова добра възможност, след като Милан Петържела достигна до топката на границата на наказателното поле и отправи изстрел от въздуха, който обаче се оказа много неточен и Илко Пиргов подново играта с изпълнение на аут.

Локомотив Пловдив отново успя да преодолее натиска на домакините в следващите минути задържа продължително топката, но атаките се развиваха по-често хоризонтално и това не водеше до положения пред вратата на чешкия тим.

В 26-ата минута Словачко откри резултата. Защитата на гостите не се позиционира правилно и позволи на Марек Хавлик да получи отляво, след което подаде около точката за изпълнение на дузпа, където непокритият Властимил Даничек хладнокръвно реализира в горния ляв ъгъл.

Домакините опитаха да използват психолочиеското си предимство и притиснаха Локомотив Пловдив. Възпитаниците на Александър Тунчев на два пъти трябва да изритват топката, но постепенно пренесоха играта в предни позиции. В 34-ата минута "смърфовете" организираха добра атака чрез Парвиз Умарбаев. Халфът продължи към лявото крило, където Конър Руен овладя и центрира към далечната греда, но Бирсент Карагарен бе изпреварен от защитник в бяло.

Две минути по-късно действията бяха огледални и домакините достигнаха до добро положение, но Милош Петрович изпревари Милан Петържела и изби решително с глава.

В 43-ата минута защитата пред Илко Пиргов не бе добре позиционирана и позволи на чешкия тим да достигне до нова възможност. Властимил Даничек центрира от ауттлинията в зоната на близката греда, където Риджино Сисилиа стреля с глава, но покрай левия страничен стълб.

В добавеното време Илко Пиргов бе принуден да избива в ъглов удар, след като Ян Навратил изненадващо не центрира, а стреля в близкия ъгъл, но българският страж внимаваше и предотврати опасността.

Словачко можеше да стартира по отличен начин втората част, след като Лукас Садилик проби в наказателното поле и отправи изстрел в долния десен ъгъл, но Илко Пиргов внимаваше и изби в ъглов удар.

Действията на терена не се промениха и гостите изпитваха сериозни трудности при изнасянето на топката. Почти изцяло топката се намираше в половината на Локомотив, но единсвената добра новина за "смърфовете" бе, че нямаше опасности пред вратата на Илко Пиргов.

В 61-ата минута Риджино Сисилиа взе грешното решение, стреляйки към вратата на пловдивчани, вместо да потърси двама свои съотборници в наказателното поле. Три по-късно вратарят на Локомотив се намеси отново решително, след като Станислав Хофман бе над всички след центриране от ъглов удар и стреля с глава, но стражът на гостите улови на голлинията.

"Смърфовете" отговориха в 66-ата минута, когато Димитър Илиев стреля с глава, възползвайки се от центриране на Парвиз Умарбаев, но изстрелът на капитана бе избит в ъглов удар от Филип Нгуен.

В 70-ата минута Милан Петържела овладя топката пред погледа на двама бранители на Локомотив и навлезе в наказателното поле, след което отправи изстрел, но прати топката над вратата от отлична позиция. В ситуацията футболистите на Александър Тунчев имаха претенции за игра с ръка на крилото, но те не бяха уважени от главния съдия Андрю Мадли.

Словачко продължи да притиска съперника си и четири минути по-късно Властимил Даничек центрира в наказателното поле, където Вацлав Юрецка стреля с глава, пращайки топката над напречната греда.

В 88-ата минута Локомотив Пловдив стигна до попадение, след като Димитър Илиев продължи към Бирсент Карагарен. Фланговият футболист напредна и реализира в близкия ъгъл, но попадението бе отменено заради засада.

Дълбоко в добавеното време "смърфовете" организираха отлична контраатака. Димитър Илиев изведе Георги Минчев зад гърба на защитата. Нападателят овладя, но си затвори ъгъла и стреля по земя в близкия, след което последва решителна намеса на Филип Нгуен, който изби в ъглов удар.

Словачко стартира по агресивно и в продълженията. В 97-ата минута Даниел Холзер стреля в близкия ъгъл, но Илко Пиргов внимаваше и улови.

Действията на терена не се различаваха от тези в редовното време и домакините действаха почти изцяло в половината на пловдивчани. От своя страна възпитаниците на Александър Тунчев разчитаха на организирането на контраатаки, но в тях нямаше необходимата скорост и "смърфовете" почти винаги имаха числено неравенство в половината на чешкия тим.

В добавеното време на първото продължение Риджино Сисилиа стреля с глава, но нападателят не намери целта и резултатът остана непроменен.

В 112-ата минута гостите имаха претенции за дузпа за игра с ръка на защитник на Словачко, но отново реферът не посочи бялата точка. Играта продължи и Петър Витанов се пребори на границата на наказателното поле, след което отправи изстрел, но той попадна в ръцете на Филип Нгуен.

До края на второто продължение двата тима не успяха да си отбележат попадение и всичко в този мач щеше да се реши след изпълнението на дузпи.


СЛОВАЧКО - ЛОКО ПД 1:0 (2:3 след дузпи)

1:0 Вл. Даничек 26'
 
ДУЗПИ:
 
0:0 Илко Пиргов отрази удара на Властимил Даничек в десния ъгъл!
 
0:1 Димитър Илиев реализира елегантно в десния ъгъл!
 
0:1 Илко Пиргов великолепно спаси изстрела на Даниел Холзер в левия ъгъл!
 
0:1 Лукас Салинас направи пропуск от бялата точка, след като Филип Нгуен отрази!
 
0:1 Илко Пиргов отново го направи! Вратарят на "смърфовете" спаси и изстрела на Михал Кохут!
 
0:2 Конър Руън реализира хладнокръвно в горния ляв ъгъл!
 
1:2 Вацлав Юрецка реализира в долния ляв ъгъл!
 
1:2 Емил Янчев направи пропуск, стреляйки над вратата!
 
2:2 Михал Кадлец реализира с плътен изстрел в средата!
 
2:3 Бирсент Карагарен реализира в десния ъгъл и прати Локомотив Пловдив в следващата фаза!
 
СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

СЛОВАЧКО: Филип Нгуен, Петр Райнберк, Станислав Хофман, Михал Кадлец, Ян Калабишка, Властимил Даничек, Лукаш Садилек, Марек Хавлик, Милан Петържела, Ян Навратил, Риджино Сисилиа

Треньор: Мартин Шведик

ЛОКО ПД: Илко Пиргов, Кристиан Гомис, Артур Крачун, Милош Петрович, Петър Витанов, Парвиз Умарбаев, Бирсент Карагаен, Конър Руан, Лукас Салинас, Димитър Илиев, Георги Минчев

Треньор: Александър Тунчев

Гл. съдия: Андрю Мадли (Анг)

Стадион: "Сити Стейдиъм", Ухерске Храдище